Keane over optreden, Nederland en het nieuwe mini-album

“Ik ben heel gelukkig als ik een zee van mensen zie die genieten van onze muziek."

Susanne Kooijman ,

Dat de Britse topband Keane op Beatstad staat kan niet veel mensen zijn ontgaan. De Haagse binnenstad hangt vol met posters met een opdruk van de drie mannen. 3VOOR12 Den Haag had een exclusief gesprek met Tim Rice-Oxley, toetsenist en tekstschrijver van Keane.

“Ik ben heel gelukkig als ik een zee van mensen zie die genieten van onze muziek."

Dat de Britse topband Keane op Beatstad staat kan niet veel mensen zijn ontgaan. De Haagse binnenstad hangt vol met posters met een opdruk van de drie mannen. 3VOOR12 Den Haag had een exclusief gesprek met Tim Rice-Oxley, toetsenist en tekstschrijver van Keane.

Zaterdag 29 augustus is het weer tijd voor een nieuwe editie van Beatstad. Het festival op het Haagse Malieveld heeft de band Keane als afsluiter weten te boeken. Zelf kijkt de band erg uit naar het optreden. “We spelen graag in Nederland. Om voor een groot publiek als aflsuiter op het Beatstad festival te spelen vinden we te gek! Het doet ons veel en we vinden het dan ook een grote eer. Het Nederlandse publiek is een van de eerste geweest die onze muziek echt waardeerden buiten Engeland. Onze eerste show in Nederland speelden we in de Melkweg, in 2003 geloof ik. Nederland heeft ons altijd met open armen ontvangen en het publiek hier reageert altijd erg enthousiast op ons en de muziek.”

Keane is ambassadeur van War Child. Deel van de ticketopbrengst van Beatstad gaat naar dit goede doel. “War Child was een van de eersten die goede muziek aan een goed doel verbond. Dat sprak ons erg aan. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ik het onrechtvaardig vind dat kinderen slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Kinderen zijn in mijn ogen altijd onschuldig.”

De band speelt in uitverkochte stadions voor vaak uitzinnige fans. Veel last van zenuwen hebben ze echter niet. “Een klein beetje nerveus ben je altijd wel, maar tijdens een festival hebben we daar meer last van. Dan kennen mensen de band niet zo goed. Dat blijft toch spannend voor ons.”

Op het nieuwste album, ‘Perfect Symmetrie’, sloeg de band een nieuwe weg in. “Het album is erg filosofisch. En positiever dan de vorige twee albums, daar ben ik ook best trots op. De teksten voor dit album kwamen heel natuurlijk. We keken gewoon veel om ons heen, naar de mensen en de wereld. Het is ook een album over de liefde die we hebben voor de mensheid. Dit is de blik die we nu hebben op de wereld.”

Tim is de voornaamste tekstschrijver van de band en heeft dus al flink wat hits op zijn naam staan. “Mijn favoriete song qua tekst? [lange stilte] Dat is een moeilijke vraag. Ik denk Spiralling. Op de oppervlakte is het een heel dansbaar en poppy lied, maar de tekst is best diep, als dat niet wat arrogant klinkt van me. Ik heb best lang over de tekst gedaan, het is een beste complexe tekst.”

In zijn achterhoofd is Tim ook al bezig met het volgende album. “Ik probeer te schrijven, maar we hebben het nog te druk met toeren. Het zou erg leuk zijn als we het volgende album weer in verschillende landen op kunnen nemen. Ik vond Berlijn een erg inspirerende stad en ik zou daar graag naar terug willen. Het is voor ons belangrijk om soms van omgeving te veranderen. Je ontmoet nieuwe mensen en ziet nieuwe plekken. Voor je het weet belandt je in een rare situatie, zoals een vreemde kroeg om 4 uur ’s nachts. Dat inspireert ons.”

Ondanks het feit dat er voorlopig geen nieuw Keane album zal verschijnen, zal de band begin volgend jaar wel een mini-album uitbrengen. “Het zal een album zijn met zo’n 6 a 7 songs. Wat groter dan een EP dus hebben we het maar een mini-album genoemd. Er zullen nieuwe liedjes opstaan, remixes en samenwerkingen met andere artiesten. We gaan dan in het voorjaar van volgend jaar wat promotie doen voor dat album. Als het in Nederland ook opgepikt wordt, komen we waarschijnlijk ook naar Nederland voor wat promotie.”

Het leven van Tim loopt momenteel erg goed. Zijn rol in de band bevalt hem ook prima. “Ik ben heel gelukkig als ik een zee van mensen zie die genieten van onze muziek. Lachende en huilende mensen en dat je zelf echt in het moment bent, dan hebben wij echt de tijd van ons leven. Ik hou van dat gevoel. Het geeft je ook echt een nuttig gevoel, dat we een doel hebben in het leven. We weten wat voor moeite het kost om een band live te gaan zien. De kosten en het reizen en we waarderen het dan ook zeer dat mensen betalen om ons te zien. Het blijft me altijd maar weer verbazen.”

De band heeft nog een paar weken toeren voor de boeg, met shows in Zwitserland, Rusland, Amerika en Canada. Daarna is het voor de bandleden even rustig. “We gaan wel terug de studio in en het mini-album komt eraan. Maar het is goed om eerst even terug te gaan naar de echte wereld, naar de realiteit. Ik hou ervan om bij mijn familie en vrienden te zijn. Lekker wat gitaar te spelen. Misschien dat ik binnenkort een paar maanden in Amerika ga wonen. Maar ik heb wel meer gekke plannen, dat betekent niet dat ze ook allemaal uit gaan komen!”

Keane sluit het Beatstad festival af. Het optreden van de band zal om 22.00 uur beginnen.