Rosie-zanger Arjen Thielsch onverwachts overleden

Den Haag verliest sympathieke rasartiest met een hart van goud

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Zondagavond 23 augustus is Arjen Thielsch, zanger van de Haagse band Rosie, door gezondheidsproblemen onverwacht overleden. Arjen en de band Rosie hebben een speciale plek in de harten van de redactie van 3VOOR12 Den Haag. Daarom besloot de redactie een aantal mooie herinneringen, anekdotes en foto’s te verzamelen als eerbetoon aan deze veel te vroeg overleden rasartiest.

Den Haag verliest sympathieke rasartiest met een hart van goud

Zondagavond 23 augustus is Arjen Thielsch, zanger van de Haagse band Rosie, door gezondheidsproblemen onverwacht overleden. Arjen, die naast zijn leven als muzikant lange tijd werkte als activiteitenbegeleider voor gehandicapte jongeren, is 45 jaar oud geworden. Arjen en de band Rosie hebben een speciale plek in de harten van de redactie van 3VOOR12 Den Haag. Daarom besloot de redactie een aantal mooie herinneringen, anekdotes en foto’s te verzamelen als eerbetoon aan deze veel te vroeg overleden rasartiest.

Op misschien de Golden Earring na, was Rosie één van de langst spelende Haagse bands. Opgericht in 1979, had de band inmiddels al bijna 30 jaar ervaring. De muziek van Rosie was sterk beïnvloed door AC/DC en zij wisten de stijl van hun voorbeelden bijna perfect te benaderen. In totaal bracht de band zeven cd’s uit, waarvan de laatste in 2008 (‘What The Fuck Let’s Rock’). Rosie trad onder andere op tijdens festivals als Vlietpop, Plein Open, Westerpop, Zeeheldenfestival, Kaderock en de Haagse KoninginneNach.

Arjen schitterde op en naast het podium. Altijd in een goede bui en met het hart op de goede plek. Een super sympathieke en enorm vriendelijke man. Een grapjas die mensen aan het lachen, aan het dansen en het zingen maakte. Een stoere lieve man met een hart van goud. Als je hem een keer hebt gezien vergeet je hem nooit meer. Arjen spamde voor zijn band de hele wereld plat met eeuwig enthousiaste berichten. Ook reageerde hij cool op verzoeken uit het publiek. Zo werden er gepersonaliseerde Rosie T-shirts met South Park-achtige karakters gemaakt die de desbetreffende fan moesten voorstellen en als je geen opblaasgitaar had weten te vangen bij een van de optredens, kon je er later gewoon toch nog eentje krijgen. Met het overlijden van Arjen Tielsch verliest Den Haag niet alleen een echte rocker maar ook een entertainer en rasartiest.

Cok Jouvenaar, Ron van Varik en Rob Vondracek volgen de band al vele jaren. Cok: “Toen ik als tiener, midden jaren tachtig, voor het eerst in het HPC kwam, bestond Rosie al. In een kleine kwart eeuw heb ik Rosie dan ook veel zien optreden en bijna altijd tot genoegen. Zolang als ik rondliep in de Haagse popscene, zolang waren Arjen en Rosie aanwezig.” Rob: “De band Rosie bestaat langer dan het HPC. Al sinds ik daar werk kom ik die gasten tegen. Ik leerde de band pas echt goed kennen toen ik ze voor het Haagse popblad Stork On Stage interviewde. In de oefenruimte waar ik met ze had afgesproken speelden ze zo strak, niet te hard, maar wel moddervet met een perfect afgestemd geluid. Tijdens dat interview kwam ik er achter dat Rosie een enigszins miskende topband is. Met stoere gasten die fantastisch kunnen spelen, maar met een klein hart.” Ron: “Al zolang ik met bandjes en festivals bezig ben, kruist mijn pad met Rosie. Eén van de eerste keren was het Vlietpop festival in Leidschendam en sindsdien ben ik de band blijven volgen. Rosie gaf altijd spectaculaire optredens en frontman Arjen zorgde meestal voor een vette show op het podium.”

De optredens van Rosie waren altijd een spektakel. Altijd was het gezellig en de band, met aan het roer de opvallende Arjen, maakte van ieder evenement een nog groter feest. Arjen was de grote gangmaker en showman met een felle strot. Het vuur kwam uit zijn ogen. Die kale kop en dat imposante lichaam, een uitstraling van een rasentertainer, met zijn onmiskenbare Haagse humor. De manier waarop hij bijvoorbeeld de complete Grote Markt naar zijn hand wist te zetten tijdens de Haagse KoninginneNach verdient niets anders dan respect. Compleet met kanon en confettiregen. Arjen gooide een hoeveelheid Rosie gadgets het publiek in dat waarschijnlijk hun gage overtrof. En een superstrakke set. Onvergetelijk. De Grote Markt ging los. Ook het optreden op Plein Open 2007 was memorabel waarbij ook alles uit de kast werd gehaald.

De laatste jaren had hij last van allerlei kwaaltjes, maar het podium bleef trekken ook al moest hij een paar dagen bijkomen van de show waarin hij alles gaf. Men wist wel dat hij ziek was, maar juist door zijn fantastische optredens de laatste jaren was je dat eigenlijk helemaal vergeten. Na het overlijden van Mark van Dijk verliest Den Haag dit jaar opnieuw één van haar muzikale boegbeelden. De Haagse popscene zal nooit meer hetzelfde zijn. Namens iedereen van 3VOOR12 Den Haag veel sterkte aan Arjen’s familie, vrienden en natuurlijk zijn bandleden van Rosie. We zullen hem missen.

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en het achterlaten van een persoonlijke boodschap op donderdag 27 augustus 2009 van 18.30 tot 19.15 uur bij Uitvaartverzorging J. Henning, Bautersemstraat 1 te Den Haag. Op uitdrukkelijk verzoek van Arjen geen bloemen en op uitdrukkelijk verzoek van de familie vindt de crematie in besloten kring plaats.