Femke Japing is ready as she'll ever be Femke Japing is ready as she'll ever be

Over haar debuut cd, cd-presentatie en verdere solo plannen

, Ramon Keyzer | Foto’s: Peter de Hoog

Femke Japing is ready as she'll ever be

Over haar debuut cd, cd-presentatie en verdere solo plannen

Ramon Keyzer | Foto’s: Peter de Hoog ,

Op donderdag 15 oktober presenteert Femke Japing haar debuut cd ‘Ready As I’ll Ever Be’ in ’t Paard van Troje. 3VOOR12 Den Haag sprak met Femke over de plaat, haar nieuwe live band, de cd-presentatie en haar verdere solo-plannen. Labelbaas en partner Matty Ros vulde aan en liet nog een interessant nieuwtje los.

Over haar debuut cd, cd-presentatie en verdere solo plannen

Op donderdag 15 oktober presenteert Femke Japing haar debuut cd  ‘Ready As I’ll Ever Be’ in ’t Paard van Troje. 3VOOR12 Den Haag sprak met Femke over de plaat, haar nieuwe live band, de cd-presentatie en haar verdere solo-plannen. Labelbaas en partner Matty Ros vulde aan en liet nog een interessant nieuwtje los.

Femke Japing maakt inmiddels alweer tien jaar deel uit van het americana trio ‘Remmelt, Muus en Femke’ waarmee ze drie succesvolle albums uitbracht en veel door heel Nederland speelde. Daarnaast treedt ze ook al lange tijd solo op. “Ik heb heel veel liedjes die ik nooit zo in het repertoire van ‘Remmelt, Muus en Femke’ vond passen en daarom ben ik ooit solo gaan spelen. Mijn solo-liedjes zijn wat poppier dan wat ik met Hugo Remmelt en Thijs Muus doe en ik denk dat ik mijn stem nu ook iets anders gebruik. Het is al lang een droom van mij om zelf een album op te nemen, met alleen mijn eigen liedjes helemaal op mijn eigen manier. En wat ook altijd een wens van mij was is om met een band te gaan spelen. Compleet met drums en bas, wat steviger, en om soms zelfs een beetje te rocken. En misschien trekt dit een iets groter publiek, dat hoop ik dan.”

Live wordt Femke bijgestaan door een handjevol muzikanten waarvan er een aantal ook hebben meegewerkt aan de cd. “Ik speel nu alweer weer een jaartje samen met bassiste Mireille van Hilten. We kennen elkaar al langer en hadden het erover eens samen iets te proberen en dat klikte meteen heel goed. Drummer Milko Lippe heb ik via via ontmoet. Bij een - Live In Your Livingroom - optreden heb ik eens geroepen dat ik op zoek was naar een drummer. Een paar dagen later kreeg ik een mail van een kennis die nog wel iemand wist, Milko dus. En ook dat klikte meteen goed. Voorlopig is dit de vaste bezetting maar tijdens de cd presentatie zullen er nog gastmuzikanten meespelen. Vriend en labelbaas Matty Ros en Thijs Muus spelen mee op gitaar. Thijs is nauw betrokken geweest bij de opnames en heeft ook een aantal stukken ingespeeld op de cd. Verder zal Hugo Remmelt enkele nummers meezingen en speelt Jan-Willem Troost (vroeger Can_of_be) cello bij één nummer. Mireille zingt trouwens ook en ook mijn zusjes komen langs, dus dat wordt een heleboel heen en weer geloop op het podium.”

Meteen je debuut cd presenteren in ‘t Paard van Troje is niet niks. “Dat was mijn eigen idee, ik wilde het graag daar doen. Het podium in de kleine zaal is een fijne plek om op te spelen. Je hebt daar lekker veel ruimte en ’t Paard is een centrale plek in Den Haag. Ik ben er wel heel zenuwachtig voor, ook omdat het eigenlijk de eerste keer zal zijn dat ik met de hele band zal optreden. Heel misschien doen we nog stiekem een soort try-out optreden, maar dit wordt wel ons eerste echte ding. Ik hoop dat het heel druk wordt, iedereen enthousiast is en ik veel cd´s verkoop natuurlijk. Er zijn al veel mensen die ik ken, die hebben gezegd te zullen komen.” “Mijn moeder heeft al tien kaartjes gekocht”, vult Matty aan.

