State X New Forms 2008 Uitgelicht: The Present State X New Forms 2008 Uitgelicht: The Present

"Heftig kan heel mooi zijn"

, Leontine de Reede

State X New Forms 2008 Uitgelicht: The Present

"Heftig kan heel mooi zijn"

Leontine de Reede ,

Nog maar een paar dagen en dan is de vijfde editie van State-X New Forms een feit. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 december staan het Paard van Troje en het Koorenhuis in het teken van de beste experimentele muziek. Voorafgaand aan het festival licht 3VOOR12 Den Haag verschillende acts uit. Vandaag is het de beurt aan The Present.

"Heftig kan heel mooi zijn"

Nog maar een paar dagen en dan is de vijfde editie van State-X New Forms een feit. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 december staan het Paard van Troje en het Koorenhuis in het teken van de beste experimentele muziek. Voorafgaand aan het festival licht 3VOOR12 Den Haag verschillende acts uit.

Q&A met The Present
 
Wanneer werd je geïnfecteerd met de passie voor muziek?
We zijn een paar keer met elkaar begonnen. Jesse en ik speelden samen toen we opgroeiden op een high school in Californie. We leerden Mina kennen toen ze naar New York verhuisde en we begonnen met zijn allen te jammen als vrienden. 

Wat zijn de voordelen van het muzikant-zijn?
Het geeft je een muzikaal perspectief op geluid. Vanochtend nog was ik gefascineerd door het type schoenen dat mensen buiten dragen. In eerste instantie dacht ik dat er paarden aan kwamen maar toen ik uit het raam keek, bleken het mensen met harde zolen onder hun schoenen te zijn. Je vangt iedere noot, echo en toon die onderdeel zijn van het dagelijks leven op en neemt die geluiden mee in je muzikale vorming.

 Heb je (back)stage rituelen of speciale wensen op je hospitality rider staan? 
Meestal luisteren we naar andere bands als we niet als eerste spelen. Dat geeft je gelijk een indruk van de ruimte en de sfeer die er hangt. Iedere zaal heeft een andere, nieuwe vibe dus we passen de setlist tot de laatste minuut voordat we op gaan nog aan.

Wat is het meest rare ‘ding’ of moment dat je hebt meegemaakt in je carrière? 
Een paar dagen geleden speelden we in dezelfde zaal als The Meat Puppets. Het was te gek om backstage met hen te praten want ik luisterde naar hun muziek toen ik heel jong was.

 The Present staat voor:
Right Now is a Gift! 

The Present klinkt als:
Bomen en gebouwen, menselijke stemmen en dierengeluiden, bekende en minder bekende instrumenten, vergankelijke momenten.  

Laatste release of project:
World I Seee die deze herfst uit komt bij LOAF Records.

 Waarom hoor jij thuis op dit festival?
Wij maken nieuwe geluiden ondanks dat we gebruik maken van klassieke instrumenten als gitaar, piano en drums. We zijn geïnteresseerd in de manier waarop zij synthetische processen kunnen imiteren en organisch worden. En hoe lawaai een melodie kan worden. Heftig kan heel mooi zijn.

 Hoe herken je jouw aanhang?
We zijn een vrij nieuwe band dus we hebben het publiek nog niet helemaal kunnen doorgronden. Tijdens de meeste shows die we in New York spelen, komen er een heleboel vrienden. We behoren daar een beetje tot een muzikale ‘community’. 

Best piece of The Present-merchandise:
World I See 2x LP.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag