Cd-recensie: Charly & Gallus - 'Chemical Solutions’ Cd-recensie: Charly & Gallus - 'Chemical Solutions’

Hét meest dansbare geluid van deze Haagse zomer

, Cok Jouvenaar

Cd-recensie: Charly & Gallus - 'Chemical Solutions’

Hét meest dansbare geluid van deze Haagse zomer

Cok Jouvenaar ,

2009 kan wel eens het jaar van Charly & Gallus worden. De optredens van deze heren zijn goed bevolkt en deze cd is veelbelovend. Dansbaar, maar ook om lekker weg te luisteren. Toegankelijk maar obscuur. Een musthave maar ook een aardigheidje. ‘Chemical Solutions’ is een heel mooi begin voor deze dubsteppers. Den Haag mag trots zijn, want Charly & Gallus zijn straks écht tot grote dingen in staat.

Stel je voor; het zuiden van Frankrijk. Je ligt voor je tentje met een fles rosé in het gras. Op je iPod het geluid van Charly & Gallus. Hun cd ‘Chemical Solutions’ staat op repeat. Dit is slechts één manier om deze muziek te beleven. Want dat is het juiste woord; ‘Chemical Solutions’ moet je beleven. In de zon met een hoofdtelefoon. Tijdens één van hun liveshows kan ook. Of keihard uit je speakers zodat de buren mee kunnen genieten.

Den Haag staat bekend als rockstad, maar onder andere dankzij Charly & Gallus spreekt de residentie een aardig woordje mee in de dubstep. Met de release van ‘Chemical Solutions’ hebben D44N en Kipkillah een klein juweeltje afgeleverd dat garant kan staan voor hét geluid van deze zomer. Er zal zwaar op gedanst worden maar als achtergrondmuziek is het album ook prima te pruimen. Niet dat je vanaf de eerste draaibeurt gelijk begrijpt wat er gebeurd. Na een paar draaibeurten zit je midden in een dubsteptrip die ‘Chemical Solutions’ heet. Pas dan heeft de muziek de juiste vat op je en heb je jezelf kans gegeven om hét mee te maken waar de cd voor staat.

Op de zesde compilatie van Antilounge was Charly & Gallus één van de smaakmakers. Samen met de rappers van NoizBoiz was de track ‘Situatie’ misschien wel de sterkste track van de verzamelaar. Openingstrack ‘Hulk’ ligt duidelijk in het verlengde van ‘Situatie’. De dubstepkunstenaars vallen gelijk met de deur in huis wat voor herkenbaarheid zorgt. Daan Blom en Martijn Verlinden (hun echte namen) hebben op deze kleine 50 minuten durende schijf hun geluid verder uitgebouwd.

Dit zorgt voor een paar vette uitschieters zoals ‘Stairs elevators’ en het filmische ‘Mindcontroller’. Slottrack ‘Better off’ klinkt vager, vreemder en een stuk duisterder dan de rest. Het piano-intro maakt het spannend en de stilte aan het eind benadrukt dit gevoel alleen maar.  En dat terwijl ‘Neckle’ invloeden van (dub)reggae vertoond. ‘Chemical Solutions’ geeft qua geluid een kleurrijk geheel. Muzikaal klinkt het soms toegankelijk en opzwepend. Stil staan doe je niet.

Één ding wat niet onvermeld mag blijven is het artwork van het cd’tje. De combinatie van rood, wit en metallic grijs spring goed in het oog. Tijdens het draaien van de cd hou je ook constant het hoesje in handen om dit te bewonderen. Iets wat je vroeger deed bij de elpees van je vader. De vormgever heeft een trendy en cool hoesje ontworpen. Hij maakt hiermee écht de blits. Logisch dat Blitz Bookings hun boeker is. Werkelijk prachtig.

Dit is duidelijk de eersteling van de heren. Het smaakt naar meer. Zonder twijfel gaan de mannen dit verder uitbouwen. We zullen niet vreemd kijken als Charly & Gallus over twee jaar een meesterwerk afleveren. Want dát zit er zeker in. Tot die tijd zetten we ‘Chemical Solutions’ op repeat en laten we ons meevoeren met hét dubstepgeluid van Den Haag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag