Haagse PopWeek 2009 belicht: Organisms Haagse PopWeek 2009 belicht: Organisms

“Je kunt bekend zijn maar ontzettende kutmuziek maken”

, Leontine de Reede

Haagse PopWeek 2009 belicht: Organisms

“Je kunt bekend zijn maar ontzettende kutmuziek maken”

Leontine de Reede ,

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018 en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Ook Organisms, de nieuwe Haagse sensatie, doet een rondje vragen beantwoorden mee.

“Je kunt bekend zijn maar ontzettende kutmuziek maken”

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018 en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Ook Organisms, de nieuwe Haagse sensatie die bestaat uit Lennie (Spider Rico), Robert (Solo Men Only, Fine China Superbone) Bart (Feverdream, Incense) en Nelis (Low Point Drains), doet een rondje vragen beantwoorden mee.

“Organisms is Robert, Niels, Bart en Lennard en we kennen elkaar vanaf half jaren negentig”, introduceert de band zichzelf. “We kwamen elkaar altijd tegen bij dezelfde concerten, vaak in de Vlerk in Rotterdam. We hadden dus duidelijk dezelfde muziekinteresse. We speelden ook allemaal in bandjes als Incense, Spider Rico, Low Point Drains en Fine China Superbone en nu is dat bij elkaar gekomen. Een leven zonder muziek maken bestaat voor ons niet en elke week met je vrienden in de oefenruimte zitten is het mooiste wat er is. De enige ambitie die we hebben is goede muziek maken, maar het is natuurlijk leuk als je daar waardering voor krijgt.” Het winnen van een award ziet de band dan weer niet zo snel gebeuren. “Wij maken niet echt het type muziek waar je awards mee zal winnen dus ik kan wel een prijs gaan verzinnen, maar ik heb echt geen idee waar dat op neer zou komen.”

Organisms bestaat nog niet zo lang maar heeft hun meest bizarre optreden al kunnen afvinken. “Ik denk dat dat ons optreden in Café Clouso in Meppel is geweest (zie het YouTube filmpje onderaan). We hadden de dag ervoor in Vera Groningen gespeeld en waren daar nogal los gegaan na het optreden. Op de terugweg naar huis hadden we een onwijze kater en moesten we dus nog een show doen in Meppel in een piepklein café doen voor vijftig euro. We twijfelden nog om rechtstreeks naar huis te rijden, maar hebben de show toch gespeeld. Het werd achteraf een van onze leukste shows tot nu toe.”

Dat het viertal tijdens de HPW in de stad te vinden is, is een feit, maar welke bands er aangestreept worden op het programma is nog niet duidelijk. “Eerlijk gezegd hebben we ons er nog niet in verdiept, maar het is natuurlijk hartstikke goed dat dit soort evenementen worden georganiseerd om bands een kans te geven om zich te presenteren. Persoonlijk voel ik me overigens iets meer aangetrokken tot festivals als State-X New Forms.”

Over de bekendste Hagenaar hoeft niet lang te worden nagedacht: “Tja, als we het over de bekendste hebben… Anouk, Dinand? Maar bekend zegt me niet zoveel. Je kunt bekend zijn maar ontzettende kutmuziek maken. Als we het hebben over goede bands en muzikanten uit Den Haag dan zeg ik uiteraard Q65, maar ook Hallo Venray, Dyzack en Orange Sunshine. En op dit moment heb je bands als Adolf Butler, Dominator en Boutros Bubba die lekker bezig zijn.” Het advies van Organisms voor andere Haagse bands is kort maar krachtig. “Iedereen moet lekker doen wat hij of zij wil. Maak in ieder geval geen muziek waarvan je denkt dat anderen die graag willen horen, maar maak de muziek die je graag wil maken.”

Organisms speelt op maandag 19 oktober om 00.30 in de Zwarte Ruiter. Op 30 oktober kun je de band zien in Ekko (Utrecht), op 31 Oktober in Patronaat (Haarlem) en 6 november in Watt (Rotterdam).

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag