3VOOR12 Den Haag op EuroSonic/Noorderslag 3VOOR12 Den Haag op EuroSonic/Noorderslag

Waar zijn de Haagse acts dan?

, Ramon Keyzer en Remco van der Ham

3VOOR12 Den Haag op EuroSonic/Noorderslag

Waar zijn de Haagse acts dan?

Ramon Keyzer en Remco van der Ham ,

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan, afgelopen weekend vond in Groningen het festival EuroSonic/Noorderslag plaats. Met de grootste ‘bobodichtheid’ van de Nederlandse festivals is dit een uitstekende plek om je act in de kijker te spelen bij de vele programmeurs, organisatoren, journalisten en platenbazen. 3VOOR12 Den Haag ging op zoek naar de Haagse acts.

Waar zijn de Haagse acts dan?

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan, afgelopen weekend vond in Groningen het festival EuroSonic/Noorderslag plaats. Met de grootste ‘bobodichtheid’ van de Nederlandse festivals is dit een uitstekende plek om je act in de kijker te spelen bij de vele programmeurs, organisatoren, journalisten en platenbazen. 3VOOR12 Den Haag ging op zoek naar de Haagse acts.

En ja, al bladerend in het programmaboekje blijkt dat we er dit jaar maar karig vanaf komen als Popstad nummer één. Slechts één Haagse act is er te zien, en wel de Haagse dj/producer Dave Huismans aka 2562. Waar The Deaf of So What toch niet hadden misstaan was het alleen 2562 die zaterdag de Haagse eer hoog moest houden. Ondanks het feit dat de Bizon Zaal wat verstopt en moeilijk bereikbaar was is de zaal toch al vrij snel redelijk vol. Huismans heeft het zelf enorm naar zijn zin achter de draaitafels. Dit enthousiasme weet hij met zijn diepe dubstep grooves, vette beats en verrassende wendingen prima over te brengen naar het publiek. Regelmatig lijkt het alsof de zaal op instorten staat doordat de wandaankleding luid meetrilt op de beats. De sfeer is goed, het publiek danst en 2562 weet daar prima op in te spelen. Achterin de zaal staan ook veel bobo's die op dit bandjes festival toch ook geïnteresseerd blijken in dance.

Op de donderdag en vrijdag werd net als voorgaande jaren tegelijk met EuroSonic het gratis AlterSonic gehouden. Hier waren wel een aantal Haagse bands te vinden. Op donderdag waren dat Two Way Radio en Pitch Blond en vrijdag stond ReBelle op het podium van rockcafé Tramps. De vier heren en drie frontvrouwen van Two Way Radio laten vanavond zien dat ze terecht de Grote Prijs van Nederland hebben gewonnen. Hoewel het even passen en meten is op het kleine ‘podium’ van de Tramps, geeft de band een zeer energiek optreden weg. Madeleine, Dominique en Tessa klimmen op de boxen en maken er een feestje van. Mooi om te zien dat er totaal geen rivaliteit bestaat tussen de drie zangeressen en ze geven elkaar dan ook alle ruimte. Wel jammer dat er in een optreden van een half uur maar liefst twee covers worden gespeeld, want ze goede liedjes hebben ze zelf ook.

Vlak na Two Way Radio is het aan Pitch Blond om de avond op goede voet voort te zetten. Vorig jaar stond de band hier ook al, toen nog een van de eerste optredens met drummer Jim Geurts. Inmiddels zijn Jim en Pitch Blond helemaal gewend aan elkaar en dat is te horen. Het trio is uitstekend op elkaar ingespeeld en dat leidt tot een geoliede rockmachine met ook nog eens een aantal zeer goede liedjes. Volgend jaar op het echte EuroSonic, of misschien wel Noorderslag!

De Haagse meidenband ReBelle, een dag later op AlterSonic, is zichtbaar erg blij in Groningen te mogen spelen. Dit blijkt vooral uit hun spel waarbij het enthousiasme er vanaf spat. Dat ze pas een half uur van tevoren aankwamen bij het café is niet te merken, ze vliegen er meteen vol in. Deze stoere meiden spelen vooral catchy rocknummers met ook soulinvloeden. Met een prima gevarieerde setlist hebben ze goed kunnen laten zien wie ze zijn.

Naast de Haagse acts willen we ook nog een aantal acts van EuroSonic en Noorderslag noemen die dit weekend indruk maakten. Kim Janssen & The Major Cities Band maakte indruk tijdens Noorderslag. Met een tienkoppig dameskoor, zeven strijkers, een contrabas speler, enkele gitaristen, twee blazers, een toetsenist en een drummer was het podium van de factor-e tent eigenlijk te klein. Toch weet hij met zijn zachte breekbare stem over de mooie intieme muziek een serene rust te creëren. Een rust waar zelfs King Jack, die op de achtergrond goed hoorbaar was, weinig aan af deed.

Balthazar is een Belgische band om in de gaten te houden. Opzwepende ritmes, vreemde wendingen, bleepjes, fijne vocalen maar ook 'gewoon' indiepop/rock. En dan is het nog catchy ook. En waar er veel doorstroom is bij EuroSonic blijven de mensen bij Balthazar toch een stuk langer staan. En terecht want het blijft spannend, interessant en origineel en doet verlangen naar het later dit jaar uitkomende debuut album.

Andere hoogtepunten waren Ghinzu en Drive Like Maria op vrijdag in Huize Maas tijdens EuroSonic en Kyteman’s Hiphop Orkest, De Staat en Elle Bandita tijdens Noorderslag. Grootste tegenvaller was King Jack op Noorderslag die het publiek niet wist te overtuigen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag