R.I.P. Mark van Dijk 31/03/1982 - 06/01/2009 R.I.P. Mark van Dijk 31/03/1982 - 06/01/2009

Veelzijdige Haagse muzikant vanmorgen overleden

, Peisam Tsang

R.I.P. Mark van Dijk 31/03/1982 - 06/01/2009

Veelzijdige Haagse muzikant vanmorgen overleden

Peisam Tsang ,

Vanochtend vroeg is veelzijdig muzikant Mark Roland van Dijk overleden als gevolg van een hartstilstand. Van Dijk speelde in de Haagse bands Medium, Grechko’s Doll, D. Idaho, Can-of-Be, Quarterlake, Johnnie Stalker, Trouble Pass Me By en We Invent You. Mark heeft met hart en ziel voor de muziek geleefd, hij is 26 jaar geworden.

Veelzijdige Haagse muzikant vanmorgen overleden

Vanochtend vroeg is veelzijdig muzikant Mark Roland van Dijk overleden als gevolg van een hartstilstand. Van Dijk speelde in de Haagse bands Medium, Grechko’s Doll, D. Idaho, Can-of-Be, Quarterlake, Johnnie Stalker, Trouble Pass Me By en We Invent You. Mark heeft met hart en ziel voor de muziek geleefd, hij is 26 jaar geworden.

Ongeloof giert door mijn lijf. Ik kan het gewoon nog niet vatten. Mark heeft altijd bekend gestaan als een levenslustige jongen. Altijd in voor muziek maken en niet misselijk te krijgen voor een lolletje. Zo heb ik hem leren kennen, jaren geleden in de Cremers. De band Grechko’s Doll was daar bezig met een bio te schrijven en vroeg mij om hulp. Niet lang daarna werd ik hun manager. Vier jaren lang deelden we geluk en smart, een onvergetelijke periode waarin een hoop is gebeurd. De laatste maanden had ik het er vaak over, hoe ik die goede oude tijd miste, van het toeren, de oefenruimtes en het vele ouwehoeren. Dat gepraat ging over van alles; muziek en hoe verder te komen, de liefde, de vrouwen, Jim Carrey, de zin en onzin van het leven, noem maar op. Hij was de Jim Carrey onder de muzikanten en aan de andere kant soms zo’n enorme flapdrol, maar dan in de goede zin van het woord.

Ook bandleden van de diverse bands waar Mark in speelde, hebben mooie herinneringen aan hem. Door de tranen heen worden er mooie verhalen verteld.

Vico Sneep (ex-Grechko’s Doll, ex-D. Idaho):
Mark was echt goed. Alles wat hij qua muziek aanraakte, veranderde in goud. Zo leerde hij binnen een maand trompet spelen. Hij deed echt veel: produceren, mixen, drummen, zingen, bassen, zo enorm muzikaal. Mark kon veel meer dan een gemiddelde muzikant en dat is echt zeldzaam. Ik respecteer hem heel erg, hij pakte alles meteen op. Het is jammer dat hij ons op deze manier is ontnomen.

Richard Willemse (Quarterlake):
Ik heb veel mooie herinneringen aan Mark. Als persoon heeft hij het een tijdje erg moeilijk gehad, met veel problemen. Ik heb hem toen geholpen en hem goed leren kennen. Ik ken hem nu zeven jaar en hij heeft echt laten zien dat hij van niets iets kon maken. Hij heeft ons echt naar boven gebracht. Het is niet te beschrijven wat hij allemaal voor mij heeft betekend. Het allermooiste moment was dat hij de oefenruimte binnen kwam lopen en zei: “Wat zijn jullie aan het doen gasten?” We hebben een cd uitgebracht en hij heeft het geproduceerd. Elke dinsdag gingen we repeteren met vooraf een hapje eten. Hij was echt als een broertje voor me. En heeft bovenal veel geduld. Wij proberen maanden iets onder de knie te krijgen en hij doet het zo. Als hij geen muzikant was geweest dan was hij wel komediant, hij is zo grappig.

Jean Midde (Trouble Pass Me By, We Invent You):
Het enige waar ik nu aan kan denken is dat we afgelopen vrijdag in de studio zaten. Het was erg cool, we waren bezig met veel nieuwe nummers schrijven en plannen voor het komende jaar aan het maken. En nu is het opeens voorbij. Er was niets aan hem te merken. Ik weet ook niet goed wat ik moet zeggen. Hij was voor mij als een broertje en we zaten samen in drie bandjes. Qua muziek zaten we echt zo goed op één lijn.

Ralph van den Hoogenband (ex-Grechko’s Doll, Trouble Pass Me By, We Invent You):
Het gaat naar omstandigheden best goed. Aan de ene kant begin ik het te beseffen en aan de andere kant nog niet. Het is zo raar, we hebben hem zaterdag nog gezien. We zijn zo lang goede vrienden geweest en hebben echt een lange geschiedenis samen. Jean en Mark waren ook echt gek op elkaar. Zo mooi...

Julie Scott (Can-of-Be):
Het is zo onwerkelijk, we zijn de hele dag al aan het bellen. De laatste twee jaar hadden we niet echt contact meer met elkaar en nu pas ontdek je hoeveel je van iemand houdt. Het ene moment zijn we aan het lachen bij herinneringen ophalen en het andere moment is het echt janken geblazen. Ik heb wel duizend mooie anekdotes over Mark, maar het mooiste is dat hij altijd zo nodig zijn blote kont moest laten zien. Verder is hij de meest muzikale persoon die ik ooit heb gekend. Wat een lul hè? Zelfs dit moet hij op een abnormale manier doen. Het is in en in verdrietig.

Rob van Breemen (ex-Medium, Qrio):
Mark heeft mij opgevolgd bij Medium. We hebben wel ooit samen in een bandje gespeeld, maar dat is de oefenruimte niet uitgeweest. In de tijd van Medium fladderden we veel langs elkaar heen. Ik heb de oprichting van Grechko's Doll nog meegemaakt. Mark en Ralph waren veel bij Medium, zo heb ik ze leren kennen. In het begin vond ik het maar vervelende mannetjes, zo stond Mark boven op het dak te dansen van onze oefenruimte, dan weer zaten hij en Ralph na een optreden van Medium achter bij ons in de bus te miepen en vervelende geluidjes te maken. Uiteindelijk heb ik Mark leren kennen als een van de beste muzikanten die ik heb meegemaakt. Een bijzondere zanger en speciaal. Terwijl hij toch zo goed was qua zang en gitaarspel en tegelijkertijd zo ontzettend nerveus als hij op moest. Je kon het zien en het mooie is dat hij je dan nog enorm kan raken ook met de muziek. Ik werd heel stil van het nieuws, ik verwachtte het echt niet.

Ivar Keuren (Johnnie Stalker):
Als muzikant was Mark een van de weinigen, een echte muzikant. Hij wist wat muziek maken was, was open en daarom heel fijn om mee samen te werken, te chillen en te dollen. Hij kon zich alles eigen maken en bespelen en had veel detail voor de muziek. Echt goud, dat soort mensen kom je maar weinig tegen. Het deed me echt pijn dat hij ging stoppen met Johnnie Stalker en ik was daar erg van geschrokken. Als vriend is hij te gek, lief, zorgzaam en oprecht. Hij nam de tijd om naar je te luisteren en was echt geïnteresseerd. Ik weet zeker dat veel mensen zijn vriendschap zullen missen. Hij was ook de meest grappige van Den Haag. Mark had niet veel nodig om mensen aan het lachen te maken.

Een ding is zeker. We zullen je niet snel vergeten. Mark, we houden van je en gaan je enorm missen.

Zaterdag 10 januari van 16.15 tot 17.15 uur en maandag 12 januari van 12.15 tot 13.00 uur is er in het uitvaartcentrum Bautersemstraat 1, gelegenheid om afscheid te nemen van Mark. De plechtigheid voorafgaand aan de begrafenis vindt maandag om 14.00 uur plaats in de aula van Westduin, Ockenburghstraat 27 te Den Haag.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag