Eindejaarssessie 2009: Bimbo Electrico

“Jullie moeten op Pinkpop, werd er gezegd”

Anna van den Broek, Cok Jouvenaar en Bambi Otter | Foto’s: Ron van Varik ,

Het ontstaan van het ‘nieuwe’ Haagse electroduo ‘Bimbo ‘Lectrico’ is echt een successtory. Begonnen op een avondje gezellig drinken, lachen en zingen is uitgeroeid tot één van de spraakmakendste acts van de Popronde 2009. Zoë Bowie en Martijn Verlinden gaan schuil achter deze act.

“Jullie moeten op Pinkpop, werd er gezegd”

Het ontstaan van het ‘nieuwe’ Haagse electroduo ‘Bimbo ‘Lectrico’ is echt een successtory. Begonnen op een avondje gezellig drinken, lachen en zingen is uitgeroeid tot één van de spraakmakendste acts van de Popronde 2009. Zoë Bowie en Martijn Verlinden gaan schuil achter deze act.

Het tweetal leerde elkaar kennen op het Bazart Buiten festival. Zoë: “Ik was daar alleen en Martijn maakte een praatje en vroeg of ik wat wilde drinken”. “De ultieme versiertruck”, lacht Martijn. Zoë was een jaar eerder naar Nederland gekomen en wilde graag zingen. “Ik zei; ‘dat komt goed uit, wij zoeken een zangeres!’” Martijn zijn toenmalige band Kánina zat zonder zangeres. Tamara Sleven, zangeres van het eerste uur, had de band verlaten en de vacature was nog niet vervuld. Zoë deed auditie en werd zangeres van Kánina. Voordat Zoë naar Nederland emigreerde had ze al ervaring in musicals en toneelstukken. De geboren Australische van Ierse afkomst kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Langzamerhand liep Kánina toch op zijn eind. Martijn: “In de oefenruimte was de spirit er nog wel, maar alle dingen eromheen zoals optredens regelen waren weg. Kánina bestond negen jaar maar we waren klaar.” Zoë en Martijn hadden hierdoor meer tijd voor iets anders: Bimbo’Lectrico

“Op een avond zaten we whisky te drinken bij mij en begon ik beats te produceren. Waarna Zoë eroverheen ging zingen”, zegt Martijn. “We moeten zoiets doen als Alec Empire”, vervolgt Zoë, “We hebben een nummer opgenomen en aan mensen laten horen.” Martijn: “Het was helemaal niet de insteek om op te treden.” Zoë studeert voor kunstenares aan de KBK en tijdens de open dag gaf Bimbo’Lectrico het eerste optreden. Er werd een nieuwe dance act in Den Haag geboren. Eén van de vele volgens Martijn: “Op dance gebied gebeurt heel veel in den haag, maar dan underground. Er wordt alleen geen aandacht aan besteed door de media. Jullie schrijven er niet over! Dat zou moeten veranderen.” En dat gebeurt ook. Martijn trok de stoute schoenen aan en stuurde tracks op naar de Popronde. “Uit negenhonderd inzendingen zijn we uitgekozen en hebben ongeveer negen optredens gedaan.”.

Tijdens de Popronde werd Bimbo’Lectrico goed ontvangen. Zoë: “We speelden in hele uiteenlopende tenten; een coffeeshop, een kraakpand, disco’s, maar ook Luxor Live.” Martijn: “Het ging echt heel hard. We speelde in vier maanden tijd, bijna elk weekend. Ik dacht op een gegeven moment, ‘O jee, nu gaat het wel heel hard’.” Als underground dance act sta je dan opeens in de Popronde,  Zoë: “Ja dat merkte je ook wel, we waren veel geboekt door heel Nederland, maar dan was het meestal wel in een echte rock club en dan kom je binnen met synthesizers of je draaitafels, mensen kijken dan ook zo van dat past niet.” Toch reageert publiek laaiend enthousiast op dit duo. Martijn: “We speelden in Heerlen in een disco en mensen waren in shock. Na afloop zeiden ze ‘Jullie moeten op Pinkpop spelen.’ Ik denk wel dat het iets is voor festivals. Ook in Nijmegen kwam iedereen naar ons toe en wilde cd’s kopen.” Zoë: “Ik wil ook in Antwerpen en Berlijn spelen. Ik heb gesproken met Alec Empire en volgens hem passen we prima in Berlijn. Daar gebeurt het.”

Bij een optreden van Bimbo gebeurt veel meer dan alleen een leuke dj set. Martijn: “Het optreden moet ook leven. Als we optreden staan sommige mensen te dansen en sommige staan ook gewoon te kijken van: wat gebeurt hier?!” “Wat ik doe is ‘performance art’”, zegt Zoë. “Ik beleef muziek als kunst. Ik heb mijn Bachelor gehaald en ben nu met mijn Masters bezig op de KBK. Ik ben heel expressief op het podium. Ik kan niet stil zitten en het podium is mijn huis.” Martijn: “Ze is een geboren performer en ik word hierdoor aangestoken. Bimbo‘Lectrico is een totaalconcept, we doen dingen met maskers en zo. Ook is er een danseres bij. Eigenlijk zijn we een trio.” Zoë: “Adriene Wennekes is een vriendin en bij ons eerste optreden vroeg ik of ze niet wilde dansen omdat iedereen maar stond te kijken. Zodoende is Adriene er bijgekomen.” Martijn: “Live willen we ook meer met instrumenten doen. Ik gebruik ook een Rhodes en heb drumpads. Zoë wil straks ook iets met gitaar doen.”

In 2009 hebben we al meerder acts gezien die niet meer alleen om de muziek gaan, Lady Gaga en Peaches bijvoorbeeld. Zoë stemt in. “Lady Gaga is voor mij ook heel interessant. Ik vind haar muziek wel te commercieel, maar wat zij doet is heel goed. Het is nu niet alleen een heel klein poppetje die muziek maakt, maar ze doet er ook wat bij. Muziek komt wel altijd als eerste, dus daarom zeg ik dat Lady Gaga niet een voorbeeld voor mij is qua muziek. De muziek vind ik niks. Maar het beeld vind ik interessant.” Welke artiesten dit jaar ook goed werk hebben geleverd regionaal, landelijk en internationaal weet Martijn zo één twee drie niet: “Moet ik het goed vinden of wie het goed gedaan heeft? Dus ik hoef het niet goed te vinden?”

Zoë weet het wel: “De Kraaien vind ik cool.” “Ja, dat klopt” voegt Martijn toe. “Maar de beste band uit Den Haag vind ik denk ik Organisms, dat vind ik goed. Zij moeten ook Den Haag uit. En Soul Sister Dance Revolution! Landelijk is dat Daily Bread en Knalpot. Echt wel de beste van het jaar! En dan internationaal: Bimbo! Nee, maar wij zijn music geeks. Er is zo veel. Het was wel Lady Gaga haar jaar, qua succes. Maar ik denk dat het Flying Lotus wordt.” Zoë stemt in: “Ja dat is cool”. Wie het gaat maken in 2010 is duidelijk voor beide. “Dam Funk gaat het helemaal maken! Ook Eva Braun uit Amsterdam is goed bezig.” Bimbo’Lectrico heeft plannen voor 2010. Er staan al wat optredens gepland. Ook willen beide videoclips gaan maken. Bimbo’Lectrico is uiteraard vertegenwoordigd op de Antilounge 7 compilatie, een ander initiatief van Martijn Verlinden. “In maart willen we een full length album uitbrengen en kijken of we een boeker kunnen vinden voor optredens.” Zoë: “Want dat vind ik geweldig. Daar geniet ik het meest van.”