Haagse PopWeek 2009 belicht: Hey Nikita! Haagse PopWeek 2009 belicht: Hey Nikita!

“Ik voel nu al een Bollywood-zanglijn in me opkomen”

, Susanne Kooijman

Haagse PopWeek 2009 belicht: Hey Nikita!

“Ik voel nu al een Bollywood-zanglijn in me opkomen”

Susanne Kooijman ,

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018 en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Dit keer is het de beurt aan zangeres Zsuzsa Jonas van Hey Nikita!

“Ik voel nu al een Bollywood-zanglijn in me opkomen”

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018 en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Dit keer is het de beurt aan zangeres Zsuzsa Jonas van Hey Nikita!

De drie meiden van Hey Nikita! kennen elkaar al een tijdje, maar als band bestaan ze nog niet zo lang. “We kennen elkaar van het Koorenhuis. Ik en Ashwinie (drums) hebben kort met elkaar samen gespeeld in een popklas. Een hele tijd later heb ik Ashwinie gemaild om te vragen of ze samen met mij iets wou doen. Ik was verbaasd dat ze nog wist wie ik was. Ashwinie zat toen nog wel bij het Koorenhuis en via via hoorde ze toen over Dieuwke (bas). Grappig is dat ik terug ben gekomen als zangeres in diezelfde Koorenhuisband en Dieuwke loopt nu stage als docent bij de popklassen. We zitten dus met z’n drieën ook nog in een andere band, haha.”

Op de MySpace pagina van de band staat een interessante biografie. Kort, krachtig, met weinig info maar wel met attitude. “Onze bio hebben we in een gekke bui geschreven. Het past heel erg bij ons omdat we voordat we met z’n drieën waren zelf ook nog geen idee hadden waar Hey Nikita! naar toe zou gaan. Hey Nikita! is drie verschillende persoonlijkheden bij elkaar, en dat leidt tot verrassende dingen. We hebben ook nog wel een langere bio met nog meer info hoor, maar ik vind wel dat veel bio’s teveel onnodige informatie geven. Als je als muzikant nog niet bekend bent, dan is het niet altijd even relevant om het uitgebreid over je loopbaan te hebben toch? Het draait uiteindelijk om de muziek en de persoonlijkheden binnen de band.”

Voor Hey Nikita! is elke liveshow nog een leerschool. “Nu we steeds meer optredens doen merken we dat sommige dingen makkelijker worden, zoals praten tussen de nummers door. Optreden is een vak apart, maar we zijn van plan om voortaan alle zalen plat te spelen. Dat is een van de dingen waar we heel erg naar toe leven. We proberen zoveel mogelijk energie te geven. Dat is ons streven.”

De meiden hebben een brede muzieksmaak en dus ook een flinke rij namen die als inspiratiebron dient. “Mijn muzikale voorbeelden zijn heel divers, van Jim Morrison tot Blondie. Daartussen kan je van alles vinden van Muse tot aan jazz. Die diversiteit geldt ook voor Dieuwke en Ashwinie. Ashwinie draait op weg in de auto naar optredens vaak Hindoestaanse muziek. Je hebt verschillende stijlen Hindi-muziek, dat geeft ze dan ook tekst en uitleg bij. Ik voel nu al een Bollywood-zanglijn in me opkomen. Inspiratie!”

Het is voor de band de eerste keer dat ze op de Haagse PopWeek staan. Zelf gaan ze ook nog naar zo veel mogelijk bands kijken. Welke award ze zelf graag zouden winnen? “Aanstormend talent!” Wat Haagse band nog kunnen leren is volgens Zsuzsa “trots zijn op jezelf en je mag best een beetje overdrijven!” Den Haag wil Culturele Hoofdstad 2018 worden, wat vindt Zsuzsa hiervan? “Als dat betekent dat er veel internationale artiesten naar Den Haag komen waar wij dan bij in het voorprogramma mogen vinden wij het best!”

De meiden hebben veel plannen voor de toekomst. Vooral veel leren en veel optreden. “We hebben de laatste tijd veel leuke optredens gedaan, zoals op de Grote Markt  en bij 3FM. Die lijn willen we natuurlijk vasthouden, dus zoveel mogelijk spelen. Ons onderliggende plan is wel om ten eerste heel goed te worden in wat we doen. We zijn inderdaad pas kort bij elkaar en er kan nog zoveel uitkomen qua creativiteit en onderlinge samenwerking. Ik heb zelf ook nog nooit eerder gitaar in een band gespeeld, dus bij elk optreden gaan we weer een stukje vooruit. Ik denk dat het verschil tussen ons eerste en ons laatste optreden erg groot is. Bij ons volgende optreden speel ik m’n eerste gitaarsolo, haha, nou ja, dat ga ik proberen dan. We hebben ook nog nummers liggen die we nog niet uitgewerkt hebben. Tot nu toe zijn alle nummers door mij in de band gebracht. Maar Dieuwke (bas) ook nog een eigen nummer liggen en Ashwinie (drums) schrijft ook nummers. Aan het einde van het jaar zitten er ook studio-opnames in de planning. Kortom Hey Nikita! is gewoon heel erg in ontwikkeling en heel erg in beweging.”

Hey Nikita speelt op donderdag 22 oktober om 22.00 uur in De Pakschuit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag