Crossing Border 2008 uitgelicht: Tom Baxter Crossing Border 2008 uitgelicht: Tom Baxter

“Het schrijven van een liedje is de puurste vorm van jezelf leren kennen”

, Remco van der Ham,

Crossing Border 2008 uitgelicht: Tom Baxter

“Het schrijven van een liedje is de puurste vorm van jezelf leren kennen”

Remco van der Ham, ,

De zestiende editie van Crossing Border vindt plaats van 18 tot en met 22 november in de Koninklijke Schouwburg en het Nationaal Toneel Gebouw. 3VOOR12 Den Haag zal tot die tijd uitgebreid voorbeschouwen op het festival door verschillende optredende acts uit te lichten door middel van interviews. Vandaag is singer-songwriter Tom Baxter als eerste aan de beurt.

“Het schrijven van een liedje is de puurste vorm van jezelf leren kennen”

De zestiende editie van Crossing Border vindt plaats van 18 tot en met 22 november in de Koninklijke Schouwburg en het Nationaal Toneel Gebouw. 3VOOR12 Den Haag zal tot die tijd uitgebreid voorbeschouwen op het festival door verschillende optredende acts uit te lichten door middel van interviews. Vandaag is singer-songwriter Tom Baxter als eerste aan de beurt.

Tom Baxter is een Engelse zanger/componist/artiest uit Londen. Doordat zijn beide ouders folkmuzikanten waren werd zijn muzikale interesse al vroeg geprikkeld. Inmiddels heeft hij al twee albums uitgebracht. Zijn bekendste nummer is de gevoelige ode aan de liefde, ‘Better’. De muziek van Baxter is volgens hem een expressie van zijn gevoelens over de wereld, zowel zijn innerlijke als de wereld om hem heen. Tom: “Mijn muziekstijl gaat ook van ambient naar akoestisch, van poëtisch naar rockend en weer naar zeer groovend, maar uiteindelijk gaat het altijd om het gevoel van het nummer en het tekstuele sentiment dat ik ermee wil overbrengen.”

De nummers van Baxter zijn ook volledig autobiografisch. “Maar ik probeer wel onderwerpen te behandelen die ons allemaal aangaan. Het is ook goed om op kleine details te focussen en die van een afstand te bekijken.” De reden dat hij deze onderwerpen behandeld is omdat dit de dingen zijn waar het leven over gaan. “We proberen deze zaken allemaal te begrijpen en een liedje is een mooie manier om dat te onderzoeken. Er zijn veel dingen die ik kan zeggen in vorm van een lied of een gedicht, die ik veel moeilijker in het dagelijks leven zou kunnen zeggen.”

Het mooiste moment uit de carrière van Tom Baxter tot nu toe was het in ontvangst mogen nemen van een dubbelplatina plaat in Ierland. “Je voelt dan echt dat je iets bereikt hebt en je hebt dan ook voor het eerst fysiek bewijs van hetgeen je hebt bereikt.” Het mooiste aan muziek maken vindt Baxter het schrijven van het liedje zelf. “Dat geeft toch het beste gevoel. Dat je ineens een idee in je hoofd hebt en dat je denkt ‘hé, waar kwam dat nou vandaan?’. Het is eigenlijk net als leren fietsen. Je blijft maar vallen tot het moment dat je helemaal zelfstandig kunt fietsen. Zo gaat het ook met het schrijven.” Tom leert ook veel van het schrijfproces zelf. “Het is de puurste vorm van jezelf leren kennen. Het is eigenlijk een soort zesde zintuig. Veel mensen zoeken die kennis in meditatie of spiritualiteit, maar muziek is hetgeen dat alle deuren naar de waarheid opent.”

Volgens Baxter wordt het huidige muzikale klimaat vooral gedomineerd door trends. “Voor mij gaat het er bij muziek om of het me raakt. Of ik er nu op wil dansen, huilen, springen, lachen of de stereo kapot slaan. Het moet een gevoel bij je los maken. Ik ben er wel achter gekomen dat de muziekindustrie eigenlijk erg modegericht is. Hoeveel Phil Spector en Amy Winehouse kopieën moeten we nog te horen krijgen voor we weer verder kunnen? Ik geloof ook niet dat ik echt pas binnen dat wereldje, maar dat bevalt me eigenlijk wel.”

Crossing Border draait om de combinatie van muziek en literatuur. Wat heeft Tom Baxter met literatuur? “Literatuur is voor een songwriter de beste manier om de creativiteit te stimuleren, al moet ik wel bekennen dat ik de laatste jaren niet zoveel heb gelezen als ik eigenlijk had moeten doen. De komende maanden heeft lezen hoge prioriteit aangezien ik ga beginnen met schrijven voor mijn derde album.” Ook vragen we welk boek hij zou willen vertalen naar muziek. “Dat heb ik al een paar keer geprobeerd eigenlijk. De laatste keer was dat een gedichtenbundel van Pablo Neuruda, genaamd ‘The Love Poems’. Verder zou ik ‘Narsisuss & Goldman’ van Herman Hesse wel eens willen vertalen naar muziek.”

Wat kunnen we eigenlijk verwachten van zijn optreden op Crossing Border? “Ik zal optreden met mijn drummer Che Albrighton op Cajon en ik hoop dat mijn pianist Danny Keane ook meekomt. Hij is een briljant en charismatisch muzikant die ook op mijn album ‘Skybound’ meespeelt. Ik hoop dat we een set spelen die goed bij het festival past. Ik ga ook pas een setlijst maken als ik daar ben zodat ik die goed kan aanpassen aan de sfeer daar.” Wat wil hij eigenlijk zelf zien op Crossing Border? “Ik kan zeker Ben Folds, The Swell Season, Fleet Foxes, The Black Keys, Seasick Steve en Isobel Campbell & Mark Lanegan aanraden, om er maar een paar te noemen. En Tom Baxter is ook de moeite waard om heen te gaan…”

Tom Baxter speelt op vrijdag 21 november om 22.45 uur in de Paradise in de Koninklijke Schouwburg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag