Fonds 1818 Winnaarsfestival: keur aan stijlen

Publiekslieveling Moore helaas uitgevallen

Tekst: Tino van Leeuwen en Annelies van Es I Foto's: Linda Bruggeman en Ron van Varik ,

Afgelopen zondagavond vond in de kleine zaal van het Paard van Troje het Fonds 1818 Winnaarsfestival plaats. Dit jaar beleefde het festijn alweer de achtste editie en trok redelijk veel publiek. Op het programma stonden achtereenvolgens Carl Appelbaum, Spotrockers, Moore, The Fifth, Kern Koppen en The Levi’s. Het optreden van Moore kon echter niet doorgaan wegens ziekte van één van de bandleden.

Publiekslieveling Moore helaas uitgevallen

Afgelopen zondagavond vond in de kleine zaal van het Paard van Troje het Fonds 1818 Winnaarsfestival plaats. Dit jaar beleefde het festijn alweer de achtste editie en trok redelijk veel publiek. Op het programma stonden achtereenvolgens Carl Appelbaum, Spotrockers, Moore, The Fifth, Kern Koppen en The Levi’s. Het optreden van Moore kon echter niet doorgaan wegens ziekte van één van de bandleden. 

Gerard van de IJssel opent enthousiast het Fonds 1818 Winnaarsfestival. Het festival wordt gesponsord door Fonds 1818, die op deze manier haar inzet voor de jongerencultuur in de regio Den Haag wil benadrukken. De presentator meldt meteen dat het optreden van de band Moore, vanwege ziekte, helaas niet door kan gaan. Het gat wordt opgevuld door elke band 10 minuten langer te laten spelen. 

Klokslag half negen start de singer/songwriter Carl Appelbaum het festival. Men verwacht één man op het podium, maar er staat een "heel zooitje" attributen om hem heen. Carl begint met een prachtig ingetogen nummer, waarna hij bij het tweede nummer er een vrolijke vaart inzet. Helaas moet het optreden plots onderbroken worden, omdat er een dame flauwgevallen is in het publiek. De zanger roept dan ook meteen om de mensen van de EHBO. Bijna bij elk nummer wordt de winnaar van de Studillo Award vergezeld door een andere muzikant; een celiste, een zangeres, een mondharpist (Remco Prins) en een bassiste passeren de revue. Het nummer "We all stay calm" wordt ingezet, maar de bassiste, die zich geen houding weet te geven op het podium, heeft constant technische problemen. Het wel gewaardeerde optreden door het minimale toegestroomde publiek wordt afgesloten door twee schattige kinderen, die hun kunsten op de saxofoon tonen. Onder luid applaus komt er een einde aan dit -volgens de presentator- geweldige familiefeestje.

De Groningse zesmansformatie Spotrockers staat vanavond geprogrammeerd wegens het winnen van de Vlietpopslag 2009. De heren hebben er absoluut zin in en verwennen de Haagse oortjes met funky, naar jazz neigende nederhop. Dat de teksten niet goed te verstaan zijn, valt aan hen niet te wijten. Het is vooral het geluid in de kleine zaal dat niet goed uit de verf komt. Maar de tomeloze energie die uitgaat van frontmannen Jelmer Pronk en Tzanto Koot houden het publiek aardig in de ban. Grappig detail is het feit dat steeds ‘ons laatste liedje’ aangekondigd wordt, terwijl Spotrockers nog vele songs voor de boeg heeft. Totdat uiteindelijk echt het laatste liedje gespeeld is en aan al het gespring een einde komt. 

Gerard van den IJssel maakt tussen de optredens door bekend welk Haags album de cd van het jaar is. Op nummer 3 is geëindigd Pitch Blond met “Wise and ugly”, op 2 Anouk met “For bitter or worse” en op 1 So What met “Tiptoes”. 

Het festival is inmiddels halverwege en de 7-koppige band, The Fifth, bestijgt het podium. Deze Rotterdamse band heeft afgelopen jaar onder andere gespeeld op Wantijpop en het bevrijdingsfestival in Rotterdam. Vanavond staan ze op het podium in het Paard van Troje vanwege de door hen in de wacht gesleepte Grote Prijs van Zuid-Holland. De naam van de band vind zijn oorsprong in de familie Dos Sandos. Frontman Arlindo is de vijfde telg in een gezin van vijf zonen. Zijn broer Sebastiaan is de bandleider van de groep. De muziek met een vleugje soul, jazz en rock ligt lekker in gehoor, maar zelf vertellen ze deze avond dat hun muziek niet in een hokje te stoppen is; ze maken The Fifth muziek. Domper op het optreden is het vele praten van de zanger en er is werkelijk niets van te verstaan. Het haalt de vaart uit het wat korte optreden. Ondanks dat weten ze een waar mini-feestje te bouwen, wat mede te danken is aan de dames van de backingvocals, die vooraan het podium staan en gekke dansjes opvoeren.

Kern Koppen staat rond de klok van elven op het programma. De heren hebben een vrij lange soundcheck nodig om zo’n vijfentwintig minuten later daadwerkelijk van start te gaan met het optreden. Eén van de twee frontmannen, rapper Ki, geeft aan dat ze alweer een maand lang niet op het podium gestaan hebben. Even wennen dus, ook voor het publiek dat ze nog kent van voor hun ‘omschakeling’. De mannen van Kern Koppen laten horen wat hun nieuwe geluid is: jazzy, funky, chill met laidback vocalen. Rapper Ahab vraagt tijdens de show absolute stilte om het vrijwel a-capella nummer “Pestkop” te vertolken. Het is alleen ietwat teveel gevraagd om het publiek muisstil te laten zijn. Ondanks dat geeft Ki aan dat hij een positieve vibe ervaart. Een vibe waarin iedereen de muziek over zich heen laat komen. Nu hier in het Paard, straks misschien in heel Nederland? 

De rockformatie The Levi’s, afgelopen jaar winnaar van de Koninginnenach Bandverkiezing, heeft de eer de avond af te sluiten. Bassist Yves Nieuwenhuizen speelt vanavond voor het laatst mee en dat zou wel eens kunnen betekenen dat de band voorlopig op non-actief gaat. Maar goed, vanavond zijn ze klaar om het publiek een stevig potje spierballenrock te presenteren. Er wordt veel materiaal gespeeld van de cd “Born easy”, waarbij de teksten door de mensen vooraan worden meegezongen. Het publiek krimpt echter gedurende de show, waar zanger/gitarist Markus een positieve draai aan geeft: “Het is wel lekker intiem zo.” Bij het laatste nummer – een Nirvana-cover – maant hij Hans Hagtkoâh om mee te zingen. Een experiment dat al snel weer wordt beëindigd. En hiermee is het Winnaarsfestival 2009 ten einde gekomen. Volgend jaar zal het festival vóór de Kerst plaatsvinden.