Zinderende ontknoping van Check MO in het Paard

De meest uiteenlopende stijlen met elkaar gecombineerd

Jade Yorks ,

De laatste muzikale eindjes zijn inmiddels aan elkaar geknoopt. Check MO heeft wederom vier eigenzinnige muzikale ontmoetingen tot stand weten te brengen waarvan het resultaat aanstaande zondag 30 november in het Paard van Troje te zien is. De acht deelnemende bands zijn erin geslaagd om samen met een muzikale tegenpool een liedje te componeren.

De meest uiteenlopende stijlen met elkaar gecombineerd

De laatste muzikale eindjes zijn inmiddels aan elkaar geknoopt. Check MO heeft wederom vier eigenzinnige muzikale ontmoetingen tot stand weten te brengen waarvan het resultaat aanstaande zondag 30 november in het Paard van Troje te zien is. De acht deelnemende bands zijn erin geslaagd om samen met een muzikale tegenpool een liedje te componeren.

“Een patatje oorlog met kuminda krioyo (verzamelnaam voor Antiliaans eten).” Zo noemt één van de leden van Levi Silvanie de samenwerking met The Socks. “Een heel mooi  voor- of nagerecht”, vervolgt hij. Voorafgaand aan de muzikale ontmoetingen, zijn alle bands openhartig over hun verwachtingen. De vier meiden van The Socks staan bekend om hun redelijke straight forward rock, Levi Silvanie vooral om de ritmische aspecten die in hun pop en jazznummers domineren. Wat zou er uit deze muzikale samenwerking kunnen komen? “Ik denk dat wij gaan rocken en Levi Silvani voor het lieve, roze randje zorgt”, aldus Linda Berserik, de drumster van The Socks.

De leden van Karma's Kitchen combineerden voor Check Mo ook al verschillende muziekstijlen met elkaar. “Funk, soul, jazz. Wij grooven alles bij elkaar", zegt zanger Rémon Beeftink. “Lekker mixen en kneden, daar houden we van.” Samenwerken met rapper Jimmy G zien de jongens van Karma's Kitchen als een complete nieuwe input. Jimmy G laat zich op zijn beurt verrassen. “Ik doe mee omdat ik heel erg van muziek houd en het leuk vind om ermee te experimenteren.” Jelle, de drummer van Karma’s Kitchen, ziet wellicht na Check Mo nog een vervolg in de samenwerking. “Misschien dat we dikke vrienden worden en bij elkaar langs komen.”

In de combinatie tussen NiCad en L'Ambiance wordt experimentele electropop gemengd met traditionele Arabische muziek. De heren van NiCad noemen  L' Ambiance heel interessant om mee de oefenruimte in te duiken. Een van de leden van NiCad: Dit is de eerste keer dat we dit genre doen. Het zijn hele andere melodieën en toonhoogtes. Dat is zo'n verrijking.” L'Abinance wil met dit project, behalve muziek, ook nog iets anders uitdragen. “Wij willen laten zien dat een groot deel van de Marokkanen jongens normaal is en goed bezig is.”

Bij Macalistair en Symplex lagen de afzonderlijke verwachtingspatronen wel heel ver uit een. “Wij maken vooral acid jazz maar experimenteren met zoveel mogelijk stijlen”, aldus een lid van de band Macalistair. “De verwachtingen zijn best hoog. Ik denk dat we ver kunnen komen. Als ik niet dacht dat we zouden kunnen winnen, had ik ons niet opgeven”, grapt een van de leden van Macalistair. Het leek hen zeer waarschijnlijk dat ze aan een rapper gekoppeld zouden worden. Rapper en producer Symplex verwacht weinig van de samenwerking. “Dan kan het altijd meevallen”, grapt hij. Hij maakt hiphop beats en vult die aan met samples en eigen teksten. Hij doet vooral mee aan Check MO omdat hij van mening is dat hij te weinig samenwerkt met ander mensen. “Ik zit autistisch achter mijn computer op mijn zolderkamer gebogen. Dan kan de muziek nog zo mooi zijn, ik moet het live ook kunnen brengen.”

Dat moment komt aanstaande zondag in het Paard van Troje. Alle setjes laten dan hun muzikale creaties aan het publiek zien. De winnaars van vorig jaar, Pitch Blond en Sattar al Saadi zullen ook optreden. Evenals de Haagse reggaeband Splendid. Het publiek mag na afloop zijn oordeel vellen over de deelnemende koppels van dit jaar. Samen met een deskundige jury beslissen zij wie er aan het eind van de avond met het prijzenpakket naar huis mag gaan. De jury bestaat uit onder meer uit Mónica Soares (Culturalis) en Nico Heemelaar (AD Haagse Courant). De bands die samen het beste nummer gecomponeerd hebben slepen studiotijd, een professionele fotoshoot, een videoclip en een optreden op Radio West in de wacht.

Check MO
Zondag 30 november
Paard van Troje, Den Haag
Zaal open: 19.00 uur / Aanvang: 20.00 uur
Entree: 5 euro (tot 21.00 uur gratis)