Cd-recensie: G.O.T.V. - 'Aminal Planet’ Cd-recensie: G.O.T.V. - 'Aminal Planet’

Leidse band geeft visitekaartje af met vuile randjes en gemene ondertoon

, Frank Veldkamp

Cd-recensie: G.O.T.V. - 'Aminal Planet’

Leidse band geeft visitekaartje af met vuile randjes en gemene ondertoon

Frank Veldkamp ,

Even denk je met een nieuw album van Gorillaz te maken te hebben als je 'Aminal Planet' voor het eerst onder ogen krijgt. De vormgever speelt overduidelijk leentjebuur bij cartoonist/ontwerper Jamie Hewlett, maar de artwork mash-ups die de fraaie digipack sieren gaan net een stapje verder in brutaliteit. Dat het 'Aminal Planet' logo gejat is van de bijna gelijknamige televisiezender en de bandnaam op de cover is weggelaten getuigt in ieder geval van zelfverzekerdheid, al maakt het identificatie lastig. En het is dus G O T V, als een acroniem voor bijvoorbeeld Gnomes Often Test Vicodin, en niet GO TV als in de Oostenrijkse clipzender. Spreek dus ook uit als Gie-Oo-Tea-Vea en niet als Gotifi.

Slechts vijf tracks en nog geen 20 minuten lang weet G O T V te overtuigen met een spannende mix van rock en pop op een stevig stonerrock fundament. De tempo- en stemmingswisselingen volgen elkaar snel op en wat bij een eerste kennismaking nog als een chaotische bende klinkt, krijgt met iedere luisterbeurt meer vorm. Dat er goed geluisterd is naar de fratsen van Josh Homme en kornuiten is dan ook geen bezwaar: de nummers zijn afwisselend, het geheel is strak geproduceerd en in de vorm van deze EP vreet het lekker weg.

Halverwege probeert de band met het nummer 'Social asylum' nog een ingetogen momentje in te bouwen, maar zodra de beat veranderd en de gitaren los gaan, loopt het al snel weer genadeloos uit de hand. En zo wordt je, tot en met de reprise van Allen Clark, constant verrast en op het verkeerde been gezet. En net wanneer je G O T V door denkt te hebben zijn daar de bizarre filmpjes die de band op haar MySpace heeft geplaatst...

Of de band in staat zal zijn de kwaliteit van deze EP te evenaren met een volwaardig album is afwachten, maar vooralsnog stilt 'Aminal Planet' de honger en blijf je na beluistering verbluft achter met trek in meer. Het luistervoorschrift spoort aan het album vanuit een warm bad te ondergaan, maar pas op: de heren deinzen er niet voor terug een ongeaard strijkijzer in uw bad te mikken!

‘Aminal Planet’ van G O T V is te beluisteren in de Haagse YouBox. Track to check: ‘1 2 4 5’.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag