Haagse PopWeek 2009 belicht: Deze

“We dachten, we zetten gewoon maskers op ons hoofd en kijken hoe het staat”

Anna van den Broek ,

De Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, is inmiddels in volle gang en 3VOOR12 Den Haag belicht een aantal van de optredende acts. Henk Koorn van Deze, komt aan het woord.

“We dachten, we zetten gewoon maskers op ons hoofd en kijken hoe het staat”

De Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, is inmiddels in volle gang en 3VOOR12 Den Haag belicht een aantal van de optredende acts. Henk Koorn van Deze, komt aan het woord.

Deze, zo heet de nieuwe band van Henk Koorn (zang), Natascha van Waardenburg (gitaar) en  Nick van den Eertwegh (drums). Henk en Natascha spelen beide nog in andere bands. Henk in Hallo Venray en Natascha in Appie Kim en voorheen in De Nieuwe Vrolijkheid. Het is verassend dat de band Nederlandstalige muziek maakt, maar een echte rede is er niet voor. Henk: “We hebben gewoon afgesproken alles in het Nederlands te doen. Het is toch je moedertaal weet je. En is een afspraak die je maakt, dus blijven we in het Nederlands verder gaan.”

Ook de naam van de band, Deze, is op het Nederlands gebaseerd. “Ja, je hebt ‘deze’ fiets of ‘deze’ auto. Het is gewoon Deze zoals in het Nederlands. Op een gegeven moment heb je toch een naam nodig met je band, dus ja. Onze drummer kwam met het idee, hij speelt in een bandje dat Zulke heet. Dus zei hij waarom niet ook een zo een soort naam, waarom niet Deze?” De muziek die Deze maakt is niet typisch Nederlands. “Je kunt onze muziek het beste beschrijven als beatdance. We grijpen eigenlijk terug naar de jaren 60.”

Lou en Nasi Wang spelen een belangrijke rol bij Deze, maar dan achter de schermen. “Lou is de hond van onze drummer en Nasi Wang is mijn kat! Helaas kunnen ze niet zo goed overweg met elkaar…” Aanstaande donderdag speelt Deze, zonder kat en hond, in De Pakschuit. “Ik vind het leuk dat we spelen in de Haagse PopWeek (HPW). Dan spelen we eindelijk weer een keertje in Den Haag. Ik vind het sowieso goed, de HPW. De bands staan dan weer even centraal, het lijkt dat je dan terug gaat in de tijd, toen het nog meer om de bands draaide dan om geluidsoverlast. De Haagse PopWeek roept het weer allemaal tot leven.”

Volgens Henk is Spike (Di-rect) de bekendste muzikant. “Ik denk dat Spike de bekendste muzikant is van Den Haag. Ik vind het ook een goede gitarist.” Als de vraag valt, welke award zou je graag winnen, weet Henk het even niet. “Kan ik kiezen uit bepaalde awards? Nou als ik kan kiezen tussen akoestisch, urban of rock. Denk ik beste rock act, dat past toch wel.” Henk heeft een paar goede tips wat Haagse bands nog kunnen leren: “Je leert altijd, maar ik zou zeggen: doorzetten! Probeer zoveel mogelijk live te spelen en kom uit je oefenruimte!”

Deze speelt op donderdag 22 oktober om 23.15 uur in De Pakschuit.