TodaysArt vreest niet voor voortbestaan

Haags festival rekent op financiële steun

Renee Hartog ,

Het Haagse festival TodaysArt staat voor een ‘ financiële uitdaging’, maar wordt geenszins bedreigd in het voortbestaan. Dat zegt organisator Olof van Winden in een reactie op eerdere berichten over de onzekere toekomst van het festival. Van Winden maakt zich absoluut geen zorgen over het voortbestaan van TodaysArt.“Als ik niets doe, dan klapt het”, zo zegt hij. “Maar er gaat zo’n positieve energie uit van dit festival dat het niet zou kunnen stoppen.”

Haags festival rekent op financiële steun

De financiële problemen van TodaysArt zijn niet zo ernstig dat het voortbestaan van het Haagse festival onzeker zou zijn. “We staan voor een financiële uitdaging de komende tijd”, zo zegt organisator Olof van Winden. “Maar er gaat zo’n positieve energie uit van dit festival dat het niet zou kunnen stoppen.”

Twee grote sponsors, de Mondriaan Stichting en het Fonds voor de Podiumkunsten, besloten op de valreep (respectievelijk een dag van tevoren en een week na de afgesproken datum) geen bijdragen te leveren. Hierdoor komt TodaysArt geld tekort, onder meer om de rekeningen van de afgelopen editie te kunnen betalen. Van Winden: “Het had prettig geweest als zij hier iets eerder mee waren gekomen.”

TodaysArt heeft dus geld nodig. Daarom is Van Winden momenteel in gesprek met de gemeente Den Haag. Naast de twee ton subsidie die het festival jaarlijks krijgt, zegt Van Winden 100.000 euro meer nodig te hebben om het festival op het huidige niveau te kunnen blijven organiseren. Van Winden heeft goede hoop dat hij die extra subsidie gaat krijgen. “Er zijn veel partijen die belang hebben bij het voortbestaan van TodaysArt; niet alleen de partners van het festival, maar zeker ook de gemeente Den Haag. De stad heeft op cultureel vlak een slecht imago. Nadat North Sea Jazz is vertrokken naar Rotterdam, is dit festival het enige muzikale evenement dat buitenlandse bezoekers naar de stad trekt.”

Volgens Van Winden stelt de gemeente als voorwaarde dat er een regeling wordt getroffen met de schuldeisers. Ook hier ziet Van Winden geen problemen. “Mijn schuldeisers zijn partners in de organisatie van het festival. Ook zij hebben groot belang bij het voorbestaan van TodaysArt. Ik ga er vanuit dat zij genoegen nemen met een lager bedrag."

Mocht er, tegen alle verwachtingen in, toch geen extra financiële steun van de kant van de gemeente komen, dan denkt Van Winden TodaysArt in het buitenland te gaan programmeren. Van Winden werkt namelijk ook mee aan de organisatie van andere (internationale) evenementen, zoals Club Transmediale in Berlijn. “Ik heb een groot internationaal netwerk", zo zegt hij. "Als het in Nederland niet meer zou lukken, dan trek ik de wijde wereld in.”

De gemeente Den Haag kon vooralsnog geen mededelingen doen over het eventuele toekennen van (extra) subsidie aan TodaysArt.