Is ‘Celia Trigger’ dé grote doorbraak voor Marike Jager?

“Het is niet zo dat er dingen gebeuren die je niet ziet aankomen”

Cok Jouvenaar ,

Marike Jager speelt vanavond in de Speakers in Delft. Afgelopen maand kwam haar tweede album ‘Celia Trigger’ uit. De lovende geluiden zijn niet van de lucht. Vooral de serieuze dagbladpers is unaniem bejubelend. Mede hierom kan 3VOOR12 Den Haag niet achterblijven, tenslotte volgen wij Marike al vanaf haar eerste Haagse optreden op het Haganum festival.

“Het is niet zo dat er dingen gebeuren die je niet ziet aankomen”

Marike Jager speelt vanavond in de Speakers in Delft. Afgelopen maand kwam haar tweede album ‘Celia Trigger’ uit. De lovende geluiden zijn niet van de lucht. Vooral de serieuze dagbladpers is unaniem bejubelend. Mede hierom kan 3VOOR12 Den Haag niet achterblijven, tenslotte volgen wij Marike al vanaf haar eerste Haagse optreden op het Haganum festival.

“Het gaat héél goed,” zegt Marike. Momenteel is ze op tour en loopt de promotie rondom ‘Celia Trigger’ nog volop. Lovende kritieken en interviews in Het Parool, Trouw en de Volkskrant. Vooral dit laatste verhaal legt haar geen windeieren, popjournalist Gijsbert Kamer was enorm enthousiast. “Dit was echt een verrassing. Een interview in de zaterdageditie. Gijsbert vond de plaat erg goed. Het had iets eigens volgens hem. En dat terwijl hij de eerste plaat (‘The Beauty Around’) niet eens heeft gerecenseerd,” vertelt ze trots, “De hele dag door kreeg ik sms’jes zo van; ‘pagina 7, de Volkskrant, een halve pagina!”

“Voor mezelf is er niet veel anders, ik ben doorgegaan maar het geheel lijkt groter. Het is wel een stap vooruit. Het wordt breder opgepikt bij de belangrijke mensen. Voorheen was ik hoofdzakelijk bekend bij de échte muziekliefhebbers. Dit merk je ook in de tour. Er komen mensen die mij kennen van de krant of Lowlands.” Het optreden op Lowlands vorig jaar was de ommekeer in haar carrière. “Dit was een beetje de doorbraak. 6000 man die voor jou in de tent staan, heeft iets euforisch. Het was niet het beste maar wel het belangrijkste optreden. Het had iets magisch en zeldzaams. We verkochten de meeste cd’s van alle Nederlandse acts op Lowlands. Toen kwamen ook de plannen voor de tweede plaat.”

Met ‘Celia Trigger’ laat Marike zien een blijvertje te zijn; “Ik ben geen hype, ik kom niet zo maar aanvliegen. Het is niet zo dat er dingen gebeuren die je niet ziet aankomen. Het werd tijd. Dit geeft een stevig gevoel. Ik kan niet meer vallen. We moeten dit vasthouden en deze lijn doorzetten.” De cd zal ook wel goed verkopen door al deze aandacht, “Dit is niet direct merkbaar in de verkoop maar het geeft wel een enorme boost.” Makkelijk te controleren want samen met toetsenist Henk Jan Heuvelink runt Marike het label Morning Coffee. ‘Celia Trigger’ werd zelfs op vinyl uitgebracht. “Omdat de muziek nu snel verdwijnt in deze tijd van iTunes vonden wij dat we een product in de wereld wilden zetten dat tastbaar is. Vinyl valt op en hiermee profileer je jezelf meer. Hiermee laat je beter zien wat je in huis hebt en wie je bent. Veel mensen willen de lp graag hebben.” Een logisch gevolg is dat Morning Coffee straks albums van bandjes zal uitbrengen. “Uiteindelijk wel, maar we hebben het nu druk zat met één artiest. We leren een hele hoop dat we weer kunnen overdragen. We ontmoeten bands die we dan adviseren, hoe ze dingen beter kunnen aanpakken. Tenslotte liggen wij al een paar jaar voor.”

Haar repertoire is vooral geënt op dingen waar Marike zich mee bezig houdt, “Ik moet getriggerd worden om erover te schrijven. Er moet wel een aanleiding zijn of een vriendin moet wat verteld hebben waar ik dan over na denk.” Een mooi verhaal is dat van de foto op de hoes van de cd. Marike zag deze foto en bedacht hierbij het personage Celia Trigger. De foto is van de Deen Jacob Holdt. “Later heb ik van de fotograaf gehoord wat er met de vrouw gebeurd is, en het is maar goed dat ik zijn verhaal niet wist anders had ik het nummer nooit geschreven.” Toch zijn niet alle liedjes gebaseerd op gebeurtenissen of foto’s, zoals het nummer ‘Bucket full of ice’. “Dat nummer heb ik totaal verzonnen, iets wat niet veel voorkomt.”

Een tijdlang werd er een stempel op Marike Jager gedrukt als ‘meisje met gitaar’. Deze plaat is meer een pop- of bandplaat geworden. Veel media spreken al over de ‘grote’ nieuwkomer. “Op deze plaat staan nummers die ik twee jaar geleden niet kon maken. Ik moest eerst groeien. Als ik het terughoor heb ik echt van ‘Wauw, dat ik dit kan, dat ik dit durf’”. Dit is de plaat die ik graag wilde maken. Het is wel een intieme en ingetogen plaat, alleen zijn de nummers groter van aanpak. De producer, Joeri Staal, heeft er veel uitgekregen. Tijdens de opnames is er ook heel veel gebeurd. Zelfs nummers die ik tijdens de opnames niet kon spelen, speel ik live wel.” Gitarist Mitch Mulders is nu vast bandlid en staat live zijn mannetje op gitaar, mandoline, banjo en slidegitaar.

De toekomstplannen voor Marike liegen er ook niet om. “Het buitenland lonkt. Daar moet je echt contacten voor hebben wil je daar iets neerzetten. Ook kijken we of een theatertour haalbaar is. Zelf denk ik van wel. Naar de derde plaat kijken we nog niet. Eerst hier maar op concentreren. In het voorjaar de tour (die Marike weer naar Den Haag zal brengen), gevolgd door festivals en waarschijnlijk in het najaar het theater.” Hoewel Marike haar studie gezondheidswetenschappen heeft afgerond is dit niet hetgeen waar zij zich mee bezig houdt, “Hier moet je ook fulltime voor gaan. Nu ben ik heel hard aan het werk met mijn muziek. Daarnaast geef ik workshops, spreek reclames in en heb ik het lied van de serie over Annie M.G. Schmidt ingezongen. Het is hard werken maar ik heb de leukste baan van de wereld!”

Marike Jager en support-act Jasper Erkens
Woensdag 26 november 2008
Speakers, Delft
Aanvang: 21.00 uur, entree 10 euro