Na tien jaar eindelijk nieuwe Suburbs CD

19 december cd-presentatie in de Zwarte Ruiter

Ramon Keyzer ,

Zou de langverwachte nieuwe cd van de Suburbs cd er dan uiteindelijk toch nog komen?! Steeds ging de release niet door en nu is ook de cd-presentatie in de Zwarte Ruiter nog eens met een maand uitgesteld. Maar toch lijkt het nu wel door te gaan. De cd's worden precies op tijd afgeleverd en op vrijdag 19 december presenteert Suburbs het album 'What you gonna do about it' in de Zwarte Ruiter.

19 december cd-presentatie in de Zwarte Ruiter

Zou de langverwachte nieuwe cd van de Suburbs cd er dan uiteindelijk toch nog komen?! Steeds ging de release niet door en nu is ook de cd-presentatie in de Zwarte Ruiter nog eens met een maand uitgesteld. Maar toch lijkt het nu wel door te gaan. De cd's worden precies op tijd afgeleverd en op vrijdag 19 december presenteert Suburbs het album 'What you gonna do about it' in de Zwarte Ruiter. 3VOOR12 Den Haag sprak bassist en tekstschrijver van de Suburbs, Arie Spaans, na afloop van het optreden tijdens de club 3VOOR12 Den Haag.

Vandaag speelden de Suburbs als afsluiter van de club 3VOOR12 Den Haag in het Paardcafé. Hoe vond je het gaan?
"Ik vond het wel lekker gaan, ik vond het leuk. We hebben zo'n acht of negen nieuwe nummers gespeelt en die komen allemaal op de nieuwe cd. Ik vond de reactie van het publiek ook heel goed. De mensen waren echt aan het luisteren, dat vind ik te gek. Ze hoeven niet allemaal te springen ofzo. Dat deden ze op een gegeven moment ook wel (tijdens Rollercoaster red.) maar ze waren vooral echt geïnteresseerd, dat vond ik onwijs leuk om te zien."

Maar de fundering bestond toch wel uit de oude nummers, 'Anger' in het begin, halverwege 'Rollercoaster' waarbij iedereen los ging en 'Forever' als afsluiter.
"Nee, dat vind ik niet. We hebben denk ik 3 of 4 oude nummers gespeeld en de rest is nieuw. En die oude nummers moet je ook spelen natuurlijk, die willen we zelf ook graag spelen want dat zijn onwijs goeie nummers."

De cd-presentatie zou eerst op Schollenpop zijn, toen tijdens de Haagse Popweek in oktober en nu is het optreden van 28 november in de Zwarte Ruiter verplaatst naar 19 december. En officieel komt de cd op 1 januari 2009 uit. Waarom werd dat steeds uitgesteld?
"Op Schollenpop hadden we wel al een nieuwe single. Het maken van deze cd heeft in totaal zo'n drie jaar geduurd. Maar als een band wat langer bestaat dan wordt je steeds kritischer op je eigen nummers. We hebben altijd gezegd dat de kwaliteit van de muziek bovenaan staat. En als wij denken dat het nog niet helemaal goed is dan gaan we hem ook nog niet uitbrengen. Verder is er geen commerciële druk. Er is geen platenmaatschappij die zegt, nu moet het gaan gebeuren. Dat bepalen we zelf. Het wordt ook nu heel krap, we zijn nu net klaar met het afmixen, dan wordt de cd gemastered en op woensdag gaat de cd naar het bedrijf die het gaat persen. 19 december is al snel, dus we hopen dat we er dan in ieder geval al een stuk of 50 hebben. We hebben het nu uit handen gegeven en zijn nu afhankelijk van het bedrijf die het moet persen. Zij moeten het wel op tijd af hebben. En de officiële releasedatum is 1 januari 2009 omdat we dat gewoon leuk vinden. Een nieuw jaar, een nieuwe cd. En het is ook leuk omdat het dan precies tien jaar na onze vorige cd is."

Komt er op 1 januari dan ook nog een cd-presentatie?
"Nee niet op 1 januari. Maar we zien alle optredens in januari en februari als cd-presentaties. En misschien spelen we nog in Plato, daar komt het album sowieso te liggen. De cd komt ook in stripwinkels te liggen. We hebben namelijk een hele aparte en bijzondere hoes, gemaakt door striptekenaar Romano Molenaar, tekenaar van stripverhaal 'Storm'. Hij vond onze muziek goed en zijn ontwerp vonden wij meteen helemaal geweldig. Op één of andere manier viel alles samen. De hoes is typisch in de stijl van 'Storm' getekend, een beetje futuristisch en dat past bij de muziek. Niet dat wij alleen maar futuristische muziek maken, maar de sfeer past erbij."

Jullie speelden ook 'If I try', een heel oud nummer.
"Ja dat nummer is heel oud, dat hebben we zelfs nog in onze vorige formatie gespeelt. Wij vinden dat zo'n leuk nummer om te spelen maar we hadden het nog nooit op een cd gezet. Dus nu hebben we het nu voor het eerst echt goed opgenomen. Het nummer stond ooit wel op een compilatie cd (uit 1998) maar deze uitvoering is veel beter.

De Suburbs zijn al heel lang actief, wat houd jullie nu nog bezig? Is het nog steeds leuk om weer in diezelfde kroeg in Den Haag te spelen?
"Ja dat maakt niet uit. Het gaat om de lol en om het gevoel in de muziek te leggen, mensen daarmee raken. En dan maakt het niet zo veel uit of we in een hele grote zaal staan of in een kleine zaal. Natuurlijk zou het onwijs leuk als je opeens veel op de radio wordt gedraaid of als je een hitsingle hebt, dat zou hartstikke gaaf zijn. Maar onze enige drijfveer is de muziek."

Dus de ambitie om nog een keer door te breken is er dus niet meer?
"Jawel, die ambitie is er altijd. Natuurlijk zou het te gek zijn door te breken. Je moet die drive hebben, en dat hebben wij ook. Alleen het staat niet bovenaan."

Kunnen wij nog iets speciaals verwachten tijdens de cd-spresentatie in de Zwarte ruiter?
"Nee, de cd, dat is speciaal genoeg lijkt mij. We gaan gewoon spelen net als vanavond. We hebben zo hard gewerkt aan de cd, wel drie jaar uit eindelijk."

Vandaag wist Arie Spaans nog te vertellen dat de cd's op vrijdag 19 december worden geleverd. En dat is precies op tijd voor de cd-presentatie in de Zwarte Ruiter.
 
Vrijdag 19 december > cd-presentatie Suburbs @ Zwarte Ruiter