Right Now festival trekt veel publiek

Ambassadeur Raymzter krijgt helaas weinig respons

Tino van Leeuwen ,

Afgelopen woensdag bestond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 60 jaar. In het kader daarvan werd door belanghebbende organisaties in het Paard van Troje, het Paardcafé en de One Four het Right Now festival gehouden. Het programma begon redelijk vroeg en ondanks het slechte weer kwamen er toch nog zo’n 1000 mensen af op het festival. Naast muziek waren er ook debatten, films en workshops. 3voor12 was aanwezig en focuste zich vooral op de muzikale acts.

Ambassadeur Raymzter krijgt helaas weinig respons

Afgelopen woensdag bestond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 60 jaar. In het kader daarvan werd door belanghebbende organisaties in het Paard van Troje, het Paardcafé en de One Four het Right Now festival gehouden. Het programma begon redelijk vroeg en ondanks het slechte weer kwamen er toch nog zo’n 1000 mensen af op het festival. Naast muziek waren er ook debatten, films en workshops. 3voor12 was aanwezig en focuste zich vooral op de muzikale acts. En het waren niet de minsten die op het podium stonden! Zo kon het publiek genieten van ondermeer Hind, Raymzter, Typhoon vs. Sticks & Rico en hoofdact Kraak & Smaak.

Direct bij binnenkomst in het Paard is het een drukte van jewelste. Informatiestands en handtekeningenverzamelaars doen hun uiterste best om de bezoekers te overtuigen van het belang van verschillende mensenrechten. Boven in de hal is een wand opgesteld waarop kreten en teksten in het kader van het thema van vanavond kunnen worden gezet. Omdat er zoveel te doen is, hebben de heren van Apes In The Orange Grove maar weinig publiek om voor te spelen. De grote zaal is nog niet eens voor een kwart gevuld. Best jammer, want de klanken die ze ten gehore brengen zijn sferisch en worden zonder veel pretentie gespeeld. Lof alom voor deze band!

Rond kwart voor negen haalt Farid Tabarki, host vanavond in de grote zaal, twee jonge mensenrechtenactivisten op het podium. De jongen en het meisje doen kort hun verhaal over de oorsprong van hun activiteiten. Hierna krijgt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen een boek door hen uitgereikt. Aansluitend is er een kort optreden van Hind. Deze voormalige Idols-zangeres brengt vijf nummers ten gehore, waarbij ze begeleid wordt door Tjeerd van Zanten. Door de minimale bezetting wordt een intiem sfeertje gecreëerd, waarbij het publiek vooraan bij het podium vol bewondering naar haar kijkt. Dat Hind een gouden stem heeft, behoeft geen toelichting.

In de kleine zaal is intussen Raymzter begonnen. Zijn functie als ambassadeur van het Right Now festival zet hij kracht bij door tussen de nummers door vertellingen te doen met een duidelijke boodschap. Zijn anekdote over hoe hij ooit werd gediscrimineerd door een vrouw in een invalidenautootje brengt hij op hilarische wijze. Het enthousiasme vanuit het publiek is matig te noemen. Er wordt amper geklapt tussen de nummers, terwijl Raymzter echt zijn best doet. Zou het misschien komen omdat rapper Appa op het laatste moment verstek had laten gaan? Een gloednieuw nummer, die hij als afsluiter brengt, smaakt overigens naar meer…

In de grote zaal speelt tussen half tien en tien uur The Girls, een rockband met vier jongemannen. Zanger/gitarist Robin Kemper heeft een charismatische uitstraling en trakteert het publiek op een gezonde dosis energie. We gaan even een kijkje nemen in de One Four. Het blijkt dat er net een dansgroep haar kunsten heeft vertoond en waar redelijk wat publiek op is afgekomen, gezien de hoeveelheid mensen die de (beneden)zaal verlaat. De dj die aansluitend draait, weet slechts een klein groepje mensen aan het dansen te krijgen. Maar hij doet het wel met een grote glimlach, wat het ook weer een beetje gezellig maakt.

Typhoon vs. Sticks & Rico – de laatste twee zijn ex-leden van Opgezwolle – staan geprogrammeerd in de kleine zaal tussen half elf en kwart over elf. Het is een enorme drukte en halverwege de show worden er dan ook geen mensen meer binnengelaten. De drie rappers, ondertussen geen onbekenden meer in het undergroundcircuit, weten het publiek als geen ander aan zich te binden. Ondersteund door retevette beats gaat iedereen helemaal los. Geheel tegen de verwachtingen in wordt zelfs de Opgezwolle-klassieker “Hoedenplank” ten gehore gebracht. Tot nu toe vormt deze act het hoogtepunt van het Right Now-festival.

Laatste op het programma staat de formatie Kraak & Smaak. Zoals bekend is, geniet de band een uitstekende livereputatie, niet in de laatste plaats door de afgewisselde performances van zangeres Rose en zanger Seb van den Berg. Ook vanavond staat de zaal op zijn kop met de groovy muziek van Kraak & Smaak. De hit “Squeeze me” en het – zij het iets minder bekende – nummer “Money in the bag” passeren uiteraard de revue. Grappig is het trouwens dat er tijdens laatstgenoemde song muntgeld op het podium wordt gegooid. De band gaat door tot iets na middernacht, waarna helaas geen ruimte meer is voor een toegift…