Crossing Border 2008 uitgelicht: Dead Stereo

“De teksten moeten niet te kritisch zijn en ook niet te ver gezocht”

Peisam Tsang ,

De zestiende editie van Crossing Border vindt plaats van 18 tot en met 22 november in de Koninklijke Schouwburg en het Nationaal Toneel Gebouw. 3VOOR12 Den Haag zal tot die tijd uitgebreid voorbeschouwen op het festival door verschillende optredende acts uit te lichten door middel van interviews. Als vijfde is het de beurt aan de jonge Haagse band Dead Stereo.

“De teksten moeten niet te kritisch zijn en ook niet te ver gezocht”

De zestiende editie van Crossing Border vindt plaats van 18 tot en met 22 november in de Koninklijke Schouwburg en het Nationaal Toneel Gebouw. 3VOOR12 Den Haag zal tot die tijd uitgebreid voorbeschouwen op het festival door verschillende optredende acts uit te lichten door middel van interviews. Als vijfde is het de beurt aan de jonge Haagse band Dead Stereo.

Dead Stereo is sinds de zomer van 2006 bezig. Alex Murphy op gitaar/zang, Emile den Exter op bas/synth/zang en Clemens den Exter op drums/zang proberen de wereld te veroveren met hun muziek. En hopen daarbij dat “de gitaren en synths je de oren van het hoofd afblazen, met een minimale kans op gehoorbeschadiging en een maximale garantie op een trommelvliesstreling.” In hun korte bestaan, weet de band behoorlijk vaak op te treden, waaronder vaak in het Paard van Troje, als onderdeel van een festival of als support. De pakkende deuntjes, rauwe rock ‘n’ roll vermengt met electro, zorgen ervoor dat je gewoonweg niet stil kan staan bij een optreden.

Na het winnen van Talent Event 2007 is de eerste EP een feit. Ook is er voor nop van het nummer ‘Goldstrike’ een videoclip gemaakt door het duo Pierre Wind en Maarten Toner. Gewoonweg om de band te supporten in hun jonge carrière. In de video zie je vele bekende plekken in Den Haag, maar ook de zee bij Scheveningen. Het nummer ‘Bigger than you’ is dit jaar verschenen op een verzamel cd van alle deelnemers van de KoninginneNach Bandverkiezing 2008.

We voelen Emiel en Clemens den Exter aan de tand, de twee broers in de band. Een band, drie jongens en een duidelijk verhaal. “We zijn alledrie niet in Nederland geboren. Dit is terug te horen in onze muziek en teksten. We proberen net iets anders te zijn en op te vallen tussen datgene wat je bijvoorbeeld dagelijks op de radio hoort. Onze nummers zijn meestal verhalen of avonturen. Bijvoorbeeld een flink nachtje uit kan ook een avontuur zijn toch? Onze lyrics zijn niet autobiografisch, maar bestaan uit onze fantasie.” Dead Stereo doet niet graag moeilijk en dat uit zich ook in de muziek. “De teksten moeten niet te kritisch zijn en ook niet te ver gezocht. Eigenlijk schrijven we gewoon wat er in ons opkomt. Een aantal inspiratiebronnen en favoriete bands van ons zijn Death From Above 1979, Foals, Modest Mouse, Blood Brothers. Dat vinden wij echt gave bands.”

“Muziek maken en uitvoeren is een manier van leven. Als muzikant zit je altijd vol met ideeën. Deze brengen we samen en repeteren tot het lekker klinkt. Aan de uitvoering sleutelen wij eigenlijk eindeloos verder. Het is nooit helemaal af en dat hoeft ook niet. We leren er wel veel van en worden daarbij steeds beter in schrijven en uitvoeren. Maar we weten ook dat we nog heel wat moeten leren.” Aangezien de band nog niet heel lang bestaat, zijn er ook geen aanwijsbare hoogtepunten. “Wel is alle aandacht die je krijgt na optredens erg fijn. Dead Stereo heeft nog niet echt veel grenzen overschreden. Vast wel wat, maar kleine grenzen. We zijn niet extreem in wat we doen, dus we hebben nog geen gekke dingen gedaan. Misschien komt dat nog.”

“Wat betreft het popklimaat in Nederland, we hebben net ons vierde optreden buiten Den Haag gedaan, dus van het landelijke weten we niets. We denken wel dat het altijd moeilijk is om aan de bak te komen met je muziek of kunst, omdat het voornamelijk om smaak draait. Je moet er in ieder geval keihard voor werken.”

“Wat betreft Crossing Border, we verheugen ons enorm op het optreden. Hopelijk is dat te horen op de avond zelf. Zelf hebben we niet zoveel met literatuur, maar mochten we ooit een boek willen vertalen, dan zou dat Kaas zijn van Willem Elsschot. Dat lijkt ons wel wat.” Over het hoe en waarom weidt de band niet uit. Acts die de band aanraadt op Crossing Border: “Ra Ra Riot is erg mooi, alleen sneu van hun drummer (die overleden is in de zomer van 2007), The Black Keys en onze ouders gaan naar Van Dyke Parks!”

Dead Stereo speelt op woensdag 20 november om 22.30 uur in festivaltent de Eenhoorn op het Voorhout.