Eindejaarssessie 2009: The Ties

“We gaan eigenlijk komend jaar pas echt beginnen”

Bambi Otter en Susanne Kooijman | Foto's: Eefje Lammers en Ron van Varik ,

De op één na laatste eindejaarssessie is met de jonge band The Ties. Ze bestaan pas net, maar timmeren al aardig aan de weg in Den Haag. 2009, waarin ze onder andere genomineerd werden voor de Haagse Popprijs Aanstormend Talent, de eerste EP uitbrachten en op Plein Open speelden, was een goed jaar voor The Ties.

“We gaan eigenlijk komend jaar pas echt beginnen”

De op één na laatste eindejaarssessie is met de jonge band The Ties. Ze bestaan pas net, maar timmeren al aardig aan de weg in Den Haag. 2009, waarin ze onder andere genomineerd werden voor de Haagse Popprijs Aanstormend Talent, de eerste EP uitbrachten en op Plein Open speelden, was een goed jaar voor The Ties.

Wat is de band het meest bijgebleven van het afgelopen jaar? Frank: “Ik denk dat tot nu toe onze beste show in de Paap is geweest, bij de Talent Event voorronde.” Alieke: “Ja dat was echt bizar. Het stond helemaal vol en allemaal voor ons. Daar kregen we echt zo’n kick van! Het ging zo goed en we kregen heel veel positieve reacties. En daarna kregen we het telefoontje dat we daadwerkelijk op Plein Open stonden. Dat was natuurlijk echt absurd, want we bestonden pas een paar maanden. En we zijn voor de Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent genomineerd, ook binnen een jaar. Dat is toch echt wel een hoogtepunt geweest.”

Genomineerd voor aanstormend talent, veel positieve recensies en hulp van Spike. Het lijkt The Ties voor de wind te gaan. Toch kleeft er ook een negatief puntje aan de band: de vergelijking met The Deaf is volgens sommigen wel heel erg groot. Frank: “In het begin werden we echt heel erg vergeleken met The Deaf, maar dat was eigenlijk voornamelijk omdat we hetzelfde plaatje hebben: een vrouwelijke bassist, met z’n drieën en een beetje dezelfde muzieksoort. Maar je merkt wel nu dat mensen ons beter leren kennen dat ze toch wel het verschil zien en dat we minder met ze vergeleken worden.”

In de korte tijd dat The Ties speelt is er al veel vooruitgang geboekt. Alieke: “De nummers zijn echt anders geworden, ingewikkelder en gewoon beter. Ze zijn meer representatief voor wat we echt willen.” Stefan: “Eigenlijk is dit pas het begin. We zijn nu net op elkaar ingespeeld en muzikaal meer op één lijn. Dus eigenlijk wordt het nu pas interessant denk ik.”

Wat opvalt bij een optreden van The Ties is hun kledingstijl. Hebben ze hier bewust voor gekozen? Stefan: “Ja wel, maar we lopen normaal ook al een beetje in dit soort kleding. Met optredens is het wel wat extremer dan normaal, maar het is wel onze stijl.” Alieke: “Het geeft een soort imago: zwart, wit, gewoon heel strak. Het geeft iets herkenbaars.” Frank: “In recensies wordt het vaak als een positief punt genoemd.” Hun bewuste kledingkeuze weerspiegelt de mate waarin The Ties bezig zijn met hun imago op het podium. Alieke: “Heel veel energie uitstralen, ik denk dat dat voor ons echt heel belangrijk is.” Frank: “Ja en een beetje die rock ’n roll attitude.”

Wat zijn de plannen voor 2010? Frank: “Onze EP presenteren, zo veel mogelijk optreden, veel festivals pakken en ook buiten Den Haag live ervaring opdoen.” Alieke: “Zo lang mogelijk zo goed mogelijk blijven spelen en steeds een stapje verder komen. Het zou wel heel mooi zijn als dat lukt. Ja, en naamsbekendheid krijgen.” Stefan: “We gaan eigenlijk komend jaar pas echt beginnen. De rest is meer een opwarmertje geweest.”

Nog even kort, wat is jullie favoriete act van 2009? Stefan: “Lokaal is The Deaf wel het beste wat er dit jaar gebeurd is denk ik.” En landelijk? Frank: “Dan zou ik naar België uitwijken naar Triggerfinger.” Stefan: “Of De Staat, die vind ik wel tof.” En wie gaat het maken in 2010? Frank: “The Deaf, maar die hebben het eigenlijk al gemaakt.” Stefan: “Ik denk dat WOOT het wel gaat maken komend jaar.”

4 maart presenteren The Ties hun EP ‘Shut up and get out’ in de SuperMarkt.