De Jeugd Van Tegenwoordig maakt reputatie weer waar

"Agga, laat je horen en maak lawaai!"

Ramond Jaggessar ,

De Jeugd van Tegenwoordig deed afgelopen donderdag 11 december Den Haag aan. Als bekendste hiphop band van Nederland wisten ze weer hun reputatie hoog te houden. De band doet waar ze zelf zin in hebben. Ook al is dat een biertje aan de bar midden in de show. Dus al crowdsurfend richting de bar, denken de mannen. Het publiek vond het allemaal even mooi.

"Agga, laat je horen en maak lawaai!"

De Grote Zaal van het Paard zit al aardig vol wanneer de supportact Sillo begint. Sillo (Stefan van Lange) wordt bijgestaan door DJ BBH en rapper Ivan SP, en is volgens hun website SOA (Straight Out Almelo). Als voorprogramma doen zij hun werk goed want het weinige publiek komt lekker los en reageert goed op deze act. Maar dat het publiek toch echt voor De Jeugd van Tegenwoordig is gekomen, blijkt wel uit het feit dat de eerste verdieping pas vol begint te lopen als Sillo alweer ruim vertrokken is.

Als De Jeugd van Tegenwoordig het podium opkomt blijkt wel hoe populair de band is door de talloze "liefdes-betuigingen" richting de band toe in de vorm van de handen gevormd tot een hart. Niet alleen aan het begin wordt dit gedaan, maar het publiek doet dit tijdens de gehele show. Voor de onwetenden onder ons: De Jeugd van Tegenwoordig bestaat uit de 3 mannen: P.Dronq (Pepijn von Bièreliér, ook bekend als: Serge Fabergé, Faberyayo of Le Le), Vieze Freddy (Freddie Tratlehner, ook bekend als Freddie van Nazereth of Vjieze Fur) en Willie Wartaal (Oliçio KoBoï Moderno).

Dat het geluid niet helemaal optimaal is in de Grote Zaal maakt eigenlijk niet uit want grote delen van de show zijn toch onverstaanbaar en het publiek kent de teksten toch wel. Alles is voor het publiek prachtig, zelfs wanneer Freddy een fout maakt, even de show stillegt, en weer opnieuw met zijn tekst begint. Hier en daar in de zaal (vooral voorin) wordt een versierd gezichtje gespot van een fan.Het nummer "Watskeburt?!" blijft het meest populaire nummer van deze groep. Het nummer wordt met gejuich ontvangen en iederen zingt mee.

De heren zorgen voor een kleine chaos in de zaal als Pepijn aankondigt dat Freddy dorst heeft maar zelf niet over de vloer naar de bar kan gaan omdat hij lijdt aan een grond SOA. Kort hierna neemt Freddy een flinke stagedive en gaat al crowdsurfend naar de bar. Bij de bar aangekomen gaat ook Pepijn crowdsurfend naar de bar. Het publiek moet eraan geloven als ook Willie Wartaal naar de bar wilt, maar onder het mom van "vele handen maken licht werk" gaat dit ze aardig af.

Als het drietal compleet op de bar zit, en er wat bier naar binnen gaat, komen er drie microfoons richting de bar, alwaar de heren verder gaan met hun performance. Dit is echter voor een klein gedeelte van het publiek wat op de eerste verdieping zit direct boven de bar een nadeel, want zij krijgen hier niet zoveel van mee. Gelukkig voor hen duurt dit slechts bijna 1 nummer, want Freddy wilt al rappend weer terug naar het podium, uiteraard ook weer crowdsurfend. Het lijkt erop alsof het publiek deze mening niet deelt, want Freddy gaat in eerste instantie richting achterkant van de zaal.

Het is De Jeugd van Tegenwoordig niet ontgaan dat er veel gefotografeerd en gefilmd is in de zaal. Aan het eind van de show gaan de heren op het midden van het podium poserend staan, en geven het publiek de gelegenheid wat foto's van hen te nemen. En dan is het over en uit. Of niet?

Het duurt wat lang, voor een vrouwelijke fan iets tè lang, want zij klimt het podium op om de heren zelf van achter de gordijnen te halen, maar dan komen ze toch het podium weer op om omgekleed, opgefrist en wel, "Hollereer" als toegift te doen. Wanneer ze hiermee klaar zijn, is het toch echt afgelopen voor vanavond. De meningen zijn verdeeld over het hiphop van de heren, maar eerlijk is eerlijk, ze weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen.