Dagboek So What; op naar eeuwige roem (9) Dagboek So What; op naar eeuwige roem (9)

Op naar de volgende single

, Joeri Gordijn (So What)

Dagboek So What; op naar eeuwige roem (9)

Op naar de volgende single

Joeri Gordijn (So What) ,

Terwijl de Haagse Popweek op volle toeren draait wordt er in huize So What (ook wel de ‘Haagse Playboy Mainson’, ‘The Party House’ of ‘Het Huis Van Joeri’s Moeder’ genoemd), druk vergaderd door de band. Er moet een nieuwe single komen, optredens gepland worden en dat allemaal ook nog in de goede volgorde.

Op naar de volgende single

Terwijl de Haagse Popweek op volle toeren draait wordt er in huize So What (ook wel de ‘Haagse Playboy Mainson’, ‘The Party House’ of  ‘Het Huis Van Joeri’s Moeder’ genoemd), druk vergaderd door de band. Er moet een nieuwe single komen, optredens gepland worden en dat allemaal ook nog in de goede volgorde.

‘Keep on running’, de eerste single, heeft de top vijftig niet gehaald. Erger nog, hij is maar drie keer gedraaid op 3FM. De clip is alleen maar te zien geweest op het digitale kanaal van TMF. We hebben geen hit gescoord. Voor het gevoel hebben we natuurlijk een beetje gefaald, en veel van onze vrienden durven er niet echt over te beginnen. “Arme jongens, en ze waren zo dichtbij”, denken ze waarschijnlijk, “gecondoleerd”. Maar als je er eens even goed over nadenkt is het allemaal best goed gegaan  Natuurlijk hoop je op een instant megahit, de ‘Hey there Delilah’ van de lage landen. Niet gelukt, maar we hebben een hoop bereikt. We stonden bij Giel Beelen in de ochtend, de clip is ontzettend vaak bekeken op YouTube, we hebben eindelijk een goede boeker, veel optredens, we stonden in de Cosmo Girl, heel veel nieuwe ‘fans’, bij 3FM kennen ze ons nu goed en er is al interesse getoond naar het volgende nummer. Een succesje dus, deuren ingetrapt en fundamenten gelegd. Op naar de volgende single.

Daar komen we op het volgende punt. De volgende single. We kunnen nog kiezen uit negen andere nummers, tenzij we een techno-remix uitbrengen van ‘Keep on running’ natuurlijk. Op het album hebben we pakkende popliedjes, wat ruiger werk, nummers met violen of een akoestisch lied. Wat is nu de goede keuze? Wil je het kritische 3VOOR12 publiek overtuigen met een wat lastiger nummer als ‘As long as I’m sinning’? Of moet je juist voor de massa gaan, en kiezen voor een nummer als ‘Passe partout’? Of is die juist iets te popperig? En als we dan de single gekozen hebben? Moet er een clip bij? Een clip van het kaliber van ‘Keep on running’ laat de bandpot niet meer toe, dus moeten we met een goed plan komen.

Discussiëren doen we gezellig met een biertje rond de tafel, samen met wat mensen die ons goed kennen (een soort entourage, al zullen ze het zelf nooit toegeven). Er vallen wat klappen om meningsverschillen op te lossen en worden er hevige monologen gehouden om een simpel punt te maken. En terwijl we daar hard mee bezig zijn moeten we ook rekening houden met optredens en afspraken. En wie ons wat beter kent zal het beamen, we zijn nogal warrig. Afspraken worden vergeten en kansen blijven liggen. Gelukkig zit er daarom tegenwoordig een heuse dame bij So What, ze heet Lieke, studeert Music Management en ze regelt de agenda. Heel handig.  Ze zorgt dat we op tijd zijn bij optredens en dergelijke. Heel fijn. Hoe ze het overleefd met vier hitsige puberale mannen? Al sla je me dood. Verstand op nul of zoiets.

De single. Zodra die definitief gekozen is, zullen we een clip op gaan nemen. Gelukkig kennen we wat mensen die op kunst- en filmacademies zitten, dus dat kan kunstig en voor weinig gebeuren. Dan weer een grote vraag. Wanneer breng je nou de volgende single uit? Deze maand nog? Om het ‘momentum’ te behouden. Of na de Kerst, ergens in januari?  Rond Kerst staat alles in het teken van de ‘grote’ bands als Kane en The Killers die hun singles uitbrengen, welke zender draait dan een onbekend akoestisch liedje van een onbekend Haags bandje? Ook wordt een beetje single release met militaire precisie gepland. Zonder een beetje  promotie was zelfs een alltime-anthem als ‘Paradise by the dashboardlight’ een flop geweest. De Wereld Draait Door zou natuurlijk heel goed zijn, Matthijs: “Bram Wesdorp, muzikant, dichter, filosoof, levensgenieter. Daar is je camera, Bram, pak die camera en  vertel Nederland in een korte zin waarom So What, So What is. En waarom wij daar naar moeten luisteren?”. Vervolgens Bram: “Ehm…”. Zoiets. Misschien moeten we er even op oefenen.

Dus als dan in januari die volgende single uitkomt. Dan hebben we in november tijd om een clip te schieten. December om het te promoten en dan hebben we dus in januari eindelijk een mega top één hit. Of niet. Misschien kunnen we wel op Noorderslag staan dan, en vanuit daaruit het festivalseizoen in. Het is ver vooruit kijken, maar zo blijkt het allemaal wel te werken. Volgende keer het tiende dagboek, hoera!

So What speelt vanavond om 20.00 uur in het Paard van Troje tijdens de finale van de Haagse PopWeek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag