In gesprek met Christon Kloosterboer (Rigby) In gesprek met Christon Kloosterboer (Rigby)

“We maken nu de muziek de we als 16-jarigen al mooi vonden”

, Susanne Kooijman

In gesprek met Christon Kloosterboer (Rigby)

“We maken nu de muziek de we als 16-jarigen al mooi vonden”

Susanne Kooijman ,

Bij de band Rigby lijkt alles te kloppen. Een sterk debuutalbum, een goede live reputatie en alle bandleden hebben al de nodige muzikale ervaring. Muziekliefhebbers en critici zijn ongegeneerd positief over de band. 3VOOR12 Den Haag sprak met zanger en tekstschrijver Christon Kloosterboer over het succes van de band en de weg die ze hebben moeten afleggen om te komen waar ze nu zijn. “Onze droom is nu aan het uitkomen.”

“We maken nu de muziek de we als 16-jarigen al mooi vonden”

Bij de band Rigby lijkt alles te kloppen. Een sterk debuutalbum, een goede live reputatie en alle bandleden hebben al de nodige muzikale ervaring. Muziekliefhebbers en critici zijn ongegeneerd positief over de band. 3VOOR12 Den Haag sprak met zanger en tekstschrijver Christon Kloosterboer over het succes van de band en de weg die ze hebben moeten afleggen om te komen waar ze nu zijn. “Onze droom is nu aan het uitkomen.”

Rigby bestaat voor een buitenstaander nog niet zo lang. Maar ondertussen zijn de mannen al een flinke poos bezig om tot Rigby te komen. “Wat mensen niet zien is dat we al heel hard hebben gewerkt om hier te komen. We hebben allemaal al in andere bandjes gezeten. Voor het publiek lijkt het nu of het succes uit het niets komt, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is voor ons nog wel allemaal goed te bevatten. Maar het is wel zo dat onze droom nu uitkomt.”

Het idee om een band als Rigby te vormen hangt al langere tijd in de lucht. “Het idee voor deze band heeft eigenlijk altijd al bestaan. Dit is echt waar wij als band voor staan. We spelen de muziek die we als 16-jarigen mooi vonden. Toen speelde ik nog in mijn slaapkamer voor de spiegel. Echt terug naar de roots dus. Wij staan echt achter de muziek die we maken. Je blijft op die manier in je eigen kracht. We volgen nu ons hart en het blijkt nog succes op te leveren ook.”

De keuzes voor singles en videoclips wordt ook door de bandleden genomen. “Creatieve vrijheid is voor ons erg belangrijk. Dingen als artwork voor de cd en videoclips zien wij als het verlengde van de muziek. We zitten nu wel bij een major (Universal Music), maar gelukkig krijgen we de ruimte om creatief te zijn. We hebben ook eerst het album opgenomen en zijn daarna op zoek gegaan naar een platenmaatschappij. Zakelijk zijn we nu eenmaal niet supersterk en je hebt toch een plan en tijdslijn nodig. Daar worden we nu goed bij geholpen.”

Het debuutalbum ‘Everything must go’ werd 11 juni 2009 officieel gereleased in de Melkweg. Van het album zijn al drie singles uitgebracht. ‘Pass you by’, ‘Parade’ en ‘Everything must go’. Er volgen nog twee singles. ‘One Song’ wordt onze nieuwste single. De bijbehorende video zal er een zijn met behind the scenes beelden. Dan kunnen de mensen zien hoe een dag in het leven van ons eruit ziet. En er zullen ook live beelden inzitten, van onze show in de HMH als voorprogramma van de Kaiser Chiefs. De single krijgt een B-kant, het lied Human Nature van Michael Jackson. Die hebben we op 3FM tijdens de show van Michiel gecovered.”

