Eindejaarssessie 2009: So What

Op zoek naar het perfecte nummer

Remco van der Ham en Jade Yorks | Foto’s: Ramond Jaggessar en Ron van Varik ,

Voor So What draaide 2009 voornamelijk om alles rondom de release van hun eerste album ‘Tiptoes’. De presentatie in Amsterdam, het opnemen van de videoclip bij de eerste single ‘Keep on running’, het tekenen bij boekingskantoor Friendly Fire en uiteindelijk het winnen van de Haagse Popprijs voor de beste cd van het jaar. 3VOOR12 Den Haag kijkt terug met Bram, Alex, Vincent en Joeri.

Op zoek naar het perfecte nummer

Toch was het hoogtepunt van het jaar niet per se het album. “Het voor de tweede keer spelen op de Haagse KoninginneNach was echt heel erg vet. Het was zo ontzettend druk, bijna té druk.” De albumpresentatie in Amsterdam ziet de band niet als hoogtepunt. “Dat hadden we veel beter aan moeten pakken. Eigenlijk hadden we het ook in de SuperMarkt of zo moeten doen, het was een idee van Sellaband om het in Amsterdam te houden. Maar uiteindelijk heeft het goed uitgepakt want aan dat optreden hebben we onze boeker overgehouden.”

Het album ‘Tiptoes’ werd erg goed ontvangen. “We hebben natuurlijk de Haagse Popprijs gewonnen voor de beste Haagse cd van 2009 en super veel goede recensies op bijvoorbeeld MusicFromNL, Musicmaker, 3VOOR12 Den Haag en Haags Pop Podium. Alleen Kindamuzik was niet zo enthousiast.” De eerste single van het album, ‘Keep on running’, heeft voor So What flink wat deuren geopend. “Het is geen super hit geworden, maar aan alles wat je doet heb je wat. We hebben drie keer bij 3FM gespeeld en als mensen de clip zien, die er heel goed uitziet, nemen mensen je weer meer serieus. Mensen denken soms van ‘oh het is niet gelukt he?’, maar we hebben nu een boeker, veel optredens en komen met een nieuwe single. Dus eigenlijk is het juist wel heel goed gelukt.”

Het kiezen van de tweede single is wel even een dilemma geweest. “Je moet goed nadenken over wat je wilt en wat nu het slimste is om te doen. We twijfelden heel erg tussen ‘As long as I’m sinning’ en ‘Passe partout’. Uiteindelijk hebben we voor de tweede gekozen omdat die veel meer ‘radiovriendelijk’ is. Het is ook een nummer wat makkelijk mee te zingen is en ook live doet het nummer het heel goed.” Inmiddels is ook de clip opgenomen. “Het wordt een grote chaos. Het idee was om een feestje te geven en dat op te nemen. En dat feest moest natuurlijk helemaal uit de hand lopen. We wilden te dronken kotsende mensen, met elkaar zoenende meisjes, porno op de wc, mensen in de douche en dat is allemaal gelukt.” In januari komt de single officieel uit, waarmee de band weer een nieuwe stap vooruit wil maken.

Voor 2010 zijn er al veel plannen. “Het jaar begint natuurlijk al meteen goed met de release van de tweede single, en daaromheen wordt een kleine tour gepland.” En natuurlijk een optreden op SXSW. “We gaan met alle bands in het vliegtuig, dus dat wordt één grote chaos. Samen met WOOT en Spike gaan we iedereen vervelen in het vliegtuig.” Verder heeft So What er niet heel veel verwachtingen van. “We hebben niet het idee dat we daar ontdekt gaan worden of zo, er zijn daar zoveel bands. Amerika is ook niet ons hoofddoel voor 2010. Natuurlijk gaan we wel onwijs ons best doen daar en zorgen dat we onszelf in de kijker kunnen spelen.”

Voorzichtig kijken we ook nog wat verder dan 2010, het tweede album. Of ze dat dan weer via Sellaband zouden doen, weet de band niet echt. “Het duurt wel lang voordat je het geld bij elkaar hebt. Wel is alles super goed geregeld en zonder Sellaband hadden we dit nooit kunnen doen. Voor het tweede album hebben we natuurlijk niet weer 50.000 dollar tot onze beschikking, maar het tweede album moet natuurlijk wel beter worden dan de eerste.” Voor de nieuwe nummers is de band ook veel kritischer geworden. “Het eerste album is een soort samenraapsel van alles wat we gedaan hebben sinds ons veertiende. ‘Keep on running’ hebben we ook geschreven toen we veertien of vijftien waren.” Voor de nieuwe nummers zoekt de band naar ‘het perfecte nummer’. “We willen gewoon goede nummers schrijven en zijn niet echt met de stijl bezig. We maken nummers zoals wij het het beste vinden en dan wordt het vanzelf So What.”

Ook So What vroegen we naar dé acts van het jaar: “Lokaal is dat Starcatcher, nationaal DI-RECT met de nieuwe zanger en internationaal toch wel Kings Of Leon.”