'Achter De Schermen' met Dirk Spaans

Organisator BeachBattle en voorzitter Saturnus

Ron van Varik, ,

3VOOR12 Den Haag introduceert weer een nieuwe rubriek; ‘Achter de schermen’. Vanaf nu zullen we regelmatig mensen belichten uit de Haagse muziekscene die niet op het podium te zien zijn, maar wel achter de schermen van de muziekscene aan het werk zijn. De eerste in deze serie is Dirk Spaans van de BeachBattle.

Organisator BeachBattle en voorzitter Saturnus

3VOOR12 Den Haag introduceert weer een nieuwe rubriek; ‘Achter de schermen’. Vanaf nu zullen we regelmatig mensen belichten uit de Haagse muziekscene die niet op het podium te zien zijn, maar wel achter de schermen van de muziekscene aan het werk zijn. De eerste in deze serie is Dirk Spaans van de BeachBattle.

De BeachBattle draait alweer acht jaar mee in het Haagse popcircuit en is een succesvolle bandwedstrijd geworden. Inmiddels doet er, naast Nederlandse en Belgische bands, ook een Duitse band mee aan de competitie. De BeachBattle draait voor honderd procent op vrijwilligers en claimt één van de eerlijkste bandwedstrijden in Nederland te zijn.

Dirk Spaans, oprichter van de bandwedstrijd BeachBattle is trots op zijn kindje. Het podium is enorm gegroeid en inmiddels voorzien van een professionele licht- en geluidsentourage dat kan concurreren me de vijf belangrijkste poppodia in Den Haag. Dirk: “We zijn letterlijk op houten planken begonnen en als je dan ziet tot waar we nu zijn gekomen, dan denk ik dat er inderdaad zo langzamerhand een zaal en podium staat waar je als band best graag zou willen spelen. We ontvangen nu dagelijks twee a drie verzoeken van bands die ons podium willen bestijgen. Natuurlijk is dit allang niet meer te realiseren.”

Met de uitbreiding van de succesvolle CoverBattle lijkt het doek voor bands die ‘los’ willen optreden nu wel definitief gevallen. “Dat is op dit moment inderdaad een juiste conclusie, maar als we in de toekomst de vrijdag erbij gaan nemen, wordt dit andere koek. Dat moment komt ieder seizoen dichterbij maar dat kan nog wel een jaar of wat duren. Punt is het gebrek aan mankracht, lees vrijwilligers. Maar we groeien nog steeds gestaag: We begonnen in 1999 met acht personen en zijn dit seizoen met maar liefst 27 mensen gestart.”

Dit jaar doet er zelfs een Duitse band mee met The BeachBattle? “Ja ja, daar zijn we apetrots op natuurlijk. Dat er ieder jaar Belgische bands meedoen is allang niet bijzonder meer, maar nu is er inderdaad ook een Duitse bij. De BeachBattle is regionaal niet zo populair maar landelijk en internationaal des te meer. En qua publieke belangstelling merken we dat veel bezoekers juist interesse hebben in de bands die ze nog niet kennen.”

In de Saturnus gaat het gerucht rond dat je er mee gaat stoppen, klopt dat? “Ja en nee. Ik ga stoppen als voorzitter van Saturnus. Ik ga in mei 2009 van positie 1 naar positie 3 in de organisatie en word de nieuwe penningmeester. Dan ben ik 39 jaar en is het gewoon een keer mooi geweest. Mijn gedoodverfd opvolgster (Roelien) is 22 en heeft absoluut een Saturnushart, dus ik weet dat ik het in veilige handen overgeef. Ook denk ik dat Saturnus er als organisatie op vooruit gaat want ik ga me dan ook volledig richten op het vinden van extra sponsors; iets wat er nu, door alle drukte om de organisatie heen, bij inschiet.”

De BeachBattle wordt wekelijks gehouden in de Keizerstraat 58 in Scheveningen. Voor de CoverBattle is het nog mogelijk voor bands om in te schrijven. De inschrijvingstermijn sluit op 31 oktober 2008 of misschien al eerder, namelijk ook zodra er veertig serieuze en volledige inschrijvingen door de organisatie zijn ontvangen.