Eindejaarssessie 2009: Stud Muffins

“Plannen voor een album zijn er al drie jaar”

Tino van Leeuwen en Remco van der Ham | Foto’s: Ron van Varik en Ramond Jaggessar ,

De Haagse band Stud Muffins is hard aan de weg aan het timmeren. Sinds hun oprichting in 2004 waren de vijf heren veelvuldig op de bühne en in de media te vinden. Afgelopen jaar was Stud Muffins zelfs 3FM Serious Talent. Reden genoeg om met hen aan de tafel te zitten voor een eindejaarsinterview.

“Plannen voor een album zijn er al drie jaar”

De Haagse band Stud Muffins is hard aan de weg aan het timmeren. Sinds hun oprichting in 2004 waren de vijf heren veelvuldig op de bühne en in de media te vinden. Afgelopen jaar was Stud Muffins zelfs 3FM Serious Talent. Reden genoeg om met hen aan de tafel te zitten voor een eindejaarsinterview.

Hoe kijken jullie terug op 2009? “Afgelopen jaar zat vol met hoogtepunten. We hebben de 3FM tour gedaan, bij De Wereld Draait Door gespeeld, door Italië getourd en met Valerius gespeeld. En we waren begin dit jaar natuurlijk 3FM Serious Talent. Hierdoor werden we veel gedraaid op de radio en hebben daardoor een uitnodiging voor DWDD gekregen. Heel veel contacten komen daaruit voort.” De single ‘Run for cover’ is veel gedraaid door Rob Stenders en Michiel Veenstra. Hoewel het nummer veel airplay heeft gehad, bereikte het helaas niet de Mega Top 50. Wat ook tegenviel, was dat Stud Muffins niet zelf de rechten bezitten van het nummer ‘Tricks on my sleeve’. “We zijn daar wel teleurgesteld over. Het is gewoon een politiek spelletje.”

Stud Muffins heeft een eigen avond in het Paardcafé, waarbij elke editie twee andere bands worden uitgenodigd. “We gaan inmiddels het vijfde seizoen in en willen er nog een tijd mee doorgaan.” Maar ook buiten Den Haag boekt de band dus succes. “Bij een optreden als voorprogramma van Bertolf in Enschede waren er veel mensen die ons kenden. En ook op Twitter merken we het. We hebben nu zo’n 360 volgers, verspreid over heel Nederland.”

Wat zijn jullie plannen voor 2010? “We willen een voorprogrammatour scoren en onze fanbase buiten Den Haag verder zien op te bouwen. En we gaan door met muziek maken, spelen en contacten onderhouden.” Hebben jullie misschien ook plannen voor een album? “Die zijn er al drie jaar. Maar het kost heel veel geld om een kwalitatief goed product te leveren. Bovendien moet er veel geld worden uitgegeven aan het pluggen ervan.”

Stud Muffins staat niet op Noorderslag komende maand, hoe kan dat? “We hebben geen platenmaatschappij en er is ook geen album, daarom zijn we niet geboekt.” Ook is het de band niet gelukt om een plek te bemachtigen tijdens het fameuze South By South West festival. “We zijn helaas net buiten de boot gevallen.” Waarom zitten jullie eigenlijk niet bij een platenmaatschappij? “Ze hebben op zich wel interesse, maar ze spelen hard-to-get. Maar ja, als wij het netwerk helemaal hebben, hebben we ze ook niet nodig. Onze kracht is dat we veel dingen zelf doen. Boekingen doen we ook zelf. Zo blijft het balletje rollen, zelfs zonder platenmaatschappij en een album.” Is Sellaband geen optie? “Nee, dat heeft te maken met rechten. In tegenstelling tot vroeger teken je daar als band al je rechten weg. Bovendien is er nog geen enkele band doorgebroken via Sellaband. Hoewel de publishing wel bij hen ligt, zijn ze daar niet echt mee bezig.”

Wat waren voor jullie de acts van 2009? “Op regionaal gebied Splendid, op nationaal gebied Bertolf en internationaal gezien Snow Patrol.” Wat zijn jullie voorspellingen voor 2010? “Op regionaal gebied denken we dat Starcatcher hoge ogen zal gooien, op nationaal gebied Caro Emerald en op internationaal verwachten we veel van Them Crooked Vultures.”