State X New Forms kiest bewust niet voor headliner State X New Forms kiest bewust niet voor headliner

“We willen mensen die komen voor het avontuur”

, Fiona Fortuin

State X New Forms kiest bewust niet voor headliner

“We willen mensen die komen voor het avontuur”

Fiona Fortuin ,

Vrijdag 12 en zaterdag 13 december vindt weer een nieuwe editie plaats van het Haagse State X New Forms, misschien wel het rauwste festival van het land. Alhoewel. “Dat ligt eraan welke route je kiest. Je zou het ook het stilste festival van Nederland kunnen noemen.” Atze de Vrieze in gesprek met ’t Paard programmeur Henk Koolen in Dubbel Check.

“We willen mensen die komen voor het avontuur”

Vrijdag 12 en zaterdag 13 december vindt weer een nieuwe editie plaats van het Haagsche State X New Forms, misschien wel het rauwste festival van het land. Alhoewel. “Dat ligt eraan welke route je kiest”, zegt ’t Paard programmeur Henk Koolen. “Je zou het ook het stilste festival van Nederland kunnen noemen. Er zijn dit jaar veel trajecten te volgen. Die van de decibel, de dancebeats en de vage geluiden. Bij Bonne Aparte kun je worden weggeblazen, maar je kunt ook heel intieme concerten gaan zien.”

Want, zoals Koolen al aangeeft, dit jaar is de muziek op State X New Forms erg divers. “Alles staat naast elkaar: de extremen in de harde muziek naast de extremen in de intieme muziek. Al zou je het niet zeggen, die uitersten hebben veel met elkaar te maken. De artiesten uit de verschillende groepen halen bij elkaar inspiratie.”

Dit jaar staat er geen naam op het programma die boven alle anderen uitsteekt. Dat is bewust, zegt Koolen. “Met deze editie reflecteren we op voorgaande jaren. Afgelopen jaren hebben we grote acts uit de underground gepresenteerd, zoals Aphex Twin, Sonic Youth en Motorpsycho. Grote namen, waar grote budgetten bij horen. Halverwege dit jaar besloten we terug te gaan naar de basis: bands boeken omdat we ze goed vinden en omdat zij hier graag willen staan. Wil je mensen die naar je festival komen omdat ze op zoek zijn naar avontuur, of omdat ze één act willen zien en de andere acts als hinderlijk ervaren? We kozen voor het eerste. We hebben misschien geen act die erboven uit springt, maar het is een mooi gebalanceerd programma. Ik ben er erg blij mee.”

Het Paard is nog altijd de thuisbasis van het festival. Maar daarnaast is er in Het Koorenhuis aan de overkant van het Haagse poppodium een mooie extra zaal gevonden. “We zijn er pas sinds kort achter gekomen dat ze daar een schitterend theaterzaaltje hebben waar we al heel lang naar op zoek zijn. Acts die meer aandacht van het publiek nodig hebben, zetten we daar neer.”


Kaarten voor het festival met oa Bonne Aparte, Red Snapper en Edu K zijn nog verkrijgbaar.

State X New Forms dit weekend volgen vanuit huis? 3VOOR12/Den Haag webcast het festival live.


Luister naar het gehele interview met Henk Koolen van Het Paard van Troje over State X New Forms

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag