De redactie van 3VOOR12 Den Haag blikt terug op 2008 De redactie van 3VOOR12 Den Haag blikt terug op 2008

En kijkt vooruit op 2009

, Redactie 3VOOR12 Den Haag

De redactie van 3VOOR12 Den Haag blikt terug op 2008

En kijkt vooruit op 2009

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

De afgelopen week werd er al uitgebreid teruggeblikt op het afgelopen jaar met verschillende personen uit de Haagse muziekscene. Uiteraard hebben de redactieleden van 3VOOR12 Den Haag ook zo hun mening. Zij staken de koppen bij elkaar om gezamenlijk de hoogtepunten van 2008 en de verwachtingen voor het komende jaar op een rij te zetten.

En kijkt vooruit op 2009

De afgelopen week werd er al uitgebreid teruggeblikt op het afgelopen jaar met verschillende personen uit de Haagse muziekscene. Uiteraard hebben de redactieleden van 3VOOR12 Den Haag ook zo hun mening. Zij staken de koppen bij elkaar om gezamenlijk de hoogtepunten van 2008 en de verwachtingen voor het komende jaar op een rij te zetten.

Het beste festival van 2008?
Al meteen schalt de naam Crossing Border door de kamer. Door bijna iedereen wordt dit festival als het hoogtepunt van 2008 bestempeld. Vooral het spotten van nieuwe bands wordt als groot pluspunt genoemd. Fotograaf Jeroen Pauwels was dit jaar voor het eerst op Crossing Border. “Alles klopte aan het festival en is goed afgemeten met nieuwe en gevestigde acts.” Schrijver Ramon Keyzer noemt daarbij Fleet Foxes als beste optreden. “Er was een enorme hype omheen, maar ze hebben het volledig waargemaakt.” De grote ontdekking van Crossing Border was absoluut de band A Silent Film.

Andere festivals die worden genoemd zijn Parkpop (gewoon een ouderwets gezellig festival), Schippop (kleinste festival van de regio maar wel erg gezellig), Westerpop (absoluut het gezelligste festival van de regio en dit jaar erg goed gedraaid terwijl Beatstad op dezelfde dag werd gehouden), Langweiligkeit (de vele verschillende muziekstijlen) en Ground 3 (vanwege het grote ontdekkingsavontuur door Den Haag). Daarnaast is de redactie het er over eens dat The Music In My Head, dat dit jaar voor het laatst werd gehouden, erg gemist gaat worden.

Voor het komende jaar kijken we uit naar de revanche van Schollenpop, het nieuwe showcase festival van de organisatie van Crossing Border en Westerpop dat dit jaar twintig jaar bestaat.

De beste Haagse band van 2008?
Hier zijn de meningen wat meer verdeeld bij de redactie. De bands The Deaf, John Dear Mowing Club, Rosie en All Missing Pieces krijgen daarbij nog de meeste bijval. The Deaf heeft dit jaar veel van zich laten horen met een zeer strakke rockshow. John Dear Mowing Club is ook zeker een van de beste bands van Den Haag, maar lijkt nog een beetje ondergewaardeerd. Rosie wordt voornamelijk genoemd vanwege hun geweldige optreden op de KoninginneNach. Ook All Missing Pieces heeft dit jaar veel van zich laten horen met optredens op Beatstad, Zwarte Cross, KoninginneNach, Paaspop en de finale van de Haagse Popweek. Popfotograaf Ron van Varik noemt de bands Rigby en The Excitors. “Allebei de bands maken goede muziek en maken het op eigen kracht.”

Andere bands die worden genoemd zijn Squirrel & The Hazelnuts (vrolijke feelgood muziek en een goed optreden op KoninginneNach), Hallo Venray (nog altijd niets aan kracht ingeboet) en Orange Sunshine (oerhard maar keigoed). Johnnie Stalker was in 2008 zeer veelbelovend en maakte tijdens de finale van het Paard van Troje veel indruk, maar door de wisseling van twee van de bandleden is er helaas niet veel meer van over.

Beste muzikale ervaring van 2008?
Het jaar stond in het teken van twee jubileumvieringen, namelijk die van 10 jaar 3VOOR12 en 5 jaar 3VOOR12 Den Haag, wat twee hele leuke feestjes zijn geworden. Ook de radio-uitzending van 3VOOR12 Den Haag tijdens Stork On Air op Radio West was een hoogtepunt voor de redactie. Peisam Tsang noemt het meelopen met de organisatie van Ground 3 als hoogtepunt. “Ik was compleet gesloopt, maar echt heel leuk om alles van begin tot eind mee te maken. Hopelijk komt er dit jaar een vervolg.” Ferry Bovet heeft ook zo zijn eigen hoogtepunt. “Niet echt muzikaal, maar het was erg bijzonder om Kula Shaker op te halen van Schiphol voor hun optreden op Parkpop. Ze waren wel heel melig. Met stalen gezichten de meest grote onzin vertellen. Bijvoorbeeld dat er op Glastonbury tegenwoordig barcodes op je pols getatoeëerd worden, anders kom je er niet in.”

Verder worden ook het optreden van The Swell Season op Crossing Border (mooi en dynamisch), de lezing van gitaarbouwer Yuri Landman op State-X New Forms (ontwapenend en zeer interessant voor zowel muzikanten als niet-muzikanten), de Koefnoen-persiflage op Catwalk Criminal van Kane (Washed out wannabe) en Schippop (waar fotograaf Jeroen Pauwels voor het eerst met zijn vriendinnetje zoende…) als hoogtepunten genoemd.

Ook de band Shane Shu komt nog even voorbij. Deze band stond op bijna alle regionale festivals, maar kon op weinig bijval rekenen vanuit de redactie van 3VOOR12 Den Haag. De recensies waren dan ook niet erg lovend.

Welke band gaat het volgend jaar maken?
Het blijft altijd gissen, maar ook dit jaar wagen we ons weer aan de voorspelling voor dé band van 2009. Het meest kijken we uit naar het debuutalbum van So What en daar verwachten we dan ook veel van het komende jaar. Ook heeft de redactie veel vertrouwen in de nieuwe band Organisms, dit jaar gedebuteerd op State-X New Forms en maakte daarbij veel indruk. Andere namen die voorbij komen zijn The Excitors en The Polar Exploration Ship (komen allebei met eerste album), Seven en F (komen met tweede album), Moonpilot, R.A.T. en Rigby.

Wat zijn de muzikale plannen voor 2009?
Voor 2009 willen we in ieder geval een goed gevolg geven aan de Club 3VOOR12 Den Haag avonden in het Paardcafé. Ook gaat 3VOOR12 Den Haag misschien invulling geven aan de doorstart van Stork On Air op internet en willen we dit jaar meer de underground induiken en uitgebreider aandacht geven aan de hiphop en dance uit Den Haag. We hebben er zin in!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag