Crossing Border belicht: LPG Crossing Border belicht: LPG

"Wij proberen de grenzen tussen publiek en band te laten vervagen"

, Ramon Keyzer

Crossing Border belicht: LPG

"Wij proberen de grenzen tussen publiek en band te laten vervagen"

Ramon Keyzer ,

Op zaterdag 21 november speelt LPG op Crossing Border in Den Haag. Daar speelt de band niet gewoon op het podium en het publiek staat niet zomaar in de zaal. LPG kijkt breder en zal de grenzen tussen podium en band enerzijds en publiek in de zaal anderzijds laten vervagen. Tijdens hun ‘blinded show’ krijgt het publiek een origineel intens optreden te horen. 3VOOR12 Den Haag sprak met Anne van Wieren, gitarist, bassist en liedjesschrijver van LPG.

"Wij proberen de grenzen tussen publiek en band te laten vervagen"

Op zaterdag 21 november speelt LPG op Crossing Border in Den Haag. Daar speelt de band niet gewoon op het podium en het publiek staat niet zomaar in de zaal. LPG kijkt breder en zal de grenzen tussen podium en band enerzijds en publiek in de zaal anderzijds laten vervagen. Tijdens hun ‘blinded show’ krijgt het publiek een origineel intens optreden te horen. “Het publiek krijgt tijdens bepaalde stukken een blinddoek om. Het gebeurt niet alleen op het podium, het kan ook plotseling achter je gebeuren.”, aldus Anne van Wieren, gitarist, bassist en liedjesschrijver van de band LPG.

Indiepop is een label dat op heel veel bands wordt geplakt, zo ook op LPG. “Ja, het is een breed paraplubegrip”, aldus Anne, “maar het past wel bij ons.” Indiepop is dat je, los van alles, kunt maken wat je wilt, dat je onafhankelijk bent. Wij maken popmuziek, maar dan wel rare popmuziek, precies zoals wij dat willen. Het moet wel popmuziek blijven, maar wij zoeken steeds naar de grenzen van de popmuziek. Voor onze tweede plaat ‘With The Earth Above Me’ experimenteerden wij veel met structuren. Niet steeds een refrein en dan een couplet, maar dat net iets anders doen.”

LPG voert straks voor de tweede keer hun ‘blinded show’ op. Dit concept probeerden ze begin dit jaar met groot succes voor het eerst uit tijdens EuroSonic in Groningen. Weer een voorbeeld waaruit blijkt dat LPG de dingen anders doet, helemaal op hun eigen manier. “We zijn net begonnen met de voorbereidingen voor ons derde album en wilden iets leuks en nieuws doen tussendoor. We hadden eerder op een gewone manier getoerd ter promotie van onze tweede plaat, gewoon zoals een band dat doet. We zochten nu naar een originele tussenvorm tussen de twee platen om het vooral ook voor onszelf interessant te houden. Als je steeds maar weer gewoon je set speelt schuilt het gevaar dat de sleur erin komt. We hebben nagedacht over hoe we de beleving van een optreden kunnen verbreden. Normaal heb je een band op het podium en het publiek in de zaal, en dat proberen wij nu met onze ‘blinded show’ te laten samengaan, de grenzen te laten vervagen. Het wordt nog intenser doordat het publiek tijdens sommige stukken een blinddoek om krijgt. Het podium is niet sec de plek waar het gebeurt, het kan ook plotseling achter je rug gebeuren. Het verrassingseffect is een deel van de ervaring, dus ik ga er niet te veel over vertellen.”

Een dag later speelt LPG op zondag 22 november op de eerste editie van het Crossing Border festival in Antwerpen. Ook daar brengen ze hun ‘blinded show’ en dit wordt ook meteen hun eerste optreden in België. “Wij vinden het vooral tof om twee dagen achter elkaar met dezelfde groep mensen onderweg te zijn. En het is een mooie kans om in België ook eens voet aan de grond te krijgen. Het is een klein landje, maar wel een zeer interessant muzieklandje. En als muziekliefhebber ben ik vooral blij dat ik dan de bandjes die ik in Den Haag moet missen alsnog in Antwerpen kan zien. Stephen Malkmus en Monsters Of Folk wil ik zeker zien, en verder heb ik nog veel meer interessante namen gelezen, waar ik nu even niet op kan komen. Ik kijk überhaupt erg uit naar Crossing Border. Het mooie van Crossing Border is dat het een groot festival is en het toch kleinschalig aanvoelt. Er zijn maar weinig festivals waar dit soort bands samenkomen.”

Na Crossing Border gaat de band weer verder met het schrijven en uitwerken van nieuwe liedjes voor het derde album. Hoe dat zal gaan klinken weet Anne ook niet. “Er zitten nu zoveel trommels in dat het wel een indianenplaat lijkt te gaan worden, maar volgende maand kan het ook wel weer een metalplaat worden. Het wordt sowieso weer anders dan al het voorgaande en dat is heel erg logisch voor ons. Arend Jan (van der Scheer - zanger/gitarist, red.) en ik schrijven veel liedjes, de hele tijd door, ook tijdens het toeren. Gerard Kooistra (bassist) draagt ook liedjes aan en dan heb je zo drie cd’s vol met materiaal. Voordat we met z’n allen de oefenruimte in gaan zijn de liedjes meestal al compleet. Eerst spelen we dan letterlijk wat er op de demo staat en dan gaan we eraan schaven, drums iets anders, structuur iets anders, net zo lang tot we er alle vijf helemaal tevreden over zijn. Zo wordt het echt een bandnummer. Het uiteindelijke resultaat kan daardoor volledig anders zijn en helemaal niet meer lijken op het origineel. Door deze aanpak duurt de ontwikkelfase bij ons ook erg lang. We moeten het allemaal zo fantastisch vinden dat we er weer twee jaar van onze tijd in willen steken. Gelukkig krijgen we van ons label Excelsior ook die ruimte. Wij komen twee keer per week een dag bij elkaar en werken heel hard aan de nieuwe plaat en willen zo snel mogelijk een hele goede plaat uitbrengen. Excelsior weet dat ook wel, er is een goede basis van vertrouwen. Een deadline is er dus niet. Ergens eind 2010 willen wij onze nieuwe plaat uitbrengen maar we pinnen ons nergens op vast. Duurt het langer, dan duurt het maar langer. Als het maar goed wordt.”

LPG speelt op zaterdag 21 november om 22.45 uur tijdens Crossing Border in Den Haag in de 'Cuatro' en op zondag 22 november om 00.00 uur tijdens Crossing Border in Antwerpen op het 'Red Eyed Fly' podium.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag