Kern Koppen: 1+1+1= Eén Kern Koppen: 1+1+1= Eén

De kracht van momenten pakken

, Peisam Tsang

Kern Koppen: 1+1+1= Eén

De kracht van momenten pakken

Peisam Tsang ,

Geen opschepperij op het album ‘Eén’, maar de kick van lol maken en het moment pakken. Dat is de hervonden energie van Kern Koppen. Het trio heeft dit jaar keihard gewerkt: “Het is geen verzamelplaat geworden van iets wat we weleens uitpoepen.” We spreken de jongemannen over het ontstaan van het album en de komende cd-presentatie.

De kracht van momenten pakken

Geen opschepperij op het album ‘Eén’, maar de kick van lol maken en het moment pakken. Dat is de hervonden energie van Kern Koppen. Het trio heeft dit jaar keihard gewerkt: “Het is geen verzamelplaat geworden van iets wat we weleens uitpoepen.” We spreken de jongemannen over het ontstaan van het album en de komende cd-presentatie.

De MC’s Ahab en Ki, tevens broers, zijn samen met producer Tommy 2 Times al geruime tijd samen bezig, voorheen met de formatie NuClear Family, nu alweer een tijdje met Kern Koppen. Vervelen doet het nog lang niet, gezien de bevlogenheid als het gaat om muziek maken en het praten erover. Je zou het bijna als bezigheidstherapie kunnen zien, Kern Koppen heeft dit jaar in het kader van project NulPunt maar liefst 27 tracks opgenomen, uitgebracht en gratis ter beschikking gesteld als download. “Maar om de mensen ook wat tastbaars mee te geven, presenteren we het debuutalbum ‘Eén’, dat overigens compleet losstaat van Nulpunt, op donderdag 26 november in het Paard van Troje met een speciaal Kern Koptelefoon concert.

Tommy: “Ideeën voor het album ‘Eén’ waren er al wel, maar vier maanden geleden zijn we pas begonnen met het schrijven, echt in een mum van tijd.” Ahab: “Het resultaat is ernaar en we zijn echt trots. Het is geen replica geworden, zoals tijdens onze EP ‘Terug naar de Kern’. En geen verzamelplaat van wat we af en toe weleens uitpoepen. Van augustus tot en met september hebben we constant geschreven en opgenomen, vijf dagen in de week zaten we alleen maar bij Tom.” Ki: “Voor een deel hebben we twee jaar geleden in Portugal al iets bedacht en ook voor dit album moesten we naar het buitenland. Daar hadden we een goede energie. Verder zijn we hier met diverse gave muzikanten de studio ingedoken, sommigen kennen we van Urban Rootz.  Een aantal van hen zal ook meedoen tijdens de albumpresentatie.

Uitbundig vertellen de heren verder: “We zijn erg productief geweest dit jaar. Een kwart van alle nummers - misschien wel een derde - zijn alleen al dit jaar gemaakt. Dat zijn er zoveel dat ik even niet vooruit wil denken.” grapt Ahab. Tommy 2 Times: “We wilden een plaat maken, gevangen in één sound en sfeer. Muziek die je van a tot z luistert. Als één lopend ding.” “Als een soort van medley dat uit meerdere stukken bestaat,” vult Ki aan. “Het is niet bepaald een standaard rapplaat geworden. Er is veel instrumentaal met gebruik van soms hele lyrics, nu en dan als een soort van mantra. Het zijn de momenten die we pakken, dan komt het ook krachtiger over.”

De jongemannen lijken zichzelf ook behoorlijk verrast te hebben. Ki: “Het is zo’n wereld van verschil als je het vergelijkt met de platen die we eerder hebben gemaakt. Bijna onbeschrijfelijk, we zijn voor ons gevoel echt enorm gegroeid.” Ahab: “Dat komt ook omdat we de muziek met veel energie hebben geschreven, samen met één visie. De vele instrumenten hebben een grote rol gekregen op de plaat, inclusief een hoop spontaniteit. In de rapwereld is het bijna nooit van het moment, dat gebeurt meer in de jazz. De lol hebben we echt hervonden dit jaar. Tijdens onze NuClear Family tijd liepen we steeds te zoeken en dat gaf veel kopzorgen, onzekerheden en verdeeldheid. Nu maakt echt niets meer uit, echt kicken. Het is heel natuurlijk verlopen en dit is hoe we willen dat het klinkt. De teksten zijn om de teksten, meer voor de vorm en niet zozeer om wat te vertellen, geen opschepperij.”

Inspiratie halen de Kern Koppen overal vandaan. Tommy 2 Times: “Het is bij mij zo veranderlijk als de griep, van techno-western naar een hoop uiteenlopende muzikale invloeden. Ik heb me voor de beats flink laten inspireren door Afrikaanse funk en jazz en best veel andere etnische geluiden.” “We zijn behoorlijk breed denkend,” gaat Ki door, “we halen onze inspiratie ook uit verschillende periodes en luisteren naar van alles. De laatste plaat van Mos Def bijvoorbeeld of vroeger De La Soul.” Tommy vult aan: “Erykah Badu, D’Angelo, afrobeat, jazz, Felah Kuti. Ik heb veel geluid gedaan in het Paard en heb geleerd dat kwaliteit niet afhankelijk is van het genre. Sommige dingen hebben echt indruk gemaakt, dingen waar ik bijvoorbeeld nooit zo snel naar zou luisteren.” Ahab: “Damien Rice heb ik helemaal grijs gedraaid, ik heb echt alles, zelfs b-kantjes. Ben Harper vind ik ook geweldig en veel andere singer-songwriters. En iemand die niets met muziek te maken heeft, is ook van grote invloed op mij, namelijk Shakespeare. Dat klinkt vrij kneuterig, maar is niet zo bedoeld.”

Ki: “De mensen moeten komen en zelf ontdekken tijdens de albumrelease. Voor onszelf was het in ieder geval een hele bijzondere ervaring om het album op te nemen. Omdat we het uniek en ludiek vinden, doen we een Kern Koptelefoonconcert, silent disco. Dit omdat het in schril contrast staat met het bombastische van een hiphopconcert. Het is niet alleen een feest der armen. Met een koptelefoon op, trekken we het publiek nog meer mee in onze muziek, er is minder afleiding en meer resonantie. Tenslotte hebben wij met de opnames ook met een koptelefoon opgezeten.”

Kern Koppen presenteert ‘Eén’ op donderdag 26 november 2009 in het Paard van Troje, aanvang 19.30 uur. De muzikanten die meedoen zijn: Jens Kerkhof (percussie), Michael Varenkamp (trompet), Jeff Arius (bas), Erwin Hoorweg (toetsen), Jerome Hol (gitaar), Polycorn (knoppendoos), Kim Hoorweg, Marcel Veenendaal en Yoeroeke (backup en zang). Na de presentatie is er Naschoolse Opvang, waar Kern Koppen ook muzikaal van de partij is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag