Haagse PopWeek 2009 belicht: All Missing Pieces

“We hebben meer in huis dan een hoge aaibaarheidsfactor”

Remco van der Ham ,

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018 en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. All Missing Pieces is de tweede act en de heren vertelden ons welke gitarist de band voortaan tijdens optredens gaat versterken.

“We hebben meer in huis dan een hoge aaibaarheidsfactor”

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018 en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. All Missing Pieces is de tweede act en de heren vertelden ons welke gitarist de band voortaan tijdens optredens gaat versterken.

All Missing Pieces kunnen we toch wel betitelen als één van de succesvollere Haagse bands van de afgelopen jaren, met 2008 als hoogtepunt. In dat jaar bracht de band de eerste EP uit en stond de band onder andere op Noorderslag, de Haagse KoninginneNach, Paaspop en de Zwarte Cross. Daarna werd het echter ineens stil rondom het jonge rocktrio bestaande uit de broers Camiel, Wrister en Quinten Meiresonne. Zanger/gitarist Camiel legt uit: “We zijn de hele tijd bezig geweest met nieuwe nummers schrijven, alleen maar nieuwe nummers schrijven. Het is een rare tijd geweest omdat we uit een jaar kwamen waarin we veel gespeeld hadden en toen ineens weer op onszelf werden aangewezen. Met z’n drieën op de zolderkamer, zoals het allemaal begon.”

Tijdens deze periode ontstonden er echter ook spanningen tussen de bandleden. “Er waren geen momenten meer waarop we voor een uitzinnig publiek stonden te spelen, naar elkaar keken en wisten waarom we dit begonnen zijn. Maar juist daardoor ontstond er ook de wil om onszelf opnieuw uit te vinden, en dat is gelukt. We zijn nu klaar om te laten zien dat we meer in huis hebben dan een hoge aaibaarheidsfactor.” Ook een nieuwe single staat in de planning. “We hebben nu de eerste paar tracks van het album opgenomen en daar moest de single tussen zitten. Die zit er zeker bij, dus nu zijn we aan het kijken wanneer het goede moment is om die uit te brengen. Ondertussen blijven we doorgaan met opnemen en nummers schrijven en moet de plaat er volgend jaar zijn.”

Tijdens het schrijven van de nieuwe nummers ontstond er ook een probleem. “Doordat we nummers begonnen te schrijven met orgel ontstonden er na een tijdje nummers met vier partijen in plaats van drie. Aangezien het voor ons geen optie was om die partijen live niet te spelen moest er iemand bijkomen.” De band vroeg Thomas van der Want (Soul Sister Dance Revolution) om de band tijdens optredens te versterken. “Thomas was de eerste en eigenlijk de enige persoon die bij ons is opgekomen om die rol te vervullen.” Thomas wordt vooralsnog geen officieel bandlid. “Voor nu is Thomas alleen live bij de band betrokken, maar je weet nooit hoe dingen lopen. Er zijn nu al nummers waar Thomas samen met ons partijen voor heeft bedacht en we zijn op dit moment ook bezig met een song van Thomas. Hij heeft zeker een bijdrage in de muziek en de klik is er, dus ik wil niks uitsluiten.”

All Missing Pieces heeft een bijzondere band met de Haagse PopWeek. “We hebben volgens mij tot nu toe elk jaar van ons bestaan tijdens de Haagse PopWeek gespeeld en die keren waren allemaal te gek. Vooral de eerste keer was erg bijzonder (in het Paard van Troje, red.) omdat dat eigenlijk het eerste grotere optreden was. Er is daar veel begonnen.” Dit jaar speelt de band in de Fiddler en daar kunnen we vooral veel nieuw materiaal verwachten. “Zoals de setlist er nu uitziet gaan we maar één of twee oude nummers spelen. Het is verschrikkelijk lang geleden dat we op een podium hebben gestaan, zowel voor ons als voor Thomas, dus je kan een soort van tikkende adrenalinebom verwachten, die voor je neus ontploft.”

Welke bands willen ze zelf eigenlijk gaan bekijken tijdens de Haagse PopWeek? “Ik weet niet precies wat er allemaal speelt, maar Splendid is sowieso een feestje, Bombay Show Pig heb ik nog nooit gezien en daar ben ik wel benieuwd naar en ik heb ook nieuw materiaal van Soul Sister Dance Revolution gehoord en dat wordt geniaal.” Ook voor de mogelijke nominatie van Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018 heeft AMP nog een idee. “Ze zouden net als TodaysArt posters met schokkende beelden moeten laten maken, dat zal denk ik wel indruk maken.” Dit jaar wordt er tijdens de HPW ook een seminar gehouden. Wat moeten Haagse muzikanten volgens jullie nog leren? “Ik denk dat je dat niet over alle Haagse muzikanten in één zin kan zeggen, iedereen heeft zelf nog heel veel te leren en dat is voor iedereen verschillend.”

All Missing Pieces speelt op vrijdag 16 oktober om 22.15 uur in de Fiddler.