Zeven talentvolle bands tijdens Fonds 1818 Winnaarsfestival

Allemaal op één avond in het Paard

Ramon Keyzer | Foto’s: Eefje Lammers en Ron van Varik ,

Zeven winnaars speelden tijdens het Winnaarsfestival op één avond in de kleine zaal van het Paard van Troje. Variërend van voorrondes voor regionale festivals tot de Grote Prijs van Nederland, allemaal wonnen ze een bandjeswedstrijd. Kangaroo Dynasty, Johnnie Stalker, Cinq Croniq, Natha Lee, L4, Flying Tygers en Two Way Radio behoren hiermee tot nieuwe en zeer talentvolle bands.

Allemaal op één avond in het Paard

Zeven winnaars speelden tijdens het Winnaarsfestival op één avond in de kleine zaal van het Paard van Troje. Variërend van voorrondes voor regionale festivals tot de Grote Prijs van Nederland, allemaal wonnen ze een bandjeswedstrijd. Kangaroo Dynasty, Johnnie Stalker (in nieuwe bezetting), Cinq Croniq, Natha Lee, L4, Flying Tygers en Two Way Radio behoren hiermee tot nieuwe en zeer talentvolle bands. Een leuke mogelijkheid om veel talenten op één avond aan het werk te zien.
 
Kangaroo Dynasty mag om 20:00 uur het spits afbijten. Zij wonnen de voorronde van Schollenpop maar speelden helaas niet op het festival omdat een windhoos het podium de haven in had geblazen. In 2009 mogen ze het op Schollenpop nog eens proberen maar eerst spelen ze nu in de kleine zaal van het Paard van Troje. De heren spelen funky rock en weten direct al een goede show neer te zetten. Het is aan niets te merken dat dit pas de eerste band van de avond is.

Johnnie Stalker was dit jaar de grote winnaar van de Haagse Popprijzen en is het inmiddels wel gewend in het Paard te spelen. Tijdens de Haagse Popweek speelden ze er maar liefst drie keer. Van de originele bezetting is alleen frontman, zanger en gitarist Ivar Keuren nog over. Sinds kort completeren drummer Jelger Dutrieux en bassiste Anouk Walther de bezetting. Het is niet altijd even strak maar de nummers staan als een huis. “We zijn in deze samenstelling pas anderhalve maand samen en daarom was het wat rommelig“ aldus Ivar na afloop. “Maar we gaan nu terug naar de basis, veel oefenen en nummers schrijven en dan in maart de studio in om een EP op te nemen.”
 
De meest originele band is vanavond zonder twijfel de winnaar van Waterproof (voorronde voor Waterpop) Cinq Croniq. Neon groen is de kleur van de band en dat komt terug in de kousen van toetsenist Jens Duringhof, de tutu van zangeres Leonoor van Piggelen en de stropdas van gitarist Jordy Licht. Alleen drummer Leon Schmitz valt wat kleur betreft een beetje buiten de boot. Ze dragen witte maskers die al snel weer af gaan. De band speelt een mix van zo'n beetje alle muziekstijlen die er zijn. Veel electro en rock maar ook pop, trip hop, disco en donkere metal. Deze potpourri van muziek is zo divers dat het lastig is er grip op te krijgen. En daardoor komt het wat rommelig en onsamenhangend over. Het is wel lekker dansbaar en de energie op het podium is aanstekelijk.

Dan wordt de leegte vooraan bij het podium volledig opgevuld door fans van Natha Lee. De zaal is vol en het is duidelijk dat Natha Lee vanavond de meeste fans heeft meegenomen. Vol enthousiasme vliegt de band erin. Frontvrouw Nathalie Hagen is een ware rockchick en weet het publiek te entertainen. De band speelt up-tempo rock en ze gaan allen volledig los. De meest energieke show van de avond staat op naam van Natha Lee. Tijdens het laatste nummer wordt er zelf vooraan volop geheadbangd.

Met elke bandwisseling vindt er ook steeds een publiekswisseling plaats. Nu staan er hiphoppers vooraan om te genieten van L4. Deze band stond dit jaar op Parkpop, KoninginneNach en Pure Jazz en speelt funky hiphop. De violist en saxofonist zorgen voor een jazzy en funky sound maar vooral drummer Alex Bernath valt op door zijn strakke spel. Verder zijn het rappers DNA, Stamina en Papemann (Mic-Nif was vanavond niet aanwezig) die elkaar rappend goed afwisselen en aanvullen. Erg lang zijn ze nog niet bij elkaar maar ze blijken al erg goed op elkaar ingespeeld te zijn.

The Flying Tygers wonnen de Peter Tetteroo Bokaal en speelden op Westerpop. Deze band speelt recht toe recht aan up-tempo garagerock. De bandleden zijn allen in zwarte outfit gestoken voorzien van witte strikjes. Hoewel de zaal al voor een groot deel is leeggelopen weet de band er een absoluut feestje van te maken. De rockers hebben ook nog een gastmuzikantje meegenomen genaamd Sem. Hij speelt trompet en is een leuke toevoeging op het podium. Hilarisch is het wanneer zanger en toetsenist Eric Geevers de controle over zijn keyboard verliest en er onder terecht komt maar wel onverstoord probeert door te spelen.

De afsluiter van de avond is de beste rockband van Nederland. Want zo mag Two Way Radio zich na het winnen van de Grote Prijs Van Nederland sinds kort noemen. De band speelt goed maar mist de bezieling. Vaak spat het vuur er bij een optreden van Two Way Radio van af, maar helaas is dit vandaag niet het geval. De band speelt goed en de drie zangeressen springen enthousiast over het podium, maar toch mist er iets. Hoogtepunt is het wanneer zangeres Tes een nummer geheel solo zingt.

Het geluid was verre van goed maar desondanks wisten de bands vaak sterke optredens neer te zetten. Vooral de rockshow van Natha Lee sprong er uit, maar ook het optreden van The Flying Tygers was erg vermakelijk. De kleine zaal van het Paard van Troje was goed gevuld maar liep helaas aan het einde van de avond toch langzaam leeg. Maar een avond vol bands die barsten van het talent blijkt wel weer een garantie te zijn voor een goede avond live muziek.