The Bollock Brothers keren terug naar Den Haag

Zanger Jock herinnert zich alleen nog de chocoladecake

Remco van der Ham ,

Bijna 25 jaar geleden speelde de van oorsprong Britse punkband The Bollock Brothers voor het eerst in Den Haag. Komende vrijdag, 18 december, spelen ze er voor de tweede keer en zanger Jock McDonald is blij terug te keren naar waar destijds het Nederlandse avontuur van zijn band begon.

Zanger Jock herinnert zich alleen nog de chocoladecake

Bijna 25 jaar geleden speelde de van oorsprong Britse punkband The Bollock Brothers voor het eerst in Den Haag. Komende vrijdag, 18 december, spelen ze er voor de tweede keer en zanger Jock McDonald is blij terug te keren naar waar destijds het Nederlandse avontuur van zijn band begon.

The Bollock Brothers is opgericht in 1979 en draait sindsdien, met wisselend succes, mee in de schemerzone van de punkscene. Onlangs brachten ze hun zevende studioalbum 'Last Will And Testimony' uit. Het is een eerbetoon aan de in 2008 overleden toetsenist van The Bollock Brothers, 'Big Mark' Humphrey. Bekendste wapenfeiten van de band zijn het album 'Nevermind The Bollocks 1983', een electro versie van het beruchte Sex Pistols album, de novelty single 'Horror movies' (enkele jaren geleden nog gecovered door Vive la Fête) en de Serge Gainsbourg cover 'Harley David (son of a bitch)'.

Jock en band manager Thierry doen Den Haag aan om posters te brengen ter promotie van het Bollock Brothers optreden in de SuperMarkt op 18 december. Na de nodige navigatieproblemen (“with Thierry it's like you're getting directions from Stevie Wonder”) arriveert het duo met de nodige bombarie in de Haagse binnenstad. De frustratie over de uitschakeling van Ierland voor het WK voetbal door een fout van een Franse scheidsrechter is nog vers. Jock was erbij in Parijs en gaat een protest single opnemen tegen het onrecht wat het Ierse volk is aangedaan. Ondertussen blijken de posters vergeten te zijn en nog in België te liggen.

In de jaren 80 was Jock uitbater van de fameuze club Studio 21 in hartje Londen, waar onder andere Billie KcKenzie van The Associates regelmatig platen kwam draaien. De club werd een vaste hangplek voor mensen als Boy George, John Lydon en Ralf Hütter van Kraftwerk. Dan schiet hem opeens de naam van een andere oude bekende te binnen: “We hebben in 2001 nog een optreden gedaan met Herman Brood, super coole gast. Paar dagen later hoorde we dat 'ie gesprongen was, poor bastard.”

In de tijd van Studio 21 bivakkeerde The Bollock Brothers twee weken in Den Haag ter voorbereiding op een serie optredens in Nederland. Waar ze destijds precies in Den Haag gespeeld hebben, weet Jock niet meer, maar andere details staan hem nog helder bij: "Ik heb in een Haagse theewinkel de beste chocoladecake gehad die ik ooit gegeten heb", vertelt hij. En mede door de speciale ingrediënten was het optreden in Den Haag, naar eigen zeggen "één van de beste Bollock Brothers shows ooit". "Het was helemaal uitverkocht en één van de songs die we toen live hebben opgenomen is nog op onze dubbel-cd terecht gekomen, die met dat blauwe oog op de hoes.” De twee weken in Den Haag werden gebruikt ter voorbereiding van een Nederlandse tournee, maar ze zijn er nooit meer teruggekeerd. "Die dingen gebeuren maar, lo and behold, hier zijn we weer, Tracey (de promotor van het optreden, red.) heeft ons teruggehaald!”

De band bestaat tegenwoordig uit zeven personen, inclusief manager, die allemaal een andere nationaliteit hebben. "Het maakt het logistiek erg moeilijk om iedereen bij elkaar te krijgen voor repetities en optredens. De meeste hebben er een fulltime baan naast, alleen ik niet", legt Jock uit op de vraag waarom ze maar zo weinig optreden. Ieder jaar in de week voor kerst doen The Bollock Brothers traditioneel een aantal kerstshows en dit jaar gebeurt dat voor het eerst in Nederland: "And it's about bloody time!"

The Bollock Brothers speelt vanavond, vrijdag 18 december, om 22.30 uur in het kader van 'La La Land presents...' in de SuperMarkt op de Haagse PopHotSpot. De toegang is gratis.