Het album is geproduceerd door Mouse, voormalig zanger van de band Tuesday Child en inmiddels gerenommeerd producer. “Zijn rol is vrij groot”, verteld Femke. “Hij heeft de arrangementen van de nummers voor het grootste deel gemaakt.” De cd-titel ‘Ready As I’ll Ever Be’ spreekt boekdelen en bevat liedjes die zijn geschreven in de afgelopen negen jaar. “Er staan nummers op van toen ik achttien was en nummers die ik vorig jaar heb geschreven. In zo’n periode maak je toch een ontwikkeling door, je leert wat en ook mijn schrijfstijl is veranderd. Daardoor is het best een afwisselende cd geworden. Ik had natuurlijk al veel eerder genoeg materiaal voor een volledige cd maar ik heb ermee gewacht. Ik voel dat ik er nu echt klaar voor ben. I’m ready as I'll ever be. Ik heb gewacht en heb kunnen groeien in Remmelt, Muus en Femke. Hugo en Thijs hebben mij altijd meegetrokken in al hun ervaring en nu moet ik het zelf doen. Het is een beetje als voor het eerst op eigen benen staan.”

Na de cd-presentatie speelt Femke nog op het Packstock-festival in Zoetermeer en uiteraard op Langweiligkeit 10. “En verder ga ik proberen Femke in het voorprogramma te laten spelen bij wat grotere acts”, ligt Matty toe. “Ik heb goede contacten met een boekingsbureau waar Remmelt, Muus en Femke ook mee samenwerken. Zij zijn sowieso al fan van Femke en erg geïnteresseerd.” Femke vervolgt; “Ik hoop ook door de connecties die ik heb door Remmelt, Muus en Femke wel wat optredens kan regelen. Ik wil door heel Nederland zoveel mogelijk spelen, ook het buitenland wil ik wel. Maar je moet altijd maar kijken hoe het loopt natuurlijk. Als het aan mij ligt speel ik elke dag.”

Ter promotie van de cd-presentatie is op 1 oktober de single 'Stuck' uitgebracht. “Ik zie de cd-single als een soort hele dure flyer”, legt Matty uit. “Want het gaat om de muziek. Plato geeft de single weg aan iedereen die de cd-single van Anouk koopt. Eind oktober komt dan alweer de volgende single. Dat lijkt misschien wat snel, maar Femke is een goede artiest en ik moet gewoon de mensen laten horen wie ze is en wat ze doet. Je moet gekke dingen uitproberen, je moet stunten en vooral niet bang zijn. Ik heb al veel artiesten uitgebracht, daar heb ik mee kunnen oefenen en Femke is echt mijn main artist. Ze is ook mijn vriendin natuurlijk, maar ik sta ook echt helemaal achter de muziek, daar ga ik helemaal voor, daarom is dit echt alles of niks. Als het niet lukt met Femke kap ik met het platenlabel, dan geloof ik er niet meer in.” Matty lijkt serieus en bevestigt echt te stoppen met Langweiligkeit Records als het met de cd van Femke niet wil lukken. “Ach, hij roept wel vaker iets”, relativeert Femke. “Een paar maanden geleden riep hij nog te stoppen met het Langweiligkeit festival, maar dat komt er toch echt weer aan.”

Femke Japing presenteert op donderdag 15 oktober haar debuut cd ‘Ready As I’ll Ever Be’ in de kleine zaal van 't Paard van Troje. Het voorprogramma wordt verzorgd door Stephanie Finegan.

Beluister de single 'Stuck' in de Haagse YouBox.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag