Eindejaarssessie 2009: Moore

“We gaan kilometers maken in 2010!”

Anna van den Broek en Tino van Leeuwen | Foto’s: Ron van Varik en Eefje Lammers ,

Moore, een band met een gemiddelde leeftijd van 15 en nu al meer bereikt dan bands die al jaren rouleren. Ze hebben alleen al in 2009 op Schollenpop gestaan, Langweiligkeit, een paar keer op de Grote Markt, in het Paard van Troje en hebben het Talent Event ’09 gewonnen. Geen kattenpis dus. En ze zijn nog lang niet klaar; “2010 wordt ons jaar!”

“We gaan kilometers maken in 2010!”

Moore, een band met een gemiddelde leeftijd van 15 en nu al meer bereikt dan bands die al jaren rouleren. Ze hebben alleen al in 2009 op Schollenpop gestaan, Langweiligkeit, een paar keer op de Grote Markt, in het Paard van Troje en hebben het Talent Event ’09 gewonnen. Geen kattenpis dus. En ze zijn nog lang niet klaar; “2010 wordt ons jaar!”

De Haagse jonge band Moore is sinds 2007 bezig, nog niet zo lang dus. “In de zomer zijn we begonnen, sindsdien gaat het eigenlijk al heel goed! We kunnen veel optreden en hebben hard gewerkt aan onze cd. Het is echt te gek allemaal, heel vet. We zijn nog niet erg bewust van wat er allemaal gebeurt. Alles komt ook eigenlijk aanwaaien.” Dat klopt eigenlijk niet helemaal, want de cd is er dan wel, maar er is een hoop werk ingestopt: “Het leek wel ziek, we werkten zo hard. We hebben de cd opgenomen in de Basement studio, het was heel leuk en een hebben nu weer meer ervaring.”

Moore is niet de enige jonge band in Den Haag die het goed doet. All Missing Pieces, Starcatcher en Woot zijn ook bands met redelijke jonge bandleden. Bas denkt dat het allemaal veranderd is ten opzichte van vroeger: “We zien hen niet als concurrentie. We zijn allemaal vriendelijk tegen elkaar. Ik denk dat het vroeger meer een wedstrijd was dan nu. We hebben respect voor elkaar weet je. Respect dat je muziek maakt. Muziek is cool, we staan ook open voor alle muziek.” Maar dat doet niet iedereen en dat merken de jongens van Moore ook wel eens: “Soms worden we echt afgezeken. Op YouTube door mensen van school of zo. Maar ik denk dat komt omdat zij van housemuziek houden en dan onze muziek stom vinden. Op school luistert echt maar acht procent ofzo naar rock!”

Wel zijn de meeste die de muziek van Moore horen, aangenaam verrast. Ze hebben dit jaar dan ook op veel verschillende plekken gespeeld. Er waren een aantal hoogte punten volgens Timo: “De hoogtepunten waren denk ik Schollenpop, het Paard, onze EP presentatie, drie keer op de Grote Markt en Langweiligkeit.” Niels: “Langweiligkeit was vet maar het geluid was heel slecht. Maar met slecht geluid doen wij het juist heel goed.” “Omdat het geluid dan slecht is, dan gaan wij weer nog beter spelen om het goed te maken…snap je? Schollenpop waren veel positieve reacties op trouwens. Het is leuk om op festivals te spelen, maar niet perse cooler, het moment is tof.”

Zoals elke band, worden ook deze vier jonge mannen geïnspireerd door andere grote bands. “Eerst waren we wat commerciëler, naja niet mega, maar we zijn nu meer alternatief. Bands als Papa Roach en Green Day zijn nu meer inspiratie. Ik weet niet zo goed in welk genre we horen…maar ik denk rock! We gaan nu wel meer ons eigen ding doen, we gaan nu meer de kant van Moore op.” De muzieksmaak van de bandleden zelf is ietwat ouderwetser, Bas heeft zelfs de nodig aantal oude platen in huis: “Ik heb platen van The Who, The Beatles en nog meer. Cool.” “We hebben denk ik veel muziek van onze ouders meegekregen. Maar ook van muziekblad Q en veel YouTube.”

Het gaat goed met Moore, ze treden veel op, hebben een cd uitgebracht, hebben sinds de zomer Ongetemd als sponsor en hebben plezier in wat ze doen. In 2010 gaan ze het naar eigen zeggen nog beter doen: “2010 wordt ons jaar! Sowieso wordt 2010 een goed jaar voor de bands. We gaan op veel festivals spelen en kilometers maken!”  Wat de beste bands lokaal, landelijk en internationaal in 2009 zijn volgens Moore, zijn een hoop. “Lokaal zijn dat The Deaf en The Polar Exploration Ship. Duidelijk. Landelijk komt Di-rect heel goed terug. Internationaal The Raconteurs en Muse, zij hebben het goed gedaan dit jaar.” En wie worden het in 2010? “Eeeh, The Who! Nee eh lokaal? The Deaf en Di-rect. En Al Missing Peaces is ook te gek. Internationaal zullen Them Crooked Vultures het goed gaan doen. Die zijn echt vet. Ook The Death Letters en Dead Matter. En landelijk gaat Frans Bauer het maken. Hij gaat internationaal doorbreken!”