Eindejaarssessie 2009: Kern Koppen

"Even uitblazen nu"

Jade Yorks en Anna van den Broek | Foto’s: Ramond Jaggessar, Ron van Varik en Eefje Lammers ,

Voor Kern Koppen is er nu eindelijk een moment van rust aangebroken. Na een zeer productief jaar met zevenentwintig uitgebrachte singles, een aantal videoclips en hun debuutalbum waarvan de bijzondere release nog maar net achter de rug is, kan het drietal nu op adem komen. “We bevinden ons even op een wolk."

"Even uitblazen nu"

Voor Kern Koppen is er nu eindelijk een moment van rust aangebroken. Na een zeer productief jaar met zevenentwintig uitgebrachte singles, een aantal videoclips en hun debuutalbum waarvan de bijzondere release nog maar net achter de rug is, kan het drietal nu op adem komen. “We bevinden ons even op een wolk.”

Hoewel het lekker is om even uit te blazen, vinden de drie heren het ook belangrijk om maar vooral die concentratie vast te blijven houden. De focus van de komende maanden zal dan ook liggen op het creëren van een gave show. “We gaan nu ons best doen om de mensen een kans te geven om naar onze muziek te luisteren”, zegt Frank. “We moeten ons blijven ontwikkelen. Mensen die ons hebben zien optreden en ons na een paar weken weer op het podium zien, moeten niet het idee krijgen dat ze naar dezelfde show aan het kijken zijn.

Met de release van het debuut ‘Eén’ heeft Kern Koppen de mensen onlangs nog een unieke show gegeven. In een goed gevulde kleine zaal van het Paard van Troje presenteerde de hiphop formatie, geheel in stijl van het ‘silent disco’-concept, het debuutalbum ‘Een’. De bezoekers konden via een koptelefoon luisteren naar wat voor geluid er op het podium geproduceerd werd. “Er hing een leuk sfeertje, echt een theatergevoel”, zegt Guus. “Het is zeker voor herhaling vatbaar”, vult Frank zijn broer aan. “Maar niet ter vervanging van een reguliere show.”

Over de plaat zijn de drie heren stellig: “Het is een apart product met een unieke sound die nergens mee te vergelijken is. Het klinkt als ons”, zegt Tom.  “Het is genre overschrijdend.” Frank: "Het is een plaat voor de muziek liefhebber." “Het bevat een intieme en warme sfeer, zonder dat we het over de zon hebben”, grapt Guus. Er is nog iets bijzonders met de plaat aan de hand, zo laat drietal weten. Hiphop mensen zouden wellicht een beetje teleurgesteld kunnen zijn zodra ze de plaat opzetten. “Er staat geen standaard rap op”, zegt Frank. “Veertig procent is instrumentaal, zestig procent bestaat uit vocalen. Veel instrumentale gedeeltes zijn in werkelijkheid jamsessies.” Door hun samenwerking met Urban Rootz is uiteindelijk het improvisatieconcept op hun album toegepast.

Volgens het drietal heeft de plaat zeker de potentie om door een groot publiek gewaardeerd te worden. En dat terwijl het absoluut geen Top 40 plaat is.  Frank: "Je ziet nu een groeiend publiek opstaan dat fed up en verzadigd is van de simpele popcultuur. Dat is het type publiek waardoor de plaat gewaardeerd zou kunnen worden." Volgens Tom is er nu iets aan het veranderen, aan het shiften, noemt hij het. "Mensen hebben steeds meer behoefte aan gelaagdheid, aan een boodschap." De boodschap van Kern Koppen luidt: geen verdeeldheid, maar saamhorigheid. Tom: "De titel van de plaat is niet voor niks Eén."

Terugkijkend op 2009 vinden de drie mannen dat ze echt iets anders hebben gedaan ten opzichte van 2008. In een bevlieging beloofde Kernkoppen aan de fans dat er in de resterende maanden van het jaar drie tracks uitgebracht zouden worden. Dit heeft geresulteerd in 'NulPunt', een project dat een ongekend succes bleek te zijn. "Mensen mailden met de raarste excuses om maar aan die tracks te komen", zegt Frank.

Van alle Haagse bands vinden de drie mannen dat Rigby het afgelopen jaar het meeste bereikt heeft. "Zij hebben zich zelf binnen zeer korte termijn op de kaart gezet", zegt Tom. "Ik heb net al gevraagd hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Connecties, zeiden ze." Als het om buitenlandse artiesten gaat, was voor hen 2009 ondermeer het jaar van Erikah Badu. Tom: “Zij heeft een  gave plaat uitgebracht die mij enorm geïnspireerd heeft." Kern Koppen is het er unaniem over eens dat 2010 het jaar van Di-rect gaat worden. "Ze waren misschien een beetje ingekakt", zegt Guus voorzichtig, "maar het is kicke om te zien waar ze qua sound nu naar toe gaan." Frank: "2009 was voor hun een heel belangrijk jaar. Volgend jaar komt het voor hun allemaal tot uiting. Dat is het verschil met ons. Bij ons komt het dit jaar allemaal nog tot uiting."