Crossing Border belicht: Yuko Crossing Border belicht: Yuko

"Ik heb gehoord dat Crossing Border een super fijn festival is"

, Ramon Keyzer

Crossing Border belicht: Yuko

"Ik heb gehoord dat Crossing Border een super fijn festival is"

Ramon Keyzer ,

Op vrijdag 20 november speelt de Belgische band Yuko op Crossing Border. Debuut album 'For Times When Ears Are Sore' kwam vorig jaar uit en werd in België enthousiast ontvangen. Daar speelde de band veel, met als hoogtepunt het optreden op Pukkelpop. Aan de vooravond van Crossing Border sprak 3VOOR12 Den Haag zanger Kristof Deneys over de muziek, de naam, ambities en uiteraard het aanstaande optreden op Crossing Border.

"Ik heb gehoord dat Crossing Border een super fijn festival is"

Op vrijdag 20 november speelt de Belgische band Yuko op Crossing Border. Debuut album 'For Times When Ears Are Sore' kwam vorig jaar uit en werd in België enthousiast ontvangen. Daar speelde de band veel, met als hoogtepunt het optreden op Pukkelpop. Maar de ambitie van Yuko gaat verder. "België is maar klein, we willen graag naar Nederland, Frankrijk en Duitsland". Aan de vooravond van Crossing Border sprak 3VOOR12 Den Haag zanger Kristof Deneys over de muziek, de naam, ambities en uiteraard het aanstaande optreden op Crossing Border.

Yuko is een Belgische band en speelt verstilde dromerige, sferische herfstmuziek. "Eigenlijk is het een samenraapsel van allerlei sferen en genres", legt Kristof Deneys uit, "zonder dat we er rekening mee houden ergens in te passen. Iedereen in de band heeft zijn eigen invloeden en dat komt dan tot dit resultaat. Maar herfstmuziek past inderdaad wel bij ons. Wij waren oorspronkelijk met drie (bas, gitaar en drums), maar ik vond dat er wel wat bij kon. Dus ben ik op mijn zolder, waar ik de nummers maak, op zoek gegaan naar geluiden die de sfeer konden weergeven waar ik naar zocht. Zo heb ik haperingen in vier sporen opnames gewoon gebruikt en gebruiken we een neusfluit, een zaag en het geluid van bellen in een glas water. Ik ben wel echt op zoek naar de juiste geluiden. Het is zeker niet als gadget ofzo, het moet wel werken anders gebruiken we het niet. En toen heb ik gevraagd aan mijn vriendin of ze dat live wilde meespelen, en zo zijn we met vier."

De naam Yuko is afkomstig uit het Japans, waar het een zeer populaire meisjesnaam is. "Google dat maar eens, dan vind je ongelooflijk veel lekkere wijven", aldus Kristof. "De naam heeft ons gekozen eigenlijk. Ik las in een Franstalig tijdschrift dat de bassiste van de Japanse postrockgroep 'Mono' Yuko heet en ik vond dat fantastisch, het klonk gewoon fijn. Het is een korte maar niet specifieke naam. Later bleek dat dat helemaal niet waar was, dat zij helemaal niet Yuko heette maar goed de naam is gebleven."

Vorig jaar bracht Yuko het debuutalbum 'For Times When Ears Are Sore' uit. In thuisland België is de plaat met veel enthousiasme ontvangen en speelde de band dit jaar op Pukkelpop, de Belgische tegenhanger van Lowlands. "Ja dat was ongelooflijk", vertelt Kristof enthousiast. "Het was ergens rond het middaguur en het zat stampes vol, zo´n 2500 man. Het publiek was ook ongelooflijk enthousiast. We hebben er zelf niet echt van kunnen genieten omdat we zo opgefokt waren, maar blijkbaar was het een goed optreden en we hebben ons wel geamuseerd. Het was echt een super ervaring. In de toekomst hoeven we niet persé groter maar we willen wel naar het buitenland. Onze muziek is niet echt typisch Belgisch en in België ben je ook vrij snel weer de podia rond, België is maar klein. We willen graag naar Nederland, Frankrijk en Duitsland en misschien wel Engeland en de Scandinavische landen."
 
Op dit moment werkt Yuko alweer aan de volgende cd die eind 2010 zal moeten uitkomen. De helft van de nummers zijn reeds gemaakt in de thuisstudio van Kristof. "Schrijven doen we niet", legt Kristof uit, "onze nummers ontstaan meestal met een gitaarlijntje van mij en dan voegen we er een ander gitaarlijntje of orgellijntje aan toe net zolang tot we tevreden zijn. Op onze debuut plaat heb ik de meeste nummer gemaakt. Tom Vander Hulst heeft het laatste nummer op de plaat gemaakt en zal voor de volgende cd meer nummers aanleveren. Ook onze nieuwe gitarist Rolf Verressen zal met nummers komen. Onze volgende plaat wordt anders en veel toffer, wel met een fijne melodie maar veel meer dansbaar."
 
Op Crossing Border zal Yuko veel nieuw materiaal uitproberen op het Nederlandse publiek. "We zullen ook een nummer spelen dat wij nog niet eerder speelden, een heel vreemd nummer met rare ritmeswitchen, heel apart, we hebben er ook nog geen titel voor", vervolgt Kristof enthousiast. "Ook zullen we de eerste single van de nieuwe plaat spelen; ‘The day I met Laura Palmer’. Die proberen we tenminste te pushen bij de platenmaatschappij. Dat is een heel Twin Peaks achtig nummer, zeer afwisselend en donker met een hele vreemde structuur erg fijn om te spelen ook. Dit is overigens niet het nummer met dezelfde titel op onze MySpace-pagina, dat is een grapje.”De band kijkt er erg naar uit om op Crossing Border te spelen. “Ik ben er zelf nog niet geraakt maar ik heb gehoord dat het een ongelooflijk fijn festival is. Als ik het affiche zo bekijk dan ziet het er wel bijzonder interessant uit en is het wel eer hele eer dat wij daar tussen staan. Vooral Monsters Of Folk met al die frontmannen dat moet uniek zijn, dat moet echt te zot zijn, ik ben super benieuwd en ga proberen zo veel mogelijk mee te pikken."
 
Yuko speelt op vrijdag 20 november om 19:15 uur tijdens Crossing Border in de 'Paradise'.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag