Starcatcher releast debuut ‘Rise’ Starcatcher releast debuut ‘Rise’

Vrijdag 31 januari in het Koorenhuis

, Leontine de Reede | Foto's: Eefje Lammers en Ernst van Wageningen

Starcatcher releast debuut ‘Rise’

Vrijdag 31 januari in het Koorenhuis

Leontine de Reede | Foto's: Eefje Lammers en Ernst van Wageningen ,

De nieuwe Haagse belofte heet misschien wel Starcatcher. De band werd tijdens de afgelopen Haagse Popweek al genomineerd als aanstormend talent voor de Haagse Popprijzen en op 31 januari releast Starcatcher zijn debuut EP, getiteld Rise, in het House of Rock van het Koorenhuis.

Vrijdag 31 januari in het Koorenhuis

De nieuwe Haagse belofte heet misschien wel Starcatcher. De band werd tijdens de afgelopen Haagse Popweek al genomineerd als aanstormend talent voor de Haagse Popprijzen en op 31 januari releast Starcatcher zijn debuut EP, getiteld Rise, in het House of Rock van het Koorenhuis.

“We zitten in de pantoffeldiertjeneukfase”, lacht toetsenist Boyke, als hij aanschuift. De jongens van Starcatcher komen net uit de Basement Studio om de laatste puntjes op de i te zetten. “Er komt een hoop kijken bij het opnemen en we hebben veel geleerd van het proces. De EP overtreft onze verwachtingen. Ernst (van Wageningen, red.) heeft heel veel voor ons gedaan. We hebben meer tijd gekregen dan was gepland en hij heeft veel tijd in het mixen gestopt. De master is af maar zowel Ernst als wij hadden nog wat dingetjes die aangepast moesten worden”, zegt zanger/bassist Jesse onvermoeibaar. “Toen we de opnames terug hoorden, begrepen we ineens hoe het nog beter zou kunnen. Wij zijn behoorlijk perfectionistisch.”

Starcatcher ontstond ongeveer anderhalf jaar geleden in de huidige bezetting in de popklassen van het Koorenhuis waar zowel Jesse, Jorin als Boyke begeleidt werden. Via Boyke’s coach, Ruben van Roon, kwam de toetsenist in contact met Jesse, Jorin en David. “De band, die toen nog Straight Ahead heette, was op zoek naar een toetsenist dus ik ben gaan kijken of het iets voor mij zou zijn”, zegt hij. Straight Ahead veranderde al snel in Starcatcher, de titel van een van de liedjes van de groep. “Die naam paste gewoon veel beter bij ons want”, legt Jesse uit, “het betekent bijna letterlijk dat je ambities moet hebben en risico’s moet nemen om iets te bereiken.”

“Wij stellen doelen en proberen die in de loop van de tijd te behalen”, vertelt Boyke. “Dat werkt heel stimulerend. We proberen er alles uit te halen wat er in zit. Soms zijn we misschien te serieus maar als je iets doet, moet het goed gebeuren. Dat we genomineerd werden als aanstormend talent kwam als een grote verrassing. Dat doel hadden wij bijvoorbeeld pas volgend jaar voor ogen. We zijn down to earth en zelfkritisch maar hopen er wel op die prijs volgend jaar te kunnen pakken.” Enthousiast gaat Jorin verder, “elk nummer heeft zijn eigen gevoel. David en Jesse schrijven de liedjes en daar bouwen we dan omheen. We maken de muziek echt met zijn vieren. Een globaal idee voor een liedje kost ons ongeveer een maand. Dat is best lang maar het voordeel is dat we er zelf dan uiteindelijk ook heel blij mee zijn en dat de liedjes steeds beter worden.”

De stijl van Starcatcher wordt wel eens vergeleken met die van Muse maar dat zit de muzikanten niet dwars. “Dat is geen straf maar een compliment omdat wij alle vier liefhebbers van die band zijn. We hebben overigens nooit bewust voor een bepaald geluid gekozen maar dit is wat eruit komt als wij jammen. We noemen het symfonische rock in een modern jasje. Doordat er keys bij zijn krijg je een veel melodischer geluid. Ik denk dat het vrij origineel is omdat er op het moment niet veel bands in Den Haag zijn die muziek maken in deze stijl.”

“Ondanks dat we elkaar dus nog niet zo lang kennen, klikt het. We kunnen onderling kritiek uiten maar we hebben nooit ruzie en worden als groep steeds hechter. Inmiddels zijn we bijna familie. Ik heb het gevoel dat ik hier nog heel lang mee door wil gaan, muziek maken is het leukste wat er is en dit voelt gewoon goed”, zegt Jesse. “Op het moment concentreren we ons op de EP release en repeteren we veel in Musicon en bij Arie Spaans zodat we straks een retestrakke show kunnen spelen om de EP ook live waar te maken. Daarnaast hopen we de komende zomer op veel festivals in en rond Den Haag te kunnen gaan spelen en eventueel een clipje op te nemen. Het is heel leuk geweest om op alle vaste spots op te treden maar we willen uiteindelijk verder komen dan het geijkte Haagse circuit.”

Op 31 januari released Starcatcher zijn debuut EP, getiteld Rise, in het House of Rock van het Koorenhuis met als lekkere extra een akoestische set van bevriende muzikanten Camiel Meiresonne (All Missing Pieces), Clemens den Exter (Dead Stereo) en Thomas van der Want (Coinage).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag