State-X New Forms: Live verslag Zaterdag 13 december

Ook tweede dag geldt: Hard versus Zacht

Tekst: Jade Yorks | Foto's: Peisam Tsang ,

Met de heerlijke nasmaak van gisteren nog achter de kiezen, stapt 3VOOR12Den Haag het Paard binnen om live verslag te doen van de tweede en tevens laatste dag van State-X New Forms. In de Grote Zaal staat Lawn als eerste op het programma. Eerder liepen we in de hal tegen een stel vrouwen van middelbare leeftijd aan. Welke act brengt hun hier? Onze nieuwsgierigheid wordt bij het optreden van Lawn beantwoord.

Ook tweede dag geldt: Hard versus Zacht

 Met de heerlijke nasmaak van gisteren nog achter de kiezen, stapt 3voor12Den Haag het Paard binnen om live verslag te doen van de tweede en tevens laatste dag van State-X New Forms. In de Grote Zaal staat Lawn als eerste op het programma. Eerder liepen we in de hal tegen een stel vrouwen van middelbare leeftijd aan. Welke act brengt hun hier? Onze nieuwsgierigheid wordt bij het optreden van Lawn beantwoord.

Lawn en het Fries Symfonie Orkest
Lawn laat zich speciaal voor dit festival vergezellen door het Fries Symfonie orkest. De combinatie van twee totaal verschillende werelden roept een zeer ingetogen doch intieme sfeer op. Hier wordt indie met klassiek vermengd. Een mooie vondst. Het publiek, nu in aanzienlijk grotere getale aanwezig dan bij de opening van gister, geniet in stilte van weergaloze act op het podium.

 
Rhys Chatham II
In de kleine zaal is Rhys Chatham weer te bekennen. Nu in een iets andere formatie dan gisteren. De gitaren hebben plaats gemaakt voor een trompet, een basgitaar en toetsen. Hoewel het principe van composities die op één noot gebaseerd zijn, ook nu weer de overhand voeren, zijn de variaties nu wel veel duidelijker te horen.
 
Yuri Landman
De bijzondere tentoonstelling van gitaren in de hal van het Paard, roept veel vragen op. “Wat is dit nu weer?”, is een veel gehoorde uitspraak van mensen die eraan voorbij lopen. Vanavond geeft gitaarbouwer Yuri Landman in het Koorenhuis uitleg over zijn muzikale creaties. Zijn seminar is een interessante gebeurtenis waarin de meest absurdistische snaarinstrumenten aan de hand van anekdotes aan het publiek worden gepresenteerd. Uit zijn verhaal blijkt dat zijn opdrachtgevers niet de minsten zijn geweest. Zo heeft hij gitaren voor Lee Ranaldo van Sonic Youth en voor Laura-Mary Carter van de Blood Red Shoes gemaakt.
 
Skinner box
Al bij aanvang van de avond liep er een wel heel apart gezelschap door de gangen van het Paard. Drie personen, gehuld in zwarte gewaden en een paardenmasker van papiermaché hadden ze op. Ook bij het eerste nummer van hun show in het Paardcafé blijven ze in hun rol. Dit levert hilarische beelden op waarin de zanger worstelt met de microfoon. Die is zo lastig te bereiken met zo’n groot masker op je gezicht.
 
Stephen Gunn
Op het podium van het Koorenhuis verschijnt een nogal schuttere jongen op het podium. Zijn interactie met het publiek is nihil, toch totaal overbodig want zijn muziek spreekt boekdelen. Wat een gitaarvirtuoos! Zijn eigenzinnige tokkelkunsten houden het publiek met gemak in hun greep.
 
Shit & Shine
Voor even is de Grote Zaal omgetoverd in een heus drummers walhalla. Op en voor het podium zijn ruim tien drumkits uitgestald. ‘Tak tak boem, boem tak tak boem’, is wat er driekwartier lang te horen is. Het is een aparte beleving om zo lang dezelfde beat aan te horen. Het publiek staat geanimeerd voor zich uit te staren. Zouden ze in trans zijn?
  
Harry Merry
Gisteren kregen we op het open podium een voorproefje van deze uitzonderlijke artiest. Gehuld in een matrozenpakje en een dikke laag make up is zijn verschijning alleen al genoeg om een glimlach op het gezicht van de meeste personen in het publiek te toveren. Zijn wazige maar vrolijke liedjes weten het publiek goed te boeien.
 
Jazzsteppa
In de Grote Zaal probeert Jazzsteppa de voetjes van de vloer te tillen. Jammer dat zo weinig mensen er gehoor aangeven. Het drietal brengt een eigenzinnige combinatie van drum n bass, jazz en dubstep. De blaasinstrumenten maken het tot een uniek geheel. Slechts een select gezelschap uit zijn waardering in danspasjes.

Prak Podium met Antistrot
Tussen en tijdens diverse optredens vermaakt Antistrot het publiek op het Prak Podium. Zo ook Charlie, getooid met een grote wollige pruik en een uitgekleed drumkit. Speciaal voor vanavond heeft hij allerlei boodschappen meegenomen; spaghetti, prei, bonen, noem maar op. Hiermee probeert hij te drummen op de snare. Om een extra dimensie aan zijn spel te geven strooit hij rond met spaghettisaus. De stagemanager van het prakpodium is daar minder blij mee en prompt komt het optreden aan een eind.

2562
Waarom deze Haagse electro dubstep trots op het punt van doorbreken staat, wordt in de grote zaal van het Paard duidelijk. De diehards, die speciaal voor Dave Huismans zijn gebleven, worden getrakteerd op een strakke set. Vette dubstep grooves, ijle synths en strakke breaks doen de Haagse underground dance een beetje herleven. Dat beloofd wat voor Noorderslag in januari.

Edu_K
Het laatste gedeelte van de avond wordt gedomineerd door dj’s. Aan de Braziliaan Edu_K de eer om State X New Forms tot een dansbaar einde te brengen. Hij geeft het overgebleven publiek ongezouten electrohouse om op los te gaan. De bezoekers in de grote zaal laten deze laatste mogelijkheid om te dansen niet onbenut.

Hiermee komt er een eind aan State-X New Forms 2008. Het waren twee dagen die rustiger waren dan dat we gewend zijn van dit festival. De contrasten waren dit jaar groot: Zacht versus Hard. Rustige intieme luister acts tegenover ruige experimentele noise.
 
Lees na dit weekend de uitgebreidere verslagen van State-X New Forms 2008