Dood Michael Jackson laat ook Grote Markt niet onberoerd Dood Michael Jackson laat ook Grote Markt niet onberoerd

Fakkelbrigade een en al respect voor MJ, Vive la Fête doet eigen ding

, Peisam Tsang

Dood Michael Jackson laat ook Grote Markt niet onberoerd

Fakkelbrigade een en al respect voor MJ, Vive la Fête doet eigen ding

Peisam Tsang ,

Bij aankomst op de Grote Markt voel je een soort van verbroedering. Je ziet mensen elkaar omhelzen en elkaar condoleren. Het tragische nieuws over Michael Jacksons overlijden is het gesprek van de dag. Zouden de optredende bands van vandaag er ook iets mee doen, als een soort van eerbetoon aan ‘The King of Pop’?

Fakkelbrigade een en al respect voor MJ, Vive la Fête doet eigen ding

Bij aankomst op de Grote Markt voel je een soort van verbroedering. Je ziet mensen  elkaar omhelzen en elkaar condoleren. Het tragische nieuws over Michael Jacksons overlijden is het gesprek van de dag. Je kan je kont niet keren of er is een item over de beste man/artiest in de krant, op de radio, op tv of op internet. Zouden de optredende bands van vandaag er ook iets mee doen, als een soort van eerbetoon aan ‘The King of Pop’? Van de Fakkelbrigade zou je dat ergens wel verwachten, omdat Michael Jackson vrij vaak terugkeert in de teksten van de heren.

Het album ‘Colucci Era’ is een dikke maand uit, heeft reeds veel exposure gehad en is goed ontvangen. De brigadiers van de Fakkelbrigade kunnen trots zijn. Ook de Grote Markt is flink afgeladen. Helaas geen optreden vandaag van Echo and the Bunnymen en Moke, maar de verwachting is dat de Fakkelbrigade en Vive la Fête ook voor een flink feestje kunnen zorgen.

Terwijl de schemer een beetje invalt, trappen de Zwollenaren af met hun rappe hiphop skills en de pakkende beats van A.R.T.. De basis is hier en daar doorspekt met Perzische geluiden en industrial sounds, neigend naar drum ‘n bass. Typhoon heeft tijdens de opkomst een grote handschoen aan met daarop King of Pop, hij kijkt serieus het publiek in. Ook Rico en Sticks, als hij eenmaal zijn jasje uit heeft, blijken een Michael Jackson T-shirt aan te hebben. Op hun eigen manier betuigen zij hun respect voor de overleden artiest. Hoe aangeslagen de Fakkelbrigade ook is door het nieuws, vanaf moment één weet de groep een feestje te bouwen. De drie mc’s weten het publiek goed op te jutten door ze de handen in de lucht te laten steken, er ontstaat zelfs een kleine pit. Typhoon heeft zelfs een momentje dat hij het podium afspringt en op het dranghek gaat staan.

Ook het nummer ‘Colucci’ mag niet ontbreken en Sanders wordt hierbij ook uitgenodigd om mee te doen. Even daarvoor hebben we ook de skills van James mogen horen. Beiden maken uit van de Fakkelbrigade, maar doen gewoon niet met alle nummers mee. Op het podium ontwaren we ook O-Dog, een van de broers van Typhoon. Net zoals het publiek, gaat ook hij uit zijn dak. Aan het einde van een zeer geslaagd optreden, komen de brigadiers terug met nog een nummer. En niet zomaar een. De beats van Billie Jean worden ingezet en Sticks rapt en waagt een dansje. Ook Typhoon laat zien dat hij niet alleen een woordtovenaar is. Hij waagt zich ook aan wat moves en hoe! Met veel gejuich en applaus verlaat Fakkelbrigade het podium.

Het ombouwen voor het optreden van Vive la Fête lijkt lang te duren, maar is uiteindelijk het wachten waard. Zangeres Els Pynoo is wederom de blikvanger van deze Gentse band. Met haar sexy outfit en haar verleidelijke bewegingen laat ze menig mannenhart op hol slaan. Ze zingt in het Frans, haalt hoge tonen en kirt naar hartenlust op de electropop die de band voortbrengt. Er wordt ingezet met ‘Tokyo’, een wat ouder nummer, maar uiteraard worden er ook veel nummers gespeeld van de onlangs verschenen de ‘Disc D’Or’. Te hopen is dat dit album inderdaad voor een gouden plaat zorgt, wat al de eerdere albums niet is gelukt, ondanks het succes van de band in binnen- en buitenland en in de modewereld. Al het materiaal is zeer dansbaar en dat laat het publiek ook zien, de band doet de naam ‘Leve het feest’ eer aan.

Na een optreden van ruim een uur, verlaat de band het podium, maar kan door al het gegil nog wel even teruggefloten worden voor drie  extra nummers, waaronder ‘Hates me’, een van de weinige nummers die in het Engels worden gezongen en waarin gitarist Danny Mommens, tevens de geliefde van Els, een grotere zangrol heeft. Als laatste komt ‘Popcorn’ aan bod, een nummer waarvan het origineel van Gershon Kingsley is, maar werkelijk al honderden keren gecovered door bekende en minder bekende artiesten. Hierna is het optreden dan echt voorbij. Zelfs de presentator kan daar geen verandering in brengen. Vanuit het publiek wordt er door een enkeling gesmeekt: “Ah toe, laat ze terugkomen en een Michael Jackson nummer spelen.” Helaas, Vive la Fête doet zijn eigen ding, doet dat goed en laat het voor wat het is. Voor de menige Jackson fans in het publiek jammer, maar men kan niet ineens van elke band verwachten dat ze The King op Pop gaan coveren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag