Cd-presentatie Suburbs in de Zwarte Ruiter

Ouderwets goed en gezellig, maar tussen wal en schip

Tekst: Rob Vondracek I Foto's: Ron van Varik ,

Daar was 'ie dan, de langverwachte schijf van de Suburbs, “What You Gonna Do About it”. Gepresenteerd in een stampvolle Zwarte Ruiter. Hoe moeilijk kan je het hebben op de Pophotspot, waar je als gerenommeerde Haagse top gitaarband een langverwachte CD presenteert. Suburbs, een begrip in Den Haag en omstreken, met een reputatie om U tegen te zeggen.

Ouderwets goed en gezellig, maar tussen wal en schip

Daar was ie dan, de langverwachte schijf van de Suburbs. “What You Gonna Do About it”. Gepresenteerd in een stampvolle Zwarte Ruiter. Terwijl de naast gelegen SuperMarkt, het nieuwe podium aan de Grote Mark, wordt ingewijd, de Haagse reggeaband Splendid speelt de zaal, goed voor 250 bezoekers, volledig plat. Hoe moeilijk kan je het hebben op de Pophotspot, waar je als gerenommeerde Haagse top gitaarband een langverwachte CD presenteert. Suburbs, een begrip in Den Haag en omstreken, met een reputatie om U tegen te zeggen.

Ooit een podiumplaats tijdens Parkpop, een hit met het door Di-rect gecoverde Rollercoaster, en een legendarische livereputatie. Een staat van dienst waar menig band jaloers op mag zijn. En daar wringt de schoen. De ballast van vergane glorie. En dan nog met maar één gitarist, dat de band een te dunne gitaarsound oplevert, het wordt er live allemaal niet beter van, een set blazers was helemaal niet verkeerd geweest. Tijdens de set wordt duidelijk dat de oude nummers aan kracht niets hebben ingeboet. Maar dat de nieuwe nummers weliswaar uitblinken door de uitstekende songwriting van Arie Spaans, maar helaas niet uit de verf komen op het podium. En dat is erg jammer, want er zitten best wel sterke nummers bij. If I Try is er zo één, met een bijna Doors achtige sound, is behoorlijk goed.  Zanger Johan ter Schegget is lekker bij stem, maar mist de bezieling en energieke podiumpresentatie die we pakweg 5 jaar geleden van hem gewend waren.

Na een set die een uur duurt, is de Zwarte Ruiter niet meer zo vol als bij aanvang. Presentator Rene Bom dwingt nog een toegift af. Maar de vonk is er een beetje vanaf. Suburbs zal nog hard moeten werken om hun oude status terug te winnen. Dat kan alleen door mega veel te spelen en hopelijk het scoren van een hit. Want liedjes schrijven, dat kunnen Suburbs als geen ander. Go for it en pers het eruit gasten! Jullie verdienen het gewoon.