“’To eat alone' is maffia-slang voor 'je eigen gang gaan’” “’To eat alone' is maffia-slang voor 'je eigen gang gaan’”

Interview Junior Eats Alone

, Anna van den Broek

“’To eat alone' is maffia-slang voor 'je eigen gang gaan’”

Interview Junior Eats Alone

Anna van den Broek ,

Junior Eats Alone (JEA) is de laatste tijd flink aan de weg aan het timmeren. Een nieuwe cd, videoclip en veel optredens. De achtkoppige band maakte door de drukte heen, tijd voor een interview.

Interview Junior Eats Alone

Junior Eats Alone (JEA) is de laatste tijd flink aan de weg aan het timmeren. Een nieuwe cd, videoclip en veel optredens. De achtkoppige band maakte door de drukte heen, tijd voor een interview.

De debuutplaat 'Love Will Slow Me Down' is nog maar net uitgebracht, toch wordt er alweer aan een nieuw album gewerkt. “We hebben zoveel ideeën om uit te werken, dat we vaak in tijdsgebrek komen. Op de computer in de oefenruimte/studio hebben we zelfs en mapje met “vergeetmeliedjes” (liedjes die we dus niet moeten vergeten). Er is materiaal genoeg om nog eens minimaal drie albums te vullen.” Eerder in 2008 was de band bezig met het opnemen van live nummers, maar in eerste instantie waren de nummers niet bedoeld om uit te brengen: “Maar in de basis was het al zo goed en de overdubs werden op een bepaald moment zo mooi uitgewerkt dat we een point-of-no-return bereikten en besloten om hier volledig mee verder te gaan. Als een hele goede pizza. De bodem was al van het beste deeg. Met de verse toppings maken we het tot een perfect geheel.”

Tijdens Popterras, een groot festival in Vlaardingen, won JEA de hoofdprijs met als onderdeel een opname van een videoclip. De mannen kozen ervoor om het nummer ‘Deeper and deeper’ op te nemen. “Dat nummer was vers, af en schreeuwde om opgenomen te worden. Ik moet zeggen dat de opnames fantastisch leuk waren om te doen, maar ook erg arbeidsintensief. We hebben ervoor gekozen de camera voortdurend met de klok mee om zijn eigen as te laten draaien, als bijna symbolisch voor de vicieuze cirkel die weerklinkt in de tekst van ‘Deeper and deeper’, en op verschillende locaties te schieten. Het resultaat is boven verwachting geworden! We zijn echt trots op de clip. Voor de lezers: Een emailtje sturen naar TMF of MTV heeft zeker nut! Op YouTube is 'ie overigens ook te bekijken. Gewoon even zoeken op 'Junior Eats Alone Deeper' en je vindt 'm bovenaan. Kijken dus, doorsturen en zet 'm op je Hyves!”

Waar komt de naam Junior Eats Alone toch vandaan? Is een vraag die vaak wordt gesteld aan de groep. Ook bij dit interview moeten de mannen er aan geloven de killing question te beantwoorden. “Haha, we krijgen die vraag altijd, maar goed. Bij de naam gaat het vooral om de symbolische waarde, die voor zo'n beetje ieder bandlid weer verschilt. De uitdrukking is in elk geval geleend van de serie The Soprano's, waar Uncle Junior buiten de rest van 'de familie' om wat zaakjes regelt: 'to eat alone' is maffia-slang voor 'je eigen gang gaan'. Dat is precies wat wij doen. Evengoed zou je een meer letterlijke betekenis kunnen nemen: Een klein ventje dat bij wijze van spreken moederziel alleen voor de tv zit te eten, door vriend en vijand verlaten. De teksten en muziek hebben toch altijd wel een melancholisch tintje. Deze naam heeft ook dat in zich. Daarnaast gebruiken we 'eten' ook vaak in ons artwork. Zo is onze debuut-cd geheel vormgegeven als menukaart, met bandleden als restaurantpersoneel en de tracklisting als gerechten. En de trompetkip is onze mascotte.”

JEA is niet altijd onder deze spraakmakend naam gegaan, voor de naamsverandering heette de band ID. “Er waren destijds grote verschuivingen in de band. Onze gitarist vertrok en er kwamen vier nieuwe bandleden bij. Daarbij werd het gevoelsmatig tijd voor een nieuwe naam. De liedjes staan nog steeds voorop, zie ons maar als een schilder die er opeens vier nieuwe mengkleuren bij krijgt. De tweede rede is een hele praktische: Er was constant verwarring over de juiste uitspraak van de naam. Je sprak het uit als 'it' en niet als 'aaidie'. De naam van de band is ook heel bepalend, we merkten bijvoorbeeld al snel dat deze naam beter blijft hangen. Zelfs 3FM dj's die ons voor het eerst horen, zeggen al wel van de naam gehoord te hebben. Het is een naam die je laat nadenken over de betekenis ervan, ligt goed in het gehoor en staat lekker groot op de posters. De hele switch heeft ons in elk geval geen windeieren gelegd: Toen we de naam bedachten gaf Google op “Junior Eats Alone” vijf magere zoekresultaten. Nu zijn dat 40 pagina's. En ze gaan nagenoeg allemaal over ons.”

Zoals al eerder gezegd, bestaat JEA uit acht man. Dat is niet altijd zo geweest. “We zijn begonnen met z’n vijven. Namen een cd op met veel gastmuzikanten en dat wilden we live waar kunnen maken. Wat is er erger dan een geweldige cd uitbrengen en die te gekke blazerslijn live niet te spelen? Nou, niets dus…“ Omdat de band uit zoveel verschillende mannen bestaat, heeft dat natuurlijk ook invloed op de muziek. “Met acht mensen heb je inderdaad veel verschillende smaken, maar gelukkig ook heeft geen enkel individu in de band maar één smaak. We houden allemaal van muziek die met liefde gemaakt is en of dat nou pop, rock, metal, jazz of klassiek is doet niet ter zake. Daardoor is onze muziek juist de eclectische mix die het Junior Eats Alone maakt. Vier plus vier is honderd-acht-en-twintig.“

JEA is verschillende keren vergeleken met Radiohead, een compliment zou je denken? “We zijn niet een band die graag vergeleken wordt. Zoals gezegd doen we graag ons eigen ding, maar we laten ons natuurlijk ook wel inspireren. Vergelijken zullen mensen je echter altijd en als dat dan met goede bands is mag je alleen maar blij zijn. Je staat soms echt te kijken welke bizarre vergelijkingen er gemaakt worden. We kunnen er wel om lachen.” Een vergelijking met Radiohead is niet zomaar een vergelijking. “Uiteraard willen wij graag even groot worden als Radiohead maar wel als Junior Eats Alone. Tot die tijd blijven we gewoon lekker ons eigen ding doen en hopen dat zoveel mogelijk mensen er evenveel plezier aan beleven en er net zoveel voldoening uit halen als wij. Groot worden is voor ons niet een doel op zich. Tevens heb je “groot” worden nauwelijks zelf in de hand. Het is vooral belangrijk om je eigen ding te doen de mogelijkheden te benutten en de juiste voorwaarden te scheppen.”

Aanstaande vrijdag 23 januari kun je van Junior Eats Alone alles horen in het Rotterdamse WATT tijdens de cd-presentatie van Heartbreakers & Ass Shakers Part III’.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag