Eindejaarssessie 2009: Ravage! Ravage!

Eerste EP uit voor de zomer

Remco van der Ham en Bambi Otter | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

De deels Haagse electro act heeft een uitstekend jaar gehad. Optredens in Milaan, Tivoli, Paard van Troje, Sugar Factory, Luxor Live, Effenaar, Simplon en Patronaat konden worden bijgeschreven op het CV van de formatie. Ook voor het komende jaar zijn er genoeg plannen en komt er een eerste officiële EP aan. 3VOOR12 Den Haag blikt terug en kijkt vooruit.

Eerste EP uit voor de zomer

De deels Haagse electro act heeft een uitstekend jaar gehad. Optredens in Milaan, Tivoli, Paard van Troje, Sugar Factory, Luxor Live, Effenaar, Simplon en Patronaat konden worden bijgeschreven op het CV van de formatie. Ook voor het komende jaar zijn er genoeg plannen en komt er een eerste officiële EP aan. 3VOOR12 Den Haag blikt terug en kijkt vooruit.

Ondanks dat de roots van Ravage! Ravage! in Den Haag liggen, hoor je hier in de regio niet heel veel van het trio bestaande uit Maarten Ravage! (zang/synths), De Zwart (bas) en Léonie La Blanche (drums). Reden hiervoor is dat Ravage! Ravage! vrij selectief is in waar ze optreden. De Zwart: “Er zijn in Den Haag weinig plekken waar wij onszelf zien staan.” Maarten Ravage!: “We willen er ook een act omheen als we optreden met goed licht, geluid en rook.” Een andere reden is dat de electro scene hier niet heel groot is. “In Nederland leeft electro vooral in Amsterdam, maar ook in Utrecht gebeurt steeds meer.”

Er wordt bij Ravage! Ravage! veel aandacht besteed aan het visuele. Maarten Ravage!: “Ik vind het leuk als je naar een band gaat en er gebeurt ook veel omheen. De aankleding en visuals zijn belangrijk. Het is een totaalpakket. Het is spannender en houdt het langer boeiend. Het is jammer dat er daar niet meer bands al vanaf het begin mee bezig zijn.” Omdat er door Ravage! Ravage! veel met performance wordt gedaan, ligt de lat ook vrij hoog wat betreft de plekken waar de formatie kan optreden. “Wat wij doen komt gewoon niet over in een kroeg. We treden daardoor misschien wel wat minder vaak op, maar als je dan optreedt is wel meteen alles goed geregeld.” De Zwart: “Het komt gewoon veel beter uit de verf op een groter podium.”

Het optreden in Milaan is voor de band wel het hoogtepunt van het jaar. Maarten Ravage!: “We speelden daar op een festival in een park buiten het centrum met heel veel dj’s en een aantal live acts binnen het electro genre. Een soort Neon Punx maar dan groter. En de Italianen gaan helemaal uit hun dak.” De Zwart: “Er is de afgelopen twee jaar ook een grote electro scene ontstaan in Milaan.”

De muziek van Ravage! Ravage! is niet voor iedereen even toegankelijk. Maarten Ravage!: “Mensen moeten vaak wennen aan hoe wij de muziek brengen en hoe wij klinken. In principe maken we hele toegankelijke popliedjes qua melodieën en instrumentatie, maar er zitten toch bepaalde dingen in die mensen niet meteen trekken. Bijvoorbeeld het theatrale in de performance en sommige teksten zijn ook niet echt toegankelijk.” De Nederlandse ‘doe maar gewoon mentaliteit’ werkt wat dat betreft ook tegen. “Er zijn genoeg mensen waarvoor dat niet opgaat, maar Nederland is zeker wel meer rock georiënteerd. Je moet gewoon je instrumenten bespelen en verder geen fratsen, in tegenstelling tot landen als Engeland of Amerika waar zij excentriciteit en het theatrale aspect veel meer waarderen.”

Voor het komende jaar staat een eerste EP in de planning. Maarten Ravage!: “We hebben daar heel lang op gewacht, omdat ik er eigenlijk niet zo voor ben om echt iets uit te brengen. Voor ons genre is er bijna geen markt. Ik heb een tijd bij de Plato in Den Haag gewerkt en daar werd heel weinig verkocht van de toppers uit ons genre. Daar hoeven we het dus niet voor te doen. Het is meer muziek voor in de club waar je misschien een paar tracks van download.” De reden om toch een EP uit te brengen is de promotie. “Ik heb gemerkt dat je pas echt aandacht in de media krijgt als je iets uitbrengt. Men heeft een reden nodig om aandacht aan je te besteden en daarvoor is een EP heel goed. Natuurlijk gaan we de EP ook verkopen bij optredens, maar we gaan er niet van uit dat we er daar veel van gaan verkopen.”

Het plan is om de EP voor de zomer uit te brengen. “We zijn er pas net mee bezig en zijn nog met de planning bezig, maar dat is wel de bedoeling.” Veel van het productiewerk doet de band thuis. “Demo’s nemen we thuis op, maar bas- en drumtracks moeten wel in een studio worden opgenomen. Ook willen we het professioneel laten mixen.” Ook wordt de EP anders dan de tot nu toe uitgebrachte demo’s. “Dat zijn geen nummers met live drums en bas, waardoor het ook heel anders klinkt dan wat we live doen. Dan is het net iets rauwer en steviger en dat is ook wat we op de EP willen laten horen. Het echte bandgeluid.”

Ook Ravage! Ravage! vroegen we naar de acts van het jaar. Lokaal is dat de band Klopje Popje, nationaal kiezen ze voor Krause en de internationale act van het jaar is The Horrors. Maarten Ravage! geeft tot slot ook nog even toe een echte muzieknerd te zijn: “Ik maak zelf altijd eindlijstjes met de top vijftig albums van het jaar en zo. Dat doe ik eigenlijk altijd pas helemaal aan het eind van het jaar, zodat ik zeker weet dat ik alles heb gehoord.”