De band is niet vies van het spelen van een cover. “ We weten dat als je als beginnend bandje ergens staat te spelen het publiek na zo’n 20 minuten nieuwe muziek gaat afhaken. We spelen dan graag iets wat de mensen al kennen. We doen het dan wel op onze manier, zodat de mensen toch meekrijgen wat voor band wij zijn. Het lied ‘Hot ’n Cold’ van Katy Perry vinden we vooral grappig om te spelen. Het lied ‘Fairytale’ van het songfestival hebben we ook gedaan. En de That Seventies show vinden we helemaal geweldig, dus daar spelen we dan de intro van. Soms eren we juist een liedje door heel dicht bij het origineel te blijven. Tijdens de Tribute to Michael Jackson avond waren we de enige rockband, dus dan moet je juist weer dicht bij jezelf blijven.”

De meeste teksten worden door Christon geschreven. Ondanks dat het overgrote deel van de teksten positief zijn, is hij dat zelf niet zozeer. “Ik ben niet echt een optimist, maar ik probeer dat via mijn liedjes wel te zijn. Vooral in deze tijd kunnen we wel wat optimisme en positieve geluiden gebruiken. In ‘Parade’ hebben we dat ook gedaan. In plaats van de massa als iets negatiefs te zien, hebben we juist de elite als iets negatiefs neergezet.”

Inmiddels heeft de band al veel ervaring met optreden. Ze hebben op veel festivals gestaan. “Je weet dat je als beginnende band 6-0 achter staat als je het podium oploopt. Onze graadmeter van hoe de show was, is hoe het publiek er aan het eind van de show bij staat. Het is belangrijk om het evenwicht tussen muziek maken en entertainen te behouden. Tuurlijk wil je dat het publiek het leuk heeft, maar we zijn geen crowdpleasers. We zullen dan ook niet ineens een Nederlandstalige cover gaan zingen of zo. Je moet het als een uitdaging zien om het publiek voor je te winnen.” Nerveus is de zanger nog wel voor een optreden. “Dat zal ook niet meer over gaan. Erger wordt het ook niet, maar je merkt wel dat vlak voor een show de jongens ineens vaker naar de wc gaan. Maar als je eenmaal die eerste stap op het podium hebt gezet, is het al weer over.”

Eenmaal op het podium is de zanger dan ook ongeremd. “Laatst traden we op tijdens het Tros Muziekcafé en in de eerste rij stonden allemaal mensen in nette pakken en witte wijn in hun hand. Ik klom toen ergens in en viel bijna in die eerste rij. Op het podium heb ik geen last van hoogtevrees, maar daarbuiten juist wel. Je moet mij niet op de Eiffeltoren zetten. De andere jongens willen mij daar nog wel eens mee pesten.”

Met een sterkt debuut op zak, wordt er alweer geschreven voor het tweede album. “Schrijven gaat altijd door. De focus ligt nog wel op dit album, want zo lang is hij nog niet uit.” Over het album is ook goed nagedacht. “ We hebben bewust de singles vooraan gezet. De wat luchtigere, maar toch rockende liedjes. Als kennismaking. Gaandeweg komen de meer serieuzere liedjes aan bod. Zelfs over de overgang tussen de liedjes hebben we nagedacht. Tot op de milliseconde! We wilden thema’s in de liedjes, maar wel zonder bombast. Wij zijn als band ook echt voorstander van het album als geheel. We geven soms losse liedjes weg, zoals nu in de nieuwsbrief, maar we blijven vechten voor een mooi album.”

De band staat eind deze maand als openingsact op Beatstad. “We verheugen ons er erg op. We vinden het echt heel gaaf. We tellen de dagen al af. Helaas moeten we na het optreden direct weer weg. Dus we kunnen Keane niet zien. Maar we werden gevraagd om te komen spelen in Ede en daar kunnen we geen ‘nee’ tegen zeggen. Spelen is het belangrijkst. Belangrijker dan backstage hangen. Als het had gekund hadden we zeker blijven kijken naar Alain Clark en Keane en de andere bands, maar bij ons gaat spelen voor.”

De droom van Christon? Volgens hem geen moeilijke vraag en dus een simpel antwoord. “Kunnen leven van de band en de muziek de we maken. En later allemaal in een boerderij wonen en een studio in het midden. Dan zijn we gelukkig.”

Rigby is de openingsact op Beatstad, dat begint om 16.30 uur.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag