Haagse festivals verwikkeld in strijd om de stad Haagse festivals verwikkeld in strijd om de stad

Inwoners hofstad worden overspoeld door evenementen

Haagse festivals verwikkeld in strijd om de stad

Inwoners hofstad worden overspoeld door evenementen

Een handvol festivals, in één weekend, in één stad: Den Haag. MTV neemt de hofstad in met The City Is Ours, maar ook andere festivals claimen de stad. De belegering is begonnen. Den Haag balanceert op het randje van een festivalstrijd.

Inwoners hofstad worden overspoeld door evenementen

Den Haag raakt komend weekend verwikkeld in een ware festivalstrijd. Met Pure Jazzfest, Ground Two, de Haagse Popweek en North Sea Jam/Hague HipHop op de planning verandert de hofstad bijna in één groot festivalterrein. En ook MTV claimt zaterdag de stad met The City Is Ours. Van wie is Den Haag nu echt?

De hele stad hangt vol met posters van Jazzfest en The City Is Ours. Ground Two-medewerker Hedde Meima kan er niet omheen: het Haagse aanbod is komend weekend erg groot. In bezoekersaantallen zal het festival worden afgetroefd door MTV’s evenement The City Is Ours op het terrein van de Haagse Hogeschool. “Dat maakt het er niet makkelijker op.” Toch heeft Stichting Het DepARTement, dat Ground Two organiseert vertrouwen in haar zaak. “Onze doelgroep is ondernemend en nieuwsgierig en zal niet per sé kiezen voor de grote festivals.”

Meima (Ground Two) ergert zich aan de naam 'The City Is Ours': "Als je gaat praten over van wie Den Haag eigenlijk is, dan past die naam een stuk beter bij Ground Two dan bij MTV. Op hun programma staan alleen de geijkte grote namen die vaak al eerder - gratis - in Den Haag hebben gespeeld.” Ground Two laat volgens hem zien wat er écht in Den Haag speelt: “Wij openbaren de Haagse wereld van creativiteit."

MTV is niet onder de indruk van Meima’s kritiek. “We gebruiken die naam omdat het festival echt middenin de stad plaatsvindt”, verdedigt Jorg Weppelink het festival dat vorig jaar ook al plaatsvond - toen nog zonder MTV. De naam en plaats stonden dus al vast toen MTV dit jaar instapte als partner. Ook van Meima’s uitspraken over de line-up ligt Weppelink niet wakker: “MTV is een grote naam waar mensen bepaalde verwachtingen bij hebben. De artiesten die we boeken moeten die naam kunnen waarmaken.”

De strijd om de stad is ook Daan van der Bruggen van North Sea Jam/Hague HipHop niet ontgaan. Hij heeft zo zijn eigen tactiek in de strijd om Den Haag: “Zij mogen de stad krijgen, wij houden het strand.” Aan de Noordzee kunnen mensen twee dagen lang gratis terecht voor een mix tussen jazz en hiphop. Weg uit de drukte. “Mensen worden gek van alle informatie over die festivals. Het is onwijs druk. Wie zin heeft in een ontspannen dag zonder een vermogen kwijt te zijn, moet gewoon lekker naar het strand komen.”

In principe moeten de festivals naast elkaar kunnen bestaan, vindt Weppelink. Hij ziet geen concurrentie in de overige festivals. “We bedienen allemaal andere doelgroepen.” Vico Sneep van de Haagse Popweek deelt deze mening. “We hoeven elkaar niet te bijten. Maar als er tegelijkertijd een zelfde soort popfestival zou komen, zou het wel oorlog kunnen worden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag