Crossing Border 2009 belicht: The Low Anthem Crossing Border 2009 belicht: The Low Anthem

“We willen ons volgende album in Amsterdam opnemen”

, Susanne Kooijman

Crossing Border 2009 belicht: The Low Anthem

“We willen ons volgende album in Amsterdam opnemen”

Susanne Kooijman ,

De Amerikaanse folkband The Low Anthem is niet voor het eerst in Nederland. Ze zijn dol op Amsterdam en hebben daar zelfs een tijdens een radioshow een cover van Bob Dylan opgenomen. 3VOOR12 Den Haag sprak met zanger en bassist Jeff Prystowsky over de radioshow die de band bij elkaar bracht en hun ideeën voor de toekomst.

“We willen ons volgende album in Amsterdam opnemen”

De Amerikaanse folkband The Low Anthem is niet voor het eerst in Nederland. Ze zijn dol op Amsterdam en hebben daar zelfs een tijdens een radioshow een cover van Bob Dylan opgenomen. 3VOOR12 Den Haag sprak met zanger en bassist Jeff Prystowsky over de radioshow die de band bij elkaar bracht en hun ideeën voor de toekomst.

Twee van de drie bandleden, Jeff Prystowsky en Ben Know Miller, kennen elkaar al vanaf hun schoolperiode. “We hadden samen een radioprogramma op de dinsdagnacht. We speelden voornamelijk jazz. Ik ben zelf een jazz fan, maar Ben niet zo. Al kan hij de muziek wel waarderen.” Tijdens de opnames van de cd ‘What The Crows Bring’ ontmoetten de twee Jocie Adams. De multi-instrumentalist en zangeres maakte zo’n indruk op de mannen dat ze haar uitnodigden om op de laatste track van het album, ‘Coal mountain lullaby’, mee te zingen. Niet veel later was Jocie officieel het derde bandlid van The Low Anthem. “Ze tourde soms met ons mee en we werden goede vrienden, zodoende is ze bij de band gekomen.” Recent is er nog een bandlid bijgekomen. “Matt Davidson, hij is ook een ware multi-instrumentalist, hij kan zeker vijf of zes instrumenten bespelen. Wij proberen ook veel instrumenten te spelen, door te leren wat we kunnen, maar hij kan het echt.”

Het meest recente album van de band ‘Oh My God, Charlie Darwin’ kent veel lovende kritieken. “Op artistiek gebied betekent dat niet veel voor ons, maar als we de rekeningen willen betalen is het wel belangrijk! Mensen geloven een recensent die ze vertrouwen en het helpt ons om het album wat meer naamsbekendheid te geven. Maar verder zijn wij als band helemaal niet geïnteresseerd in glitter, glamour en het beroemd zijn. We proberen eerlijke muziek te maken.”

Het is niet voor het eerst dat de band Nederland aandoet, zo hebben ze al in Nijmegen en Amsterdam gespeeld. “Amsterdam is echt onze favoriete stad in de hele wereld”, zegt Jeff enthousiast. “We willen er onze volgende cd opnemen. We hebben er ook een Bob Dylan cover, ‘Dignity’, opgenomen tijdens een radioshow. Het is echt een te gek lied, we zijn er echt verliefd op geworden. Bob Dylan’s muziek heeft veel hart. We luisteren graag naar zijn muziek.” Als het onderwerp muzikale invloeden aan bod komt, is Jeff niet meer te stoppen. “Qua songwriting zijn dat echt Bob Dylan en Hank Williams en qua productie is dat Tom Waits. Hij weet precies waar alles hoort, het is net magie. Hij heeft altijd een interessant instrumentarium op zijn albums. Het zijn ook erg creatieve albums. Verder luister ik ook graag naar muziek uit de late 60’er jaren zoals de Rolling Stones en Grateful Dead. En ook naar bands van nu hoor. Gillian Welch , Elvis Perkins en zo kan ik nog wel even doorgaan!”

Op de website van de band staat een zin die je niet veel op bandsites tegen zult komen, namelijk dat de band het prima vindt als er shows van hun worden getaped. “We zijn dol op de live cultuur. We vinden het dan ook echt leuk als mensen onze show tapen en het vervolgens aan vrienden laten zien. Ze kunnen onze show mee naar huis nemen. We zijn alleen niet dol op flash fotografie, maar dat is alleen omdat het ons afleidt.” Op de website vindt je ook de nieuwe video voor de single ‘Charlie Darwin’. Een geanimeerde video met een verhaal, net een korte film. “End of the road films heeft het bedacht. Wij kwamen zelf met wat ideeën, we wilden bijvoorbeeld niet zelf in de video verschijnen. Zij kwamen toen met de scènes. We hadden de volledige artistieke vrijheid aan hen overgedragen.”

Vanavond is de band wederom in Nederland voor Crossing Border. Zelf maken ze ook nog wat tijd om bands te gaan bekijken. “We willen erg graag Grizzly Bear zien en ik heb gehoord dat Steve Earle speelt, alleen weet ik niet welke dag hij speelt. Maar hem zou ik ook graag zien. Er zijn ook wat boeklezingen hè? Daar ga ik denk ik ook nog wel even kijken.” Ook heeft de band al veel plannen voor 2010. De band gaat op tour door Amerika en ook Europa zal weer aan bod komen. “We gaan volgend jaar ons nieuwe album opnemen. In februari en maart gaan we weer touren. We headlinen een tour door Amerika en we gaan naar het SXSW festival. In maart komen we weer terug naar Nederland.”

The Low Anthem speelt op vrijdag 20 november tijdens het Crossing Border festival in The Royal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag