State-X New Forms 2009 belicht: Battles State-X New Forms 2009 belicht: Battles

"We leven strict volgens de 'mensen uit de toekomst' code"

, Frank Veldkamp

State-X New Forms 2009 belicht: Battles

"We leven strict volgens de 'mensen uit de toekomst' code"

Frank Veldkamp ,

Het viertal Battles (New York) leverde in 2007 haar debuutalbum 'Mirrored' af en veroverde daarmee direct een plaatsje op de jaarlijstjes van menig blad, site en muziekliefhebber. Het optreden op State-X New Forms maakt deel uit van een korte tour opgezet rond het 20 jarig bestaan van het label WARP en betekent voor Battles een korte pauze in het proces rondom het schrijven en opnemen van het altijd lastige tweede album.

"We leven strict volgens de 'mensen uit de toekomst' code"

Het viertal Battles (New York) leverde in 2007 haar debuutalbum 'Mirrored' af en veroverde daarmee direct een plaatsje op de jaarlijstjes van menig blad, site en muziekliefhebber. Met de ondefinieerbare mix van beats, riffs, loops en samples toerde de band vervolgens twee jaar rond de wereld. Het optreden op State-X New Forms maakt deel uit van een korte tour opgezet rond het 20 jarig bestaan van het label WARP en betekent voor Battles een korte pauze in het proces rondom het schrijven en opnemen van het altijd lastige tweede album.
 
John Stanier is behalve drummer van Battles ook actief met de bands Tomahawk en The Mark of Cain. Voorheen drumde hij bij Helmet, tot deze band in 1998 uit elkaar viel. Met zijn drumkit neemt hij tijdens live shows bij Battles een centrale plaats in op het podium. Een leadzanger heeft de band niet, al wordt wel veelvuldig gebruik gemaakt van stemmen: "Op de meeste nummers maken we wel gebruik van stemmen en teksten, maar meer als instrument dan als echte zang", vertelt Stanier. Tijdens de energieke live shows is mede door het gebruik van loops en samples niet veel ruimte voor improvisatie, al lijkt dat op het eerste gezicht wel het geval. "Het merendeel, ik denk zo’n negentig procent, van wat we live doen is van te voren uitgedacht. En wat we improviseren is zo subtiel dat je het eigenlijk niet echt merkt.”

Hoe het nieuwe album gaat klinken blijft nog even een verrassing. "We gaan in ieder geval geen 'Mirrored part two' maken. Het nieuwe album zal behoorlijk anders gaan klinken, maar het blijft zoals altijd plezierig voor het oor.” De druk van de altijd moeilijke tweede plaat, het second album syndrome, wordt ook door Battles ervaren: "Ja, natuurlijk zijn we ons hier van bewust”, zegt Stanier, “maar we denken er maar niet teveel aan. We focussen ons op de liedjes en nemen voldoende tijd om weer een goed album af te leveren." In eerdere interviews werd gemeld dat de opvolger begin 2010 zou uitkomen, maar fans zullen meer geduld moeten hebben: "We zijn ongeveer halverwege nu, maar we weten nog niet wanneer we klaar zijn of wanneer het uit gaat komen. Hopelijk voor het einde van 2010."

De huidige toer is een welkome onderbreking in het opnameproces. "We zijn gevraagd te participeren in een aantal shows die ons label WARP heeft georganiseerd rondom haar 20 jarig bestaan. We doen optredens in onder meer New York, Tokyo, Berlijn, Londen en Parijs. Het is voor ons een mooie gelegenheid om alvast nieuw materiaal uit te proberen en op exotische plaatsen verschrikkelijk dronken te worden met de mensen van WARP." En behalve op het gebied van drank bevalt de samenwerking met WARP ook zakelijk goed: "Het is een geweldig label en we zijn erg blij er deel van uit te maken." Gevraagd naar zijn favoriete WARP collega geeft Stanier aan een groot fan te zijn van het Schotse Boards of Canada.

Tot slot, een muzikaal vernieuwende band als Battles heeft vast nog wel een goede tip voor iedereen die ook in 2010 hip wil zijn en met een goede muzieksmaak voor de dag wil komen. Helaas: "Als muzikanten uit de toekomst leven we strict conform de 'mensen uit de toekomst'-code. Deze schrijft voor dat we gewone stervelingen in het hier en nu niet gaan vertellen welke platen de komende vijf jaren groot gaan worden. Dat mogen ze helemaal zelf uitzoeken." En daar hebben we State-X New Forms dan weer voor...

Battles speelt vrijdag 11 december om 23.30 uur in de grote zaal van het Paard van Troje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag