Eindejaarssessie 2009: Woot

“Soms zie je bands nep doen, daar doen wij niet aan”

Susanne Kooijman en Anna van den Broek | Foto’s: Ron van Varik ,

Het was een goed jaar voor de jongens van WOOT. De band is niet alleen op lokaal niveau doorgebroken, zelfs Amerika heeft interesse in de aanstekelijke rock van de band. Tijdens de 3VOOR12 Den Haag eindejaarssessie spraken de jongens over Crossing Border, het Amerikaanse SXSW festival en hun plannen voor Oud en Nieuw.

“Soms zie je bands nep doen, daar doen wij niet aan”

Het was een goed jaar voor de jongens van WOOT. De band is niet alleen op lokaal niveau doorgebroken, zelfs Amerika heeft interesse in de aanstekelijke rock van de band. Tijdens de 3VOOR12 Den Haag eindejaarssessie spraken de jongens over Crossing Border, het Amerikaanse SXSW festival en hun plannen voor Oud en Nieuw.

Met de release van hun EP, getiteld ‘#1’, en veel live shows om de plaat te promoten, was de band klaar voor de vele recensies. Veel slechte recensies hebben ze zeker niet gekregen, maar de band hecht geen waarde aan goede recensies. “Met een slechte of kritische recensie kan je vaak meer. Wij doen er ook echt wel wat mee, met die kritiek. Natuurlijk heb je er niet altijd wat aan, maar vaak kan je er wel iets mee. Dus soms hebben we liever een slechte recensie, daar heb je meestal wel wat aan.”

WOOT staat vooral bekend om hun volwassen sound en wordt veel vergeleken met de band  The White Stripes. “We halen onze inspiratie ook uit de muziek van oudere bands. En Sebastiaan heeft een volwassen stem, daar komt het ook door. Live geven we geen knallende show weg, maar wel een solide en hopelijk goede show. We willen dat mensen geïntrigeerd zijn. We doen niet nep en springerig. Soms zie je bands nep doen, daar doen wij niet aan.”

Naast de vele positieve recensies, was ook de jury van het SXSW festival in Austin, Texas onder de indruk van de band. “We dachten eerst dat we niet door gingen en dus niet op het festival zouden spelen. Nadat de namen bekend waren gemaakt, zaten wij er niet bij. Maar drie dagen later kregen wij een mail dat wij er wel bij zaten en ook naar Amerika gingen. Eerst dachten we dat het niet klopte, maar het was echt zo. Er was extra subsidie vrijgekomen om ons ook naar Amerika te laten gaan. We gaan daar ontzettend ons best doen. We hebben geen gekke dingen bedacht of zo. We gaan er drie keer spelen, op het festival zelf, en wij zijn gevraagd om langer te blijven om wat extra shows te spelen.”

Naast het spelen in veel clubs, heeft de band ook op veel festivals gestaan. “Kaderock was voor ons echt een slecht optreden. Na afloop kwamen zelfs onze ouders tegen ons zeggen dat de show beter had gekund. Crossing Border daarentegen was supergaaf. Backstage liepen er artiesten rond waar we echt tegenop kijken. We zijn bijvoorbeeld groot fan van Patrick Watson. Je kan gewoon een praatje maken met ze. Je voelt je ook echt een artiest als je daar rond loopt.”

Zelf hebben de jongens ook zo hun favoriete artiesten van het jaar 2009. “Them Crooked Cultures en The Dead Weather! En de nieuwe K3 formatie, die gaat het helemaal maken volgend jaar. Met Novastar willen we heel graag samenwerken. Net als met Alamo Race Track. Novastar vinden we toch wel de beste act van België.”

Met Oud en Nieuw op komst heeft de band al flinke plannen voor Nieuwjaarsavond. “We gaan heel veel drinken. We gaan het in Den Haag vieren, bij iemand thuis. Een groot feest, je kent er niemand, maar iedereen is gelukkig Dus als je dit leest en je hebt niks te doen, kom ook!” Het komende jaar brengt nu al mooie dingen mee voor de band. “We staan op EuroSonic! En we zijn aan het praten met een label, maar daarover is nu nog weinig duidelijk. En we hebben een nieuwe backline gekocht, want we willen vooral veel spelen.”