Eindejaarssessie 2009: Rigby

“We nemen geen rustpauze”

Susanne Kooijman en Tino van Leeuwen | Foto’s: Ron van Varik en Eefje Lammers ,

Het was een jaar met veel hoogte- en dieptepunten voor Rigby. Het succes verspreidde zich landelijk. Maar het was ook het jaar dat de band uit elkaar viel en vriendschappen op de proef werden gesteld. De mannen spraken openhartig met 3VOOR12 Den Haag over alle gebeurtenissen.

“We nemen geen rustpauze”

Het was een jaar met veel hoogte- en dieptepunten voor Rigby. Het succes verspreidde zich landelijk. Maar het was ook het jaar dat de band uit elkaar viel en vriendschappen op de proef werden gesteld. De mannen spraken openhartig met 3VOOR12 Den Haag over alle gebeurtenissen.

“Het was een heftig jaar. We hebben gewerkt aan de nieuwe plaat en een bandwisseling gehad. Maar er waren ook heel veel mooie momenten. We hebben op Beatstad gestaan, we zijn de huisband van De Wereld Draait Door geworden, we zijn met ‘One song’ het thema voor de 3FM Serious Request geworden en bovendien staan we over een paar weken op Noorderslag.” Aan één bepaalde show hebben ze toch wel speciale herinneringen. “Beatstad! Dat we in de middag op Beatstad stonden voor een groot publiek. Diezelfde avond stonden we op een treinstation in Ede. Dat was wel heel maf eigenlijk.”

Als huisband van De Wereld Draait Door moet de band elke laatste vrijdag van de maand passende liedjes ten gehore brengen bij de onderwerpen die besproken worden. Een mooi mix van actualiteit en muziek. “Het is een grote uitdaging. We zijn echt onderdeel van een tv-programma. Aan de ene kant bereik je daarmee een groot publiek, maar het moet je als band natuurlijk ook aanstaan. En dat is het geval bij ons. We hebben een tijdje terug ‘Getting better’ van The Beatles gespeeld, dat is toch wel één van onze favorieten.”

De band heeft meerdere malen in het voorprogramma gestaan van Moke. “De shows die we tot nu toe hebben gedaan waren erg leuk. De show in de Effenaar was echt te gek. Een aantal optredens gingen helaas niet door, waaronder die in het Paard van Troje. Dat kwam door het concurrentiebeding, dat je als band niet teveel optredens binnen een bepaalde regio mag hebben, of door dubbelboekingen, waar we erg van balen! Verder vinden we Moke heel goed. Ze maken live echt waar hoe ze op de plaat klinken. Het was voor ons altijd wel een must om te komen kijken als ze aan het spelen waren. Sommige mensen houden niet van de orkestrale sound die ze hebben, maar wij vinden het wel te gek.”

Als je de bandleden vraagt naar hun favoriete artiesten van het jaar, dan worden er van verschillende richtingen allerlei namen geroepen. “Op landelijk gebied toch wel Bertolf, DeWolff, The Sheer en Moke. De acts die het volgend jaar gaan maken? Wijzelf natuurlijk en zanger Rinus!”, wordt er gegrapt. The Blues junkies worden nog als een lokale favoriet genoemd. Op internationaal niveau is de band verdeeld. Noel Gallagher, Them Crooked Vultures en Sigur Rós komen voorbij.

Volgend jaar gaat de band het niet rustiger aan doen. De festivals zijn in de zomer weer aan de beurt. “We gaan sowieso op veel festivals spelen komend jaar. We zijn ondertussen met materiaal bezig voor onze nieuwe, tweede plaat. We nemen geen rustpauze verder. Qua setlist gaan we ook niet veel aanpassen. We houden de nieuwe cover ‘Human nature’ van Michael Jackson ook in de set. Wie weet gaan we nog een andere cover toevoegen.”

Met Oud en Nieuw voor de deur betekent het ook weer het opstellen van goede voornemens. “We willen ons minder druk maken over wat mensen over ons schrijven. We hebben een grote doelgroep en dat betekent dat er ook meer zeikerds bijzitten. Maar je kan het ook zo zien: kritiek betekent dat je aan het groeien bent.” Waar we Oud en Nieuw vieren? “Waarschijnlijk op de Grote Markt. Daar zijn altijd wel leuke feesten.”