NiCad maakt ‘Beste Haagse cd van 2008’

“We zijn in de wolken”

Remco van der Ham ,

Gisteravond werd, tijdens het jaarlijkse Fonds 1818 Winnaarsfestival, voor de tiende keer de beste Haagse cd van het jaar verkozen door een selectie van Haagse popjournalisten. Dit jaar werd de alom bejubelde cd ‘The Hill’ van de band NiCad verkozen. 3VOOR12 Den Haag sprak met frontman Kyle Timon Dukes vanuit Duitsland.

“We zijn in de wolken”

Gisteravond werd, tijdens het jaarlijkse Fonds 1818 Winnaarsfestival, voor de tiende keer de beste Haagse cd van het jaar verkozen door een selectie van Haagse popjournalisten. Dit jaar werd de alom bejubelde cd ‘The Hill’ van de band NiCad verkozen. 3VOOR12 Den Haag sprak met frontman Kyle Timon Dukes vanuit Duitsland.

“We zijn in de wolken. Het is een stukje erkenning waar we echt heel blij mee zijn. We hadden dit ook echt niet verwacht. We waren zeker tevreden met de artistieke inhoud van de cd, maar hadden zo onze twijfels over de mix. De cd is niet in een officiële studio gemaakt, maar op meerdere plaatsen waaronder gewoon thuis. Uiteindelijk zijn we wel blij met het eindresultaat.”

Eerder dit jaar werd de cd ook genomineerd voor de Haagse Popprijs in de categorie ‘Beste cd’, maar die won de band toen niet. Volgens Kyle maakt deze prijs het helemaal goed. “Het betekent ook veel meer voor ons. Vooral, omdat dit een jury is van recensenten uit de journalistiek die werkelijk naar de muziek luisteren en geen publieke stemming. We zijn nog niet zo goed in het rallyen van onze fanbase voor dit soort stemmingen. Natuurlijk was het best jammer dat we de Haagse popprijs niet wonnen. Helemaal omdat een aantal van ons wel bij de finale van de Haagse Popweek aanwezig waren, maar we helaas niet bij het Winnaarsfestival konden zijn. We waren er heel graag bij geweest, maar verblijven allemaal in het buitenland momenteel.”

Met de verkoop van de cd ‘The Hill’ gaat het helaas nog niet zo goed. Kyle: “We doen nog te weinig aan promotie en marketing. Hopelijk zal deze verkiezing de verkoop een boost geven. NiCad wil graag zoveel mogelijk mensen bereiken met hun muziek.” Voor NiCad zijn de verwachtingen van ‘The Hill’ nog maar deels uitgekomen. “Het verbinden met onze fans, en onze muziek en boodschap overbrengen aan een steeds groeiende fanbase is zeker gelukt, maar nu moeten we ons wel echt meer gaan toewijden om wat we produceren ook beter te gaan promoten. We begrijpen nu dat je je potentiële fans niet zomaar vanzelf bereikt. Wat we uiteindelijk het liefst willen bereiken met de cd is een platencontract.”

Inmiddels zijn er zelfs alweer plannen voor de derde cd. “We hebben genoeg materiaal voor een nieuwe cd. Hier gaan we de komende tijd mee aan de slag. We willen nog meer dan tot nu toe het geval was een echte 'internationale rockband' worden en naast Engels ook meer talen gaan gebruiken in onze nummers.”

Nicad’s cd ‘The Hill’ werd verkozen uit een totaal aantal van 61 uitgebrachte Haagse albums. De cd werd door de journalisten “gedurfd en zeer volwassen” genoemd “met een internationaal bijna on-Haags geluid”. “NiCad is experimenteel maar toch zeer toegankelijk”. In de Top 3 van Beste Haagse cd’s van 2008 staat op nummer 2 de debuut-cd ‘Love = The Drug’ van HSLHFF en op de derde plaats eindigde het nieuwe album ‘Leather On My Soul’ van de groep Hallo Venray. De volgende Haagse popjournalisten hebben de lijst samengesteld: Nico Heemelaar (AD Haagsche Courant), Gerard van den IJssel (Haags Pop Podium op Den Haag FM), Rob Vondracek (Stork On Air op Radio West), Remco van der Ham  (3VOOR12/Den Haag) en Pauline Aarts (De Posthoorn).

Beluister 'The Hill' in de Haagse YouBox!