Kern Koppen overtreft zichzelf op cd-presentatie 'Eén' Kern Koppen overtreft zichzelf op cd-presentatie 'Eén'

Alles is in balans

, Peisam Tsang | Foto’s: Ramond Jaggessar

Kern Koppen overtreft zichzelf op cd-presentatie 'Eén'

Alles is in balans

Peisam Tsang | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Intiem en bijzonder, zo kan je de cd-presentatie van Kern Koppen afgelopen donderdag 26 november in het Paard van Troje in de kleine zaal het best omschrijven. De heren hebben niet alleen zichzelf overtuigd, maar ook het publiek. Laat De Wereld Draait Door, Noorderslag, The Hague Jazz en North Sea Jazz maar komen. Kern Koppen is er rijp voor.

Alles is in balans

Intiem en bijzonder, zo kan je de cd-presentatie van Kern Koppen afgelopen donderdag 26 november in het Paard van Troje in de kleine zaal het best omschrijven. De heren hebben niet alleen zichzelf overtuigd, maar ook het publiek. Laat De Wereld Draait Door, Noorderslag, The Hague Jazz en North Sea Jazz maar komen. Kern Koppen is er rijp voor.

Voordat je de zaal binnentreedt krijg je een koptelefoon in je handen gedrukt, gepaard met instructies over het volume. Niet alleen voor Kern Koppen en negenkoppige band is het spannend hoe een optreden in samenwerking met Silent Disco gaat uitpakken, ook het publiek is erg benieuwd. De presentatie van vanavond is in handen van, hoe kan het ook anders, ‘nachburgemeester’ René Bom. Hij is altijd en overal aanwezig. Als de band op het podium staat, geeft Kern Kop Ki als intro een a capella rap weg... Je dempt je impressies met je koptelefoon, je sluit even je ogen, voelt je hoofd leeglopen... Intro Eén loopt over in nummer 1+1= Eén, waarbij Kern Kop Ahab op het podium verschijnt.

Vanaf het eerste moment is duidelijk te horen dat de percussie, verzorgd door Jens Kerkhof, goed samengaat met de samples en de beats, verzorgd door respectievelijk Polycorn en Kern Kop TommyTwee. De laatste zorgt er ook voor dat de nummers heel relaxed klinken, het heeft soms wat weg van Afrikaanse lounge. De samples zijn goed verweven in de nummers en komen op het goede moment. Het gitaarspel van Jerome Hol klinkt vergeleken met de rest van de instrumenten steeds op de voorgrond, maar is op geen enkel moment storend, vanwege het goede spel en het uitstekende soleren. Kern Koppen heeft hier een goede band om zich heen verzameld. Ook Michael Varenkamp op trompet, Erwin Hoorweg op toetsen en Jeff Arius op bas zijn van de partij. Het is niet alleen maar rappen met een beat, het is veel meer, het heeft soul en bevat jazz, er wordt meer muziek gemaakt en alles is meer in balans.

In dit nieuwe, tevens verrassende concept staan de heren van Kern Koppen zelf niet constant op de voorgrond. De band, de muziek, de teksten en het geheel zijn belangrijker en dat kan je horen. Iedereen op het podium krijgt evenveel aandacht. Zo verzorgt de jonge Rotterdamse Kim Hoorweg de leadzang op ‘Geen zweet’. Daarnaast zijn op achtergondvocalen ook te horen Yoeroeke en Marcel Veenendaal. Marcel is ook wel bekend als de nieuwe zanger van Di-rect, maar dat is vanavond van geen belang. Ook hij gaat helemaal op in dit koptelefoonconcert, heftig knoppen draaiend en gebaren makend met zijn armen alsof hij een theremin bespeeld.

Als je zo nu en dan je koptelefoon afzet, hoor je helemaal niets in de zaal, zo nu en dan slechts de percussie, meer niet. Het publiek geniet zichtbaar met de koptelefoons op, het optreden is intiem en bijzonder, lekker dicht bij de band, want je kan alles verstaan. Geen irritant gepraat dat het optreden kan verstoren. Iedereen bevindt zich in een eigen wereld, maar is toch één met de band.

Alleen Ahab pakt tijdens het optreden zijn solomoment. ‘Pestkop’ rapt hij geheel a capella, onder steeds luider gejuich van het publiek. Het is fantastisch om te zien en te horen. Als Ahab een paar keer van zijn stuk wordt gebracht maar met verve weer oppakt waar hij is gebleven, wordt er zowaar nog harder gejuicht. Het is vanavond de cd-presentatie van ‘Eén’ en uiteraard wordt deze ook nog uitgereikt aan niemand minder dan popjournalist Gerard van den IJssel. Kern Koppen en band verrassen vanavond en laten zien rijp te zijn voor meer dan het rondje Den Haag. Laat De Wereld Draait Door, Noorderslag, The Hague Jazz en North Sea Jazz maar komen